Lekkende radiatorknop advies

Japke

  • #1
Na verschillende zoek acties kom voornamelijk op dit forum terecht met goede informatie en kennis over cv installaties en bijbehorende problemen. Nu kom ik hier om raad vragen.

We hebben een tweetal lekkende radiator knoppen, het gedeelte bij de knop waarmee je hem open of dicht draait lekt. Wanneer de knop dicht gedraaid is lekt deze een klein beetje (een druppel per 5 minuten of zo), draai je de knop echter open dan loopt er haast een straaltje water uit.

Nu is het beste natuurlijk om de knoppen complete te vervangen - alleen zitten we daar met een probleem. De flat waar we in wonen heeft 1 centrale verwarmingsinstallatie - en elke woning heeft een aantal radiatoren die op verschillende leidingen aangesloten zitten - onze enige mogelijkheid tot regelen is die radiatorknop die lekt. Voor het vervangen van de knop moet het hele leidingstelsel natuurlijk leeg staan zonder water (als ik de info hier goed gelezen heb). Dit hebben we aan de gebouwbeheerder gevraagd of het mogelijk is dat deze knoppen vervangen worden en/of dat ze ervoor kunnen zorgen dat de leidingen leeg zijn zodat we het zelf zouden kunnen aanpakken. Het antwoord dat dat mogelijk is volgend jaar wanneer men stopt met stoken.......

Nu heb ik niet veel zin om de hele winter met een radiator te zitten die wanneer deze aanstaat een zeer grote emmer nodig heeft om niet de vloer en muur onder te laten lopen. Of slechts drupt als deze compleet uitstaat - hierbij kunnen we dus in beide gevallen niet makkelijk een aantal daagjes weg omdat dan waarschijnlijk de opvang emmer onder zou lopen.

Is er een mogelijkheid om de knop compleet dicht te sealen op een of andere manier? Waarbij het voor ons geen probleem zou zijn dat de knop daarna niet meer van stand te veranderen is. We zouden dan kiezen om de knop open te zetten en dan te sealen - probleem is dan wel dat met het openzetten de lekkage aanzienlijk is.

Volgend jaar zullen we de knoppen compleet (laten) vervangen waarbij het dan dus niet veel uitmaakt hoe de huidige toegetakeld wordt om niet meer te lekken. Enig idee / advies?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Wat een vreemd antwoord van de gebouw beheerder.

Normaliter kun je de leidingen ook bevriezen zeker nu er nog geen warmte door heen gaat.
Is een werkje van 1 of 2 uurtjes.
En dan kunnen ze de komplete kranen gewoon vervangen.


Heb je thermostaat kranen?
Zo ja bestaat er een mogelijkheid dat alleen het binnenwerk wordt vervangen met een speciale sleutel en dan gebeurt dit gewoon onder druk.

Zo nee:

Als je nu de knop eens van de kraan af haalt (die waar je aan draait)
Zit daar meestal een 6 kanten bus onder die je iets kunt na draaien.
Als lapmiddel lost dat het probleem ook al op.

Maak anders even een foto van de kraan, met en zonder de knop


Vaak is het ook nog zo dat iedere woning voorzien is van afsluiters zodat het hele systeem niet eens leeg hoeft.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Sommige kranen zijn voorzien van een o-ring dat aandraaien van de zeskanten moer onder de knop niet helpt.
 

Freekcv

  • #4
Plaats even een foto vd kraan.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #5
@Freekcv, Is al gevraagd door Obelix2 :wink:
 

Xr8

  • #6
Waarschijnlijk gaat bevriezen niet lukken als er al enige warmte in de installatie zit en de pompen draaien. Ga dit zeker niet zelf proberen, gaat het mis dan heb je een enorm probleem.

Overigens een vreemde reactie van de beheerder. Dit soort installaties zijn als het goed is uitgerust met streng afsluiters waardoor er maar een klein gedeelte afgesloten en afgetapt hoeft te worden. Lijkt mij niet echt handig om een kraan zo lang te laten lekken.

Vaak genoeg dit soort dingen aangepakt, als je delen kunt afsluiten is het snel te verhelpen.

Succes.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #7
Dit dient toch via de beheerder geregeld te worden, deze is niets voor
niets beheerder....
Mocht deze niet mee willen werken, dan de eigenaar van het gebouw
benaderen, want het is toch van de zotte dat voor max. 2 uur niet even
het water eraf kan, stookseizoen is net begonnen, dus is er nog geen
nood aan de man als er 2 uur geen warmte is.
Anders kan je altijd nog de beheerder en eigenaar aanspraakelijk stellen
voor de schade die je aankomende stookseizoen gaat krijgen.... :roll:
Als het een koop appartement is heb je ook nog altijd de VVE, mischien
dat dat nog een optie is :wink:
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #8
Plaatst inderdaad eerst eens een foto van de kraan, dan kunnen we pas advies geven.
Bevriezen is misschien mogelijk maar niet zonder het uitzetten van de pomp of dichtdraaien van strangafsluiters. (het is misschien met wat geluk mogelijk maar niet aan te raden)
 

Japke

  • #9
Over de gebouwbeheerder etc, dat is een lastige kwestie en daar valt eigenlijk weinig te bereiken - behalve dat men het volgend jaar zomer wilt doen (of er moet zo een lekkage zijn dat het leidingsysteem natuurlijk leeg gelopen is - maar dat is ook weer niet de bedoeling voor onze muur en vloer omdat schade verhalen een heeel lang verhaal zal worden).

Ik zal van het weekend foto's proberen te maken - het is geen thermostaat kraan. Ze stammen uit het begin van de jaren 70 (net zoals het gehele systeem trouwens volgens een van de buren die hier lange tijd woont).

De kraan/knop ziet er als volgt uit:

(in een ander forum gevonden maar is exact dezelfde als wij hebben)


(lijkt een beetje op onze kraan - alleen is het voorste dunste stuk wat langer en vierhoekig)


Ik heb de "6 kanten bus" (middenstuk op bovenstaande foto) wat aangedraaid. Het lekken in dichte stand van de knop is nu zo goed als weg - alleen bij het open draaien van de knop komt er toch nog steeds een behoorlijk straaltje water uit. Zit er normaal gesproken een leertje/rubber bij deze bus? Ik heb er gister avond naar gekeken en bij ons zit er daar niets tussen.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #10
Hier zit waarschijnlijk een o-ring onder de zeskant,die is wel te vervangen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #11
Je moet hem eens open draaien en dan de 6 kant nog wat vaster draaien, als het goed is lekt hij dan ook niet meer in de open stand
 

Japke

  • #12
En inmiddels is het zo goed als goed opgelost (nog afwachten met volledig stoken - maar tot zover lekt het niet meer). Als aanvulling nog een foto van de bewuste kraan. Deze heeft waarschijnlijk voorheen behoorlijk wat lopen lekken gezien de kalkaanslag op de buitenkant.

Onder de 6 kanten bus zat inderdaad nog een restant van wat waarschijnlijk ooit een o-ring geweest is. Na wat schoon gemaakt te hebben binnen in en hier een nieuwe ingezet te hebben met vervolgens het zaakje aan te draaien lekt er geen druppel meer.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu