Lekkende radiatorknop - loodgieter nodig?

JEvanderveen

  • #1
Hai allen!
Ik roep gaarne de experts aan voor hulp met dit probleem. We kunnen zowel onze huisbaas als onze loodgieter niet bereiken en maken ons zorgen om deze lekkende radiatorknop. Zoals jullie van de bruine tegeltjes op de foto wel kunnen zien, hebben wij een badkamer waarin alles nog van de jaren '70 is, het zou me niet verbazen als de radiator ook uit die tijd komt.

Vorig weekend is er een loodgieter langs geweest om alle radiatoren in het appartement na te kijken (werden maar half warm) en die kwam tot de conclusie dat het pinnetje, dat binnenin het draaimechanisme zit, bij alle radiatoren vast was komen te zitten door vuil etc. Hij heeft ze met wat ferme hamerklappen weer los gekregen en daarna deden ze het allemaal weer. Maar de volgende dag vond ik tijdens het stofzuigen een plasje water onder de radiator.

Ik ging er vanuit dat het van de reparatie was en heb het opgeveegd. Helaas lag er 's avonds weer een plasje en sindsdien vang ik het lekkende water op met een glas. Inmiddels zijn er al zeker drie glazen water uit gelekt en de druk van het expansievat van de boiler begint ook laag te worden.

Mijn vraag: kunnen wij (met twee linkerhanden) hier zelf wat aan doen / hebben we de tijd om te wachten tot op maandag de huisbaas weer bereikbaar is / moet er een loodgieter komen voor een noodingreep? Alvast bedankt!
20201216_132318.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Ik heb deze kraan/dit blok nog nooit gezien.
Heb je de knop hier afgehaald of zit er bovenaan nog een kraan met knop?
 

JEvanderveen

  • #3
Ronny, ik kan me zo voorstellen dat dit al een heel oud systeem is :P Daarnaast woon ik in Gent, misschien is het een uniek Belgisch systeem?

Ik heb nog even wat meer foto's gemaakt van de knop. Normaal gesproken zit er een plastic draaiknop over het goudkleurige gedeelte. Het goudkleurige gedeelde kan eraf, dan zit daaronder dus een pinnetje dat ingedrukt wordt als je aan de knop draait, en op die manier wordt de "temperatuur" bepaalt. Ik durf het goudkleurige gedeelte er niet af te halen want ik weet niet of dat het enige is dat het water nog enigszins tegenhoud :)

20201218_205457.jpg 20201218_205511.jpg 20201218_205609.jpg 20201218_205630.jpg
 

JEvanderveen

  • #4
Maar waar ik me meer zorgen over maak is de druk op het expansievat. Die hangt nu rond 1 bar, maar gaat wel gestaag omlaag. Wanneer wordt het te laag, en wat gebeurt er als het te laag wordt?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Als de druk in de ketel te laag word gaat deze het water niet meer rond krijgen en valt in storing.
Wanneer die druk te laag word hangt van de positie van de ketel en drukmeter af.
Een druppel de kraan op een tegelvloer zou voor mij geen reden zijn om te bellen.
Bakje eronder en het systeem even op druk houden.
 

JEvanderveen

  • #6
Hai Headhunter, dat doet me zoooo goed om te horen haha. Een beetje kou kunnen we wel aan mocht het zo ver komen (klinkt van niet, we gaan het proberen bij te vullen om het op druk te houden inderdaad), maar ik had al visioenen van imploderende/exploderende expansievaten en water overal en waterschade bij de buren haha. Hopelijk is onze huisbaas volgende week weer bereikbaar, die weet hoe alles in huis in elkaar zit en kan vast soelaas bieden.
Heeeeeel erg bedankt voor jullie hulp (ook via PM)!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu