Probleem met c.v. installatie regeling

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #21
Hoi Pieter1,

De vloerverwarming is een mengregeling die door een thermostaat nageregeld wordt.

Stel dat de temperatuurinstelling van de knop en de meter iets afwijken dan is 32 graden goed als de knop op 35 graden staat
 

Chathanky

  • #22
Pieter1 schreef:
Chathanky
S19 staat op 20. Sorry mijn fout ik had even de verkeerde instelling bekeken :idea: . Maar als de min. aanvoertemp. zeg even 40 gr is en de v.v.w. temp is nooit hoger als 32 gr. dan trekt die toch de aanvoertemp. omlaag of zie ik dat verkeerd?
Dat hoeft niet zo te zijn, als de vloer op temperatuur is zal deze gaan mengen met de retourwater van de vvw verdeler.
 

Chathanky

  • #23
Toch blijft een feit dat er ergens veel warmtevraag is, zeker omdat de ketel er een 15 a 20 minuten over doet om de stooklijn te kunnen blijven volgen en vervolgens dit in zeer korte tijd kwijt is.

Is er een duidelijk voelbaar verschil tussen de aanvoer en retour van de leidingen naar en van de vvw. verdeler? (De kant van de cv ketel)
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #24
Op welke temperatuur staat de ketel thermostaat eigenlijk ingesteld?
 

Pieter1

  • #25
Chathanky
Kan het ook zo zijn dat de radiatoren problemen geven? Op de radiatoren zit een voetventiel. Stel de thermostaatkraan gaat dicht, dan gaat het hete aanvoerwater natuurlijk gelijk naar de retour via het voetventiel en die gaat via de verdeler naar de c.v..
 

Pieter1

  • #26
Cvolieboy,
Ketelthermostaat, bedoel je hier de Vag 5000 mee?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #27
Nee, er zit een ketel thermostaat op de ketel daarom heet dat ketelthermostaat.

Of het is een draaiknop of digitaal instelbaar dit is afhankelijk van welk soort en type ketel het is.

De Vag 5000 is geen ketel thermostaat.
 

Pieter1

  • #28
Cvolieboy
Het is een digitale maar waar ie op staat durf ik niet te zeggen. Ik weet wel dat de aanvoertemp. met 2gr. per minuut omhoog gaat.
 

Chathanky

  • #29
Het voetventiel heeft hierop geen invloed, als het retourwater warm is zal de temperatuur van de aanvoer juist minder snel laten zakken.

Over de ketel gesproken, de nadraaitijd hoort uitgeprogameerd te zijn bij een wa regeling, de pomp hoort continu te draaien. Nare gevolg kan zijn als dit niet gebeurt is dat als de aanvoer temperatuur bij stilstand van de pomp te snel of te langzaam daalt. dit is dan afhankelijk van de afkoeltijd van de plek van de sensor.

Ik ben nog even wat aan het uitzoeken met de gegevens van de ketel en de regelaar.

Op je ketel zitten ook nog een aantal instellingen als je een wa regeling hebt.
 

Chathanky

  • #30
Parameter 13 van je ketel moet je aangeven of je wa regelt en in dit geval zou deze op 1 horen te staan. (0 is de standaard instelling)
 

Pieter1

  • #31
Chathanky,
De pomp van de c.v. en v.v.w. draaien continu. Mee eens dat als de retour warm is de aanvoertemp. niet snel daalt maar als de retour snel warm wordt dan is de aanvoertemp. toch ook weer sneller op temp. en de v.v.w. blijft daarin achter lijkt mij en daarom daalt die aanvoertemp. zo snel denk ik.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #32
Druk op de toets M druk toets M net zo vaak in tot nummer 1 verschijnt.

Wat is de instelling bij nummer 1. :?:

Druk weer op M en kijk wat er bij nummer 3 staat, deze uitlezing uitsluitend als de ketel brand, informatie over de retourtemperatuur.

U heeft toch wel een gebruiksaanwijzing waar deze dingen instaan :?:
 

Chathanky

  • #33
Verder zit er in de ketel al een wa regeling ingebouwd en had je daar geen apparte regelaar voor hoeven aan te schaffen dus die parameter die ik aangaf kan te maken hebben met de eigen regeling en moet je dus nog niet aanpassen.
 

Pieter1

  • #34
Chathanky,
Dit hoeft toch alleen als je de optie buitenvoeler gebruikt die op de ketel zit met een kamerthermostaat? Ik heb een aparte w.a. regeling. Ik gaat ff maffen moet om 4 uur op maar tot zo ver hartelijk dank. :wink:
 

Chathanky

  • #35
Je hebt in ieder geval een lastige combinatie gekozen en ik denk dat wij zelf ook een paar uren rust nodig hebben en tijd om dit eens uit te zoeken.

Ik zal dit nog eens doornemen en zo ook Cvolieboy denk ik, als 1 van ons (of anderen natuurlijk) wat meer weten hoor je nog .

Weltrusten dan maar, 4uurtjes slapen? :oops:
 

Chathanky

  • #36
Met dit soort problemen kun je vele kanten op. je zal ze dan ook stuk voor stuk moeten onderzoeken.
Je zit met een ketel die regelt op verschillende factoren, je hebt een wa regeling met z`n instellingen die van invloed kunnen zijn en de cv zijdige invloeden.

Wat je kan proberen is de stooklijn wat te gaan verhogen aan de 20/20 de ketel zal pas gaan starten als de gemiddelde temperatuur in 20 uur onder de 16 graden komt. stel deze eens op 20 graden buiten met een aanvoer van 30 graden. kijk een dagje aan wat dit voor invloed heeft.

Als je een dag hebt met warmtevraag zou je eens bij de ketel moeten voelen of het liefst meten wat bij de ketel het temperatuursverschil is (deze hoort 20 graden te zijn met alle kranen vol open) tussen aanvoer en retour. De modulerende regeling van de ketel probeert dit op 15 graden te houden, boven de 22 graden zal hij terug moduleren naar de laagste stand en zal weer gaan toenemen als de temperatuursverschil minder dan 15 graden wordt. Komt hij verder dan de 22 graden slaat de ketel af.
Bij een verkeerde inregeling van je radiatoren boven de 22 graden verschil komt de ketel niet aan z`n temperatuur. (een verkeerd afgestelde bypass is ook 1 van de mogelijkheden zo ook een pomp die in de verkeerde stand staat kan dit veroorzaken. (dit kan de oorzaak zijn dat je vloer zo slecht op temperatuur komt)

De pomp van de ketel moet continu draaien bij een wa regeling en dit moet op de ketel ingesteld worden.

S24 is een tijdsinstelling om het pendelen van de ketel te voorkomen, deze is standaard ingesteld op 6 minuten (op de ketel is dit 4 minuten en ook instelbaar maar in dit geval niet nodig om het daar in te stellen)
Gewenste waarde is van 1 tot 60 minuten in te stellen.
Dus de 2a3 minuten die je aangaf kloppen niet en zal waarschijnlijk op z`n korts 6 minuten zijn.

Komt ook nog bij dat je ketel waarschijnlijk met iets koudere dagen op de laagste stand brand wat weinig gas kost en optimaal van z`n rendement profiteerd (lage cv temperatuur) Een wa regeling is niet de meest zuinige regeling en moet altijd hoger ingesteld zijn dan de warmtevraag.

Het verbruik in de laagste stand van moduleren is 0,85 m3 per uur.
 

Pieter1

  • #37
Hallo Chathanky

Zo een heel verhaal zeg. Met instelling S24 bedoel je die van de Vag 5000 neem ik aan? Deze instelling staat op 0 en dat is standaard. De pomp van de cv draait continu en van de v.v.w. ook. De stand van de v.v.w. pomp staat op 3.
 

Chathanky

  • #38
De ketel zal de antipendelregeling overnemen die is voor jou toestel 4 minuten als de fabrieksinstelling niet gewijzigd is, ik zou de cenvax (s24) toch op 6 minuten zetten, en bij de ketel de stand van de pomp eens bekijken en als het gaat 1 stand hoger zetten, de aanvoer zal dan minder snel warm worden dan met een zacht lopende pomp.

Verder is het lastig om zulke problemen waar vele oorzaken invloed hebben zo achter een toetsenbord een oorzaak aan te wijzen.
Ook het weer van nu geeft vaak het probleem wat de ketel nu moet doen, als er een beetje warmte gevraagd wordt kan de ketel ondanks het moduleren toch te veel warmte afgeven.

Als het wat kouder wordt en de instellingen staan goed zal het pendelen verminderen en de ketel bijna de gehele dag branden.
 

Pieter1

  • #39
Ik zal S24 eens op 6 min. zetten. De pompstand van de cv kan niet hoger.
Nog een vraag: heb ik wel een bypass nodig? Ik heb dan wel overal thermostaatkranen maar ook voetventielen dus er is altijd doorstroming als de thermostaatkraan dichtloopt. Ik heb het gevoel dat een deel van het hete aanvoerwater gelijk wegloopt door de bypass naar de retourleiding want die wordt ook vrij snel warm.
 

Chathanky

  • #40
Als alle thermostaatkranen dicht staan wordt de retour van de bijpass ook snel warm dat is logisch, dit waarborgt de stroming over de ketel en mag niet ontbreken.

Voetventielen zorgen voor de juiste hoeveelheid water wat de radiator nodig heeft om het opgegeven vermogen te leveren als de termostaatkraan of handafsluiter volledig open staat als de termostaatkraan gesloten is stoomt er niks meer over dat deel. (tenzij je 3 weg afsluiters hebt).

Als er nu nergens vraag is op je radiatoren (bij mij thuis is dat zo op dit moment) kun je de stookgrens verlagen. de s16 staat nu op 16 graden.
Die kun je proefondervindelijk verlagen. zet deze eens op 14, je ketel zal overdags dan niet meer mogen aanslaan totdat de gemiddelde temperatuur over de 20 uur gemeten onder 14 graden is zal de ketel weer gaan starten. (dit kan een behoorlijke besparing opleveren). Als je nou merkt dat het koud thuis is kun je deze parameter een graadje hoger zetten en zal dan in de toekomst goed staan.

Dit gaf je niet in eerder bericht aan anders had ik je wel eerder er op gewezen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu