Plafond geluidsisoleren...

BlackEye

  • #1
Ik woon in A'dam in een vooroorlogs huis, met bovenburen die nogal luidruchtig zijn. Ik wil graag iets aan het plafond doen. Ik heb gemerkt dat er 'ruimte' lijkt te zitten tussen mijn gipsplatenplafond en hun etage.

Nu wil ik de gipsplaten losmaken en de ruimte opvullen met steenwol, en er dan evt nieuwe dikkere gipsplaten ervoor in de plaats zetten. Zou dit werken? Helemaal weg hoeft het geluid ook weer niet, als het maar gedempt wordt.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #2
Tuurlijk, alles helpt.......

Beter is dan nog om gelijk een vrijhangend, verlaagd-plafond te maken.

Regels rondom tegen de wanden, en als je dan de overspanning aan ons opgeeft, adviseren wij je over de houtmaat, en andere e.v.t. oplossingen.

Gelijk dubbel gipskartonplaten nemen trouwens...

Denk je wel aan leidingen; electra, etc... Vaak een verborgen geluidlek.

willem.
 

BlackEye

  • #3
Dank je voor je antwoord.

Kan ik ook gebruik maken van zo'n isofix pakket wat je bij een bouwmarkt kan kopen? Die platen dan verlijmen op het plafond en dan gipsplaten erop?

En bedoel je dat ik aan de zijkanten van het plafond richels moet bevestigen, in de muur of zo?
 

Rotjeknor

  • #4
Ik heb zelf een voorzetwand gemaakt met Isofix en 2 lagen gipsplaten.
Isofix is uitermate handig omdat heel de constructie met regels wordt meegeleverd. Ik weet echter niet of dit ook aan een plafond bevestigd kan worden, dat zou je dus even na moeten kijken.

Ik ben er wel uitermate tevreden mee dat ik het heb gedaan. Zowel mijn buren als ik horen nagenoeg niks van elkaar.
 

Climber_Mike

  • #5
Denk eraan dat er twee soorten geluidsoverdracht bestaan:
  • Door de lucht: bijv praten - dit wordt goed door isolatie materiaal tegengegaan.
  • Door materiaal bijv. dreunen van muren bij heien of 'bonken' door lopen - dit wordt niet tegengegaan door isolatie materiaal maar wel door het vrijhangen van het plafond zoals Willem S dat voorstelt
Bedenk je aan welke geluid je het meeste overlast hebt en pas daar je geluidsisolatie taktiek op aan...
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #6
Je hebt inderdaad 2 soorten geluids"isolatie" :

Geluiddemping/absorbtie: tegen galm bv. Hier helpt vooral de "eierdozen" isolatie tegen. Normaal alleen toepasbaar in zalen en studio's.

En: geluids-isolatie dmv. van massa en ontsluiting/ontkoppeling van het ene met het andere compartiment.

Als je last hebt van je buren, (of andersom) geldt dus het laatste.
Een verlaagd plafond tegen regels (tegen de wanden) ontkoppelt de 2 ruimte's .

Geluidsisolatie krijg je door zoveel mogelijk massa en/of geluids-isolerende materialen. Waarbij overigens ook geldt: hoe meer soorten hoe beter: dus én glas- én steenwol, houtwolcementplaten, dubbel-gipsplaten, etc. etc.

willem.
 

BlackEye

  • #7
Ik zie wel wat in zo'n verlaagd plafond, aangezien het losmaken van de nu zittende gipsplaten en opvulling erg veel werk is, lijkt me.

Ik ben zelf niet zo'n technicus, maar begrijp ik goed dat je een soort latten aan de muren bevestigt, waar dan weer een soort dwars balken met de lengte van de muurafstand op vastgemaakt moeten worden?

Kan ik niet gewoon die isofix platen op de reeds bestaande gipsplaten vastlijmen?
 

Onno

  • #8
Zoals hierboven al gemeld is, heb je twee soorten geluid. In jouw geval moet je isoleren door een vrijhangend plafond te maken, anders wordt door het contactgeluid van het originele plafond met de nieuw te plaatsen platen het probleem niet opgelost.

Het volgende moet je doen: maak aan de muren balken vast. Je kunt kiezen uit houten balken of aluminium profielen (U vormig, met de open kant de kamer in wijzend). Het voordeel van aluminium is dat de constructie wat lichter wordt. Voor het beste resultaat doe je nog rubber strips tussen de muur en het profiel.

Tussen deze profielen plaats je dwarsprofielen over de breedte van de kamer. Afhankelijk van de overspanning moet je dan in het midden een extra ophanging maken aan het oude plafond. Om nu te voorkomen dat dit als geluidslek fungeert moet deze ophanging uit twee haken bestaan:
Hierdoor krijg je als de bovenburen over de vloer lopen de twee haken op die plaats iets uit elkaar schuiven, en je geen contactgeluid doorgeeft.
De afstand tussen de profielen is meestal 40 cm.

Vervolgens schroef je in de lengte richting er stucplaten tegenaan als je het plafond af wilt stucen, en als je het niet verder afwerkt in de breedte richting gipsplaten.

Wat betreft de geluidsisolatie: het beste werkt massa. Dwz, hoe dikker het plafond, hoe beter het isoleert. Om te beginnen zou je twee lagen gips-/stucplaat aan kunnen brengen. Boven het plafond steenwol aanbrengen, let hierbij op geluidslekken (zie boven).

Wat overigens het aller-allerbeste isoleert is een laag zand. Het probleem hiermee is alleen dat je een hele zware constructie moet maken om die laag zand te dragen, dus alleen een optie bij extreme geluidsoverlast :x

Succes ermee, heb het zelf zo gedaan (had een salsa liefhebster boven mij wonen) en het heeft een hoop rust opgeleverd (helemaal stil krijg je het toch niet). Andere optie is verhuizen :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu