Lekkende koppeling bij cv ketel, warm tapwater

Jackal01

 • #1
Deze koppeling lekt. Wanneer ik warmwater tap zet de leiding uit en stopt het lekken voor even. De koppeling/systeem is zo’n 11 jaar oud vanuit nieuwbouw. Ik begreep mogelijk dat hier een speciale tang voor nodig was? Of kan ik het ook anders oplossen? Toch vreemd dat zo’n koppeling gaat lekken, waarschijnlijk toch iets ondeugdelijks? Het is dus de leiding van warm tapwater boven zit ook een automatische vuller voor het cv systeem. Welke gekoppeld lijkt met deze leiding. Het lijkt te zijn ontstaan na dat er iets bij gevuld is, maar dat kan ook toeval zijn…..

IMG_4194.jpeg IMG_4193.jpeg IMG_4191.jpeg
 

Jackal01

 • #2
Ter aanvulling (mogelijk logisch of te veel info maar oke…), heb de hoofdkraan dichtgedraaid en toen stopte de lekkage uit de koppeling volledig. Het is ook gewoon schoon water wat er lekt dus niets vanuit de cv zelf.
 

HenkL14

 • #3
Ik denk dat het best dan is om die koppeling er uit te halen. Iets lager aan de witte buis moet dan een nieuwe koppeling met overgang naar koper en dan verlengen naar de bestaande koperen buis. Of het stuk koper vervangen voor iets langer maar dat is net aan degene die het vervangt.

Als je een perskoppeling wilt gebruiken, heb je een speciale tang nodig.

Maar er zijn ook koppelingen die je met een knelkoppeling kunt combineren.

Weet je de exacte maat van de witte buis?
 

Jackal01

 • #4
Dank voor reactie! Hier de maat het gaat om leiding E

IMG_4195.jpeg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #5
ik zal 1x de perssing opnieuw persen, het kan zijn dat de koppeling slecht geperst is blijft deze dan nog lekken dan zal er een nieuwe koppeling geplaatst moeten worden
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #6
Dit is een perskoppeling. Deze zijn slechts 1 x te gebruiken (persen). Opnieuw persen moet je nooit doen, dit geeft juist kans op vervorming en nog meer lekkage.

Het benodigde persgereedschap is merkspecifiek en geijkt / gekeurd op de juiste perskracht. Tevens slaat de perstang af zodra de juiste perskracht is bereikt en de persing is voltooid. Is er een handperstang gebruikt dan kan deze pas weer open als de persing voltooid is, dus ook hierbij kun je nooit een onvolledige persing achterlaten.

Daarom is het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid onmogelijk dat de koppeling niet juist is geperst. Enige oplossing is een nieuwe perskoppeling monteren met onder de huidige (witte leiding inkorten) en de koperen leiding verlengen.
 

HenkL14

 • #7
Kun je ergens op de witte leiding tekst zien staan? Of misschien kun je de tekst op een ander stuk witte leiding ontdekken?

Er moet iets op staan als '16x2mm' bijvoorbeeld. Sommige merken gebruiken dezelfde dikte leidingen en dan is er iets meer keus uit koppelingen om te gebruiken?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #8
Dit lijkt mij een Henco overgangskoppeling.

De leiding zit tot voorbij het controlegaatje in de pershuls. Dat is goed. Blijft er alleen een defecte afdichting over. Waarschijnlijk net iets beschadigd met het insteken van de leiding (bijvoorbeeld door een braam aan de leiding).
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #9
@BertPleizier een (accu) perstang kun je ten alle tijden ontgrendelen dmv een knop zodat bijvoorbeeld halverwege een perssing waarbij de accu leeg is de tang handmatig ontgrendelt kan worden en de persbek losgenomen kan worden van de koppeling
 

HenkL14

 • #10
Handperstang ook trouwens
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #11
De accuperstangen die ik ken starten niet meer als de accu te leeg is voor een nieuwe persing. En ik ken ook alleen maar handperstangen die een ingebouwd ratelsysteem hebben en pas als de tang helemaal dicht is (en de persing dus voltooid is) ontgrendelt, waarna de tang pas weer open kan. Dit alles om te voorkomen dat je een slechte persing maakt.

Er zal vast wel een noodontgrendeling op zitten, maar als je die gebruikt weet je dus ook dat de persing niet goed gegaan is en dan moet je de perskoppeling verwijderen en een nieuwe gebruiken.
 

Jackal01

 • #12
Dank voor de reacties. Gezien het specifieke gereedschap heb ik hulp ingeschakeld van een erkend installateur. Deze heeft de pers koppeling verwijderd en een (daarvoor geschikte) koppeling op de witte buis gezet en het stuk koper verlengd (alles passend gemaakt met witte buis). Nu is alles weer dicht. Er zit nu dus geen zelfde soort perskoppeling op, maar een tevens geschikte koppeling welke ook volledig voldeed, voor deze soort leiding.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu