Pinnetje lekkende radiatorknop

Miraal

 • #1
Hoi allemaal!

Mijn radiator lekte aan bij de knop, een giacomini. Als ik de knop opendraaide, stopte het lekken, bij dichtgedraaide knop stroomde het eruit. Ik heb nu de knop eraf gekregen en toen kwam het pinnetje eruit met daaromheen een piepklein gebroken ringetje, zie foto. Is dit alles wat het lekken veroorzaakt? En zo ja, hoe kom ik aan zo'n ringetje (hoe heet het)? Of is er waarschijnlijk meer aan de hand?

radiatorknop.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #2
De o-ring is kapot, op zich is dat wel te vervangen maar ik zou een nieuwe kraan plaatsen.
O-ringen zijn op diverse plekken te koop, de maat (buitenmaat/binnenmaat/dikte) kun je opmeten
met een schuifmaat.
 

Miraal

 • #3
Dankjewel Ronny!
 

Miraal

 • #4
Maar met een nieuwe kraan bedoel je neem ik aan het hele metalen gedeelte..? Want de knop zelf is wel intact. Ik ben nu niet in mijn appartement dus kan dat nu niet bekijken en geen foto maken, maar die radiator hangt in een hoek, met ook nog eens een vensterbank erboven en ik er ben bijna zeker van dat dat me niet gaat lukken, ik heb daar helemaal geen ruimte om te sleutelen. Dus de O-ring vervangen zie ik als beste optie nu.. maar ik zit te googlen en ben er nog niet uit waar ik dat zou kunnen kopen (tis zo lastig nu met de lockdown dat je nergens gewoon even binnen kunt lopen). Ik kom in een heleboel werelden waarin o-ringen gebruikt worden terecht, maar niet in de juiste geloof ik.. Het ringetje is 7mm in buitendiameter, 3mm binnendiameter dus 2mm dik.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #5
Hoe heb je eigenlijk dat pinnetje er uit gehaald, heb je een moer losgedraaid en verwijderd
om het pinnetje er uit te kunnen halen? Normaal kan dit er nooit zomaar uit komen.
 

Miraal

 • #6
Nee, dit zat er los in toen ik die giacomini knop eraf gewrikt had! Haalde hem er zo tussen duim en wijsvinger uit. Vond ik eigenlijk ook al raar.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #7
Dat is niet normaal.
Ik zou er bij dit soort twijfelachtige radiatorkranen meteen een nieuwe in zetten.
 

Miraal

 • #8
Ja ok..
Ik heb trouwens net een foto gevonden die ik eerder al eens gemaakt had voordat ik de giacomini knop erop had zitten! Je ziet hierop hoe het dus nu eruitziet, met pinnetje en nu kapot ringetje.

verwarming.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #9
Ik denk dat er nog een moer op moet zitten.
Als deze moer er niet op zit en je monteert de radiatorknop dan kan het zijn dat de knop de
spindel altijd ver genoeg naar binnen drukt zodat deze niet gaat lekken. Als je de knop dan
toevallig op de hoogste stand instelt en het wordt koud binnen (ketel uit) dan kan het alsnog
flink gaan lekken. Ik denk dat je tot nu toe geluk hebt gehad.
 

Miraal

 • #10
Aha! Dat is precies wat gebeurd moet zijn, de ketel had inderdaad een paar weken uitgestaan (ik was er niet) en toen ik terug kwam was de druk er vanaf en kwam ik er na bijvullen achter dat die radiator dus lekte. Bedankt voor het inzicht!
 

Miraal

 • #11
Nou heb ik de juiste nieuwe radiatorkraan besteld en binnengekregen. En heb de bouten van de oude kraan eraf gedraaid om hem te vervangen. Ik had gedacht dat als ik de bouten eraf gedraaid had, dat ik dan de kraan er zo tussenuit kon halen.. maar dat is helaas niet zo, hij blijft gewoon op z'n plek. Zie foto. Hoe moet ik dit doen? Met geweld of moet ik ergens iets anders eerst losdraaien?

los-radiatorknop.jpg
 

Kluskoppel

 • #12
Bovenste 90 graden bochtje wat draaien misschien, zodat de kraan ruimte krijgt?

Grote kans trouwens dat je de nieuwe kraan er ook niet zomaar weer tussen krijgt. Mogelijk moet je de buis naar onderen inkorten, of als hij te kort is voor de nieuwe kraan, vervangen door een nieuw stuk buis (en dan ook gelijk nieuwe knelringen gebruiken, zaten waarschijnlijk wel bij je nieuwe kraan).
 

Miraal

 • #13
Hoi, bedankt voor je reactie. Ik heb geprobeerd nu, maar dat bovenste bochtje is niet draaibaar? Maar je zegt dus eigenlijk dat de kraan nu wel los zou moeten zitten, alleen stevig ingeklemd zit? Misschien moet ik onderin proberen dat los te draaien dan, sowieso vanwege de tweede helft van je reactie..
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #14
even zijbeugel los en zet er even onder de radiator een balkje en krik de radiator op aan de kraan kant zodat je kraan uit pakt.
 

Miraal

 • #15
De radiator zit aan de achterkant met twee beugels vast aan de muur (niet aan de zijkant), heb ernaar gekeken, geen idee hoe ze dat voor elkaar gekregen hebben, zeker weten met gereedschap dat ik in ieder geval niet heb, een hele lange sleutel denk ik, maar eigenlijk heb ik aan geen enkele kant ruimte om te sleutelen sowieso.
Ik ben weer vertrokken van mijn appartement, morgen weer wat proberen. (hoop dat het er dan nog niet vriest) Ik hou de krik-optie toch in gedachten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #16
ik zag deze zijbeugel
1612803598896.png

Wij gebruikte deze methode vaak bij grote radiatoren even een steen en daar balkje over heen en dan kan je er op staan met 1 voet en als radiator 3cm hoger is kan je met 1 hand kraan er uit halen, anders ff met 2 mensen.
 

Miraal

 • #17
Ai ik had die zijbeugel nog niet eens gezien!
 

Miraal

 • #18
Ok, aangezien ik de professionele manier niet voor elkaar kreeg, en ik echt vandaag de verwarming weer aan moest hebben omdat anders de boel zou bevriezen, ben ik toch weer terug gegaan naar mijn eerste gedachte: het pinnetje. Ik heb ondertussen het pinnetje met een nieuw O-ringetje, samen met het moertje van een andere radiator, terug in de kraan gestopt. Maar nu zit ik natuurlijk bij die andere radiator zonder dat moertje.

Weet iemand hoe ik aan zo'n moertje kan komen/hoe het heet/ waar moet ik naar zoeken?
 

Miraal

 • #19
Ik ben nog een poging aan het doen, heb de kraan ertussenuit nu. De oude kraan heeft boven en onder schroefdraad, de nieuwe niet :shock:, hoe los ik dat op.. D.m.v. een knel puntstuk met aan ene kant schroefdraad misschien?

IMG_20210215_140945.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #20
apart ja
Is die buis dan wel 15 mm meet hem even op.
Zitten er verderop ook verbinding stukken graag even een foto?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu