Plafond verlagen en isoleren

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #21
Misschien zou Ermir dit moeten vragen, maar heb jij of iemand anders nog goede tips hoe je zo'n toch wel zware constructie aan het plafond hangt zonder dat er star contact gemaakt wordt?

Groeten, Hein
 

Roman

  • #22
Aah, jah. ook een goed vraag. Het moet allemaal natuurlijk wel veilig, we willen geen ongelukken !

Kijk ook hier eens naar:
Plafond geluidsisoleren...

Omdat we het steeds over massa hebben reist natuurlijk de vraag "wordt dat allemaal niet te zwaar?".

Natuurlijk is het noodzaak het plafond goed te bevestigen en te zorgen dat de draag balken sterk genoeg zijn om nog eens een extra constructie te dragen/tillen. Hangt ook van lengte (spanw.) van draagbalken af.

Resilient channels (hat channels, of andere soorten) om de 30cm plaatsen en gips daarin schroeven. Kijk op internet hoe een dergelijke channel er uit ziet om het idee te krijgen.

Ook zgn RC clips zijn te gebruiken, dat zijn hangers met rubber etc. wel duur.
Ook kun je een verlaagd plafond OP de nieuwe wanden hangen OF aan bestaande muren (maar jah, weer contact eh), check daarvoor de link die ik net gaf.

Niet te weinig schroeven gebruiken, niet te veel.

Nog iets (iets waar in de link over wordt gesproken):
Het samenvoegen van verschillende materialen in de hoop meer geluidsisolatie te winnen. Fabel!
Nogmaals: Massa is het sleutelwoord.

Wat doet dan toch "verschillende" materialen? Dat heeft met resonantie factor van materiaal te maken. Elk materiaal heeft zijn eigen resonantie punt (een frequentie punt waarop het materiaal het meest reageert, meest gaat trillen dus). Door verschillend materialen te gebruiken krijg je verschillende resonantie punten die elkaar kunnen opheffen dus. Let wel, niet de materialen aan elkaar plakken en/of te strak tegen elkaar schroeven omdat je dan een nieuwe (gemiddelde) resonantie punt krijgt.(!) Feitelijk breekt het het geluid wat meer en zorg voor minder trillings overdracht, maar daar heb je het wel mee gezegd.

Druk het isolatiemateriaal (glas/steen wol) ietswat stevig tegen de achterkant van gips (compressie ongeveer 10%) om de resonantie meer te dempen.
(oh, en het liefst isolatie zonder papier oid, het moet goed kunnen absorberen. zie de specs van eventuele materiaal. Isover Sonepannel, Knauf etc. Het gewone spul is meer dan prima!)
Voor wanden natuurlijk isolatie platen gebruiken (geen rol) omdat het anders inzakt....

hmm, veel woorden weer. :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu