Plafond verlagen metal stud

rayp

  • #1
Ik krijg binnenkort mijn nieuwbouw woning en wil graag mijn plafonds verlagen d.m.v. metal stud. Ik heb het wel eerder gedaan met houten rachels maar wil het dit keer dus met metal stud proberen. Het gaat om de woonkamer en keuken (7 x5.10 en 3x5.10). Ik lees zoveel informatie dat ik gewoonweg niet weet hoe ik moet beginnen en welke constructie ik moet hanteren. het gaat om een minimale verlaging om mijn inbouwspotjes in te kunnen bouwen.

Hoe aan te pakken?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Je zet eerst de U profielen langs de muren, en daar schuif je dan de C profielen in.
Bij een overspanning van 5.10 en eventueel de 3 meter zal je ook in het midden de C profielen op enkele punten aan het plafond moeten bevestigen om doorzakken te voorkomen.
Er zijn complete bevestiging sets te koop voor plafond bevestiging.

gipsplaten-768x512.jpg
 

rayp

  • #3
Beste Peter,

Dank je wel voor je reactie. Duidelijk, de u profielen langs de muren en de C profielen schuif ik erin. Hoe monteer ik de de U profielen aan het plafond en met wat verbind ik deze met de C profielen die ik in de U profielen heb geschoven?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Als je even op het bijgevoegde plaatje kijkt, zie je daar de verbindingen met het plafond zitten.
En in principe hoef je de U en C profielen niet aan elkaar vast te maken.
Maar er zijn speciale tangen voor om te fixeren, kun je op internet vinden hoe die werken..

Hier een foto om de profielen vast te zetten aan het plafond.

directhanger_125mm_c60_27_metal_stud.jpg
 

rayp

  • #5
hoi peter, ik heb effe snel een schetsje gemaakt.Begrijp ik het zo goed?

Naamloos.jpg
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
:prima:
 

rayp

  • #7
Dank je wel, dat is op zich goed te doen. Ik heb meerdere filmpjes op YouTube bekeken en zag dat er dus ook profielen op de plafond waren bevestigd (zoals op bijlage). Dat is dus niet nodig.

Naamloos.jpg
 

rayp

  • #8
Is er nog een stelregel om de hoeveel cm de direchthanger geplaats moet worden aan het plafond? De U en C profielen zijn er in verschillende maten. Welke kan ik het best gebruiken?
 

Lennard3

  • #9
Van een bekende leverancier is er een "brochure plafondverwerking" waar je de maximale overspanning kunt vinden. Als ik het goed begrijp dan kun je bij alleen eigen gewicht van het plafond en één gipsplaat van 9,5 mm dikte en een hoh-afstand van 30 centimeter van de C-profielen, met een C-50 profiel een afstand van 2650 mm overspannen. Dat zou dan betekenen dat het voldoende is als je elk C-profiel in het midden afhangt. Jouw overspanning wordt daarmee namelijk 2550 mm (510 cm gedeeld door 2) en 1500 mm (300 cm gedeeld door 2).

Maar goed, ik weet niet helemaal zeker of ik het zo goed interpreteer.
 

rayp

  • #10
ik ben het heel even kwijt, er moet dus wel een c profiel aan het plafond? Zoals onderstaand plaatje?

Naamloos1.jpg
 

Lennard3

  • #11
Heb je die brochure gevonden?
Daarin lees ik inderdaad dat langs de twee lange wanden U-profielen komen, en daartussen (en dus ook aan de korte zijden) C-profielen komen. Vervolgens komt bij een overspanning van meer dan 240 cm nog een U-profiel bovenop de C-profielen, wat er bij jou in het brede deel dan dus twee zouden moeten zijn.

Ik denk dat jouw plaatje dus niet juist is, en dat het zo zou moeten zijn (in de hoop dat je niet kleurenblind bent):

img.png


Wat denk jij daarvan?

(Let wel: ik ga hier ervan uit dat je 1x9,5 mm plaatst. Bij 2x12,5mm moet je op het brede gedeelte 2 hangers kwijt, en als je een extra belasting tot 20 kg/m2 wil faciliteren moet je bij 2x12,5 mm op het brede gedeelte 3 en op het smalle gedeelte 2 hangers kwijt.)

Maar goed, ik ben hier zeker geen expert in en moet hier binnenkort zelf mee aan de slag, dus ik laat het nog graag even ter beoordeling aan iemand met meer verstand hiervan en volg het met interesse.

Je zou misschien ook nog kunnen overwegen om het lage plafond direct tegen het bovenliggende plafond te monteren met veerregels, maar ik weet eigenlijk niet of je dan laag genoeg komt voor spotjes.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Als je met dubbel liggers werkt, dan komt het plafond ook nog een stuk naar beneden.
Met de enkele C profiel liggers komt je plafond minder naar beneden, maar heb je wel wat meer plafond bevestiging nodig.
Ik zou dan bij elke ligger 3 plafond steunen plaatsen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Kijk eens hoe eea bevestigd wordt bij een C60/27 systeem. Dat heeft ook een beperkte hoogte.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu