Lekkende stelschroef in radiatorknop

DionWales

  • #1
Hoi,

Op zolder heb ik een radiator en omdat deze nogal dicht bij de ketel zit is deze lastig te regelen. Een CV monteur heeft daarom een keer de "stift" eruit gehaald en de doorvoer wat geknepen. Daarna werd het regelen wat makkelijker, maar nog niet ideaal.

Vorige week was er een monteur voor ketelonderhoud en die heeft voor mij met een inregelsleutel de kraan een slag of 4 verder open gedraaid. Echter ik merkte nu na bijna een week ineens wat druppen op de vloer. De knop er afgehaald en daar zat ook wat water in. Vervolgens alles droog geblazen en het even een paar uurtjes in de gaten gehouden. Het lekt niet extreem, maar het is uiteraard niet de bedoeling.

Ik verwacht dat de stelschroef wellicht te ver open is gedraaid? Zou het helpen als ik een inregelsleutel leen en hem een goede slag dicht draai? Voor het verder opendraaien van de stelschroef had ik er namelijk totaal geen last van. Op de foto zie je ook een klein drupje zitten (linksonder het "drempeltje").

20220530_211308.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
De stelschroef mag in principe niet lekken, maar dat doen ze wel vaker.
Als je er de knop weer opzet en de schroef van de knop goed vastzet dan kan het zo opgelost zijn.
Mocht dat niet lukken dan zou ik zelf een andere kraan monteren.

Wat de instelling in dit geval moet zijn dat kunnen we niet beoordelen.
Een handbediende knop is nooit makkelijk te regelen, als je bedoelt dat je de radiator temperatuur
wat hoger of lager wil instellen door de kraan wat af te sluiten.
Een thermostatische knop is dan veel makkelijker, die zet je op een bepaalde temperatuur.
 

DionWales

  • #3
De afgelopen dagen heb ik die stelschroef steeds een tikje verder naar links gedraaid, totdat het lekken geheel is gestopt. Daarna de knop weer gemonteerd.

Omdat de radiator op ongeveer 1,5 meter van de ketel hangt, drukt deze als het ware toch teveel water door de radiator. Daarom is de radiator qua doorstroming toen wat dichtgeknepen.

Uiteindelijk ga ik hem ook vervangen door iets elektrisch, voor nu blijft de boel gelukkig weer droog en hebben we als het goed is hem de komende maanden nog niet nodig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu