Hemelwaterafvoer loopt niet meer door

Misiu

 • #1
Hallo,

Bij de hoosbui in NH 2 weken geleden bleek dat de 2 HWA pijpen van de aanbouw niet (meer) doorliepen en het dak liep vol; gelukkig tijdig gezien en pijpen doorgezaagd. Eerder ondanks al die buien had ik dat probleem niet, het dak kon kennelijk zijn water wel (langzaam?) kwijt.

Gisteren de boel opgegraven, om te beginnen bij de keuken omdat ik daar een put verwachtte waar de 2 HWA pijpen (A via B, zie schets) op zouden afvoeren naar het riool. Dit riool zou dan tijdens de aanbouw verlengd zijn naar buiten toe, met de gerbuikelijke ontstoppingsput.

Opgraven in de hoek van de keuken/tuin leverde echter niets op, geen riolering dus daar. Daarom (zie de schets) HWA bij A open gelegd die compleet vol met aarde zat en het stukje HWA pijp vol met troep. De betonnen bakje van A heeft een uitloop naar rechts. Ik verwachtte deze links te zien uitkomen bij de put van HWA bij B, maar dus niet. Van HWA B zat de enige afvoer opening niet richting huis maar naar de tuin toe. Bij punt C zit trouwens een oude afgezaagde afvoer die kennelijk vroeger het dakwater afvoerde; nu zit ook deze geheel vol met aarde.

Vraag is dus waar het hemelwaterafvoer van de behoorlijke grote hoek aanbouw naar toe gaat. Deze aanbouw is in 1978 geplaatst door de vorige eigenaar; wij hebben dit huis in januari 2012 gekocht; ik heb wel tekeningen vd aanbouw maar daar staat geen riolering op aangegeven.

Verder heb ik bij HWA A zo'n 2 meter wortel met troep erom heen uit de liggende pijp getrokken; er zit dus zeker meer in naar rechts toe; hoe krijg ik dit er uit (maar tevens dus weer de vraag waar loopt die pijp naar toe)?

Bij HWA B komt er uit de afvoer pijp allemaal wortels en voel ik een dichte massa aarde en wortels; ik krijg daar met de hand geen vat op, zit allemaal troep omheen en dit loopt dus ergens naar toe.

Waar HWA C naar toe gaat is helemaal de vraag; nog niet gegraven.

Hoe is het trouwens mogelijk dat er sinds 1978 nooit eerder problemen zijn geweest, immers er stond tot 1 maand geleden een forse spar of den in de tuin die veel troep op het dak vd aanbouw gaf dus ook naar de afvoer toe? Daarnaast veel regen gehad de laatste (zomer ..) maanden.

Reactie hoe dit verder op te pakken zijn welkom; alvst dank!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Misiu

  • #2


   

  Misiu

  • #3
  Ter aanvulling:

  In de betonnen putjes zit dus een schuin geplaatste speciale tegel die diagonaals geplaatst is; het water loopt dus (normaliter) eerst in helft vd put en loopt als deze vol is over naar de andere kant waar de afvoerpijp zit.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Die schuine tegel is de stank afsluiting van de put.

  wat ik je kan aan raden is alles op graven en in kaart brengen hoe het zat en leidingen schoonmaken.
  Want die wortels nemen ook veel water in zich op.

  of uit zoeken waar de hoofd leiding van het huis ligt waar je evt de HWA weer op aan kunt sluiten.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Zou zeggen graaf C op kan best zijn dat het naar een brandgang loopt en dan gezamenlijk naar het hoofd riool
   

  Misiu

  • #6
  Je bevestigt mijn gedachte om ook daar te kijken.

  Alhoewel ik betwijvel of er wel aansluiting is op het hoofdriool, zou dan precies tussen B en de hoek bij de keuken moeten lopen.

  Nog een tip hoe ik die wotels met aarde uit het stuk bij B krijg?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Als er zoveel wortels in zit is meestal vervangen het gemakkelijkst, want mocht je allemaal er uit gekregen hebben ze komen weer.

  ik vermoed dat C het ouwe gedeelte is zoals het vroeger was.

  A en B zijn er geplaatst toen het uit bouw er kwam en ze zijn niet terug het huis in gegaan maar naar C

  Soms kan je tekeningen vinden in digitaal bouwarchief van je gemeente
   

  Misiu

  • #8
  Update, zaterdag namelijk wat verder gekeken en gegraven:

  De pijp bij C is alleen maar een lange pijp de grond in voor de kleine schuur; de HWA zit er trouwens niet meer op, maar nu aan de andere kant van de schuur. Dus A en B gaan niet via C het riool of zo op.

  Ondertussen wel de pijp tussen A en B gelokaliseerd met graafwerk; verder graafwerk nog niet gedaan ivm tijd te kort. Zoals eerder gezegd is er geen put of zo in de hoek bij de keuken (aanbouw). Ik heb tussen de grindtegels zitten prikken met een lange pen en vindt weinig weerstand dan wel als ik die vond er vlak naast weer niet. Vermoeden bestaat nu dat A langs B loopt (*) en daar met een T-stuk gekoppeld is en onder de keuken (aanbouw) op het bestaande riool loopt.
  (*) Vermoeden van A via B is namelijk aannemelijk omdat de uitlaat bij B lager zit dan bij A, ivm afschot.

  Vorige eigenaar gaf namelijk aan dat de ontstoppingsput aan de voorzijde midden bij de voordeur zit en dus niet ernaast meteen grenzend aan de buren.

  Kan men trouwens vanuit die bestaande ontstoppingsstuk bij de voordeur helemaal naar achteren gaan naar de keuken, en wel verder naar B (hoek om dan) incl de PVC verlenging naar B en dan naar A. Of moet ik het buitenstuk bij B open leggen en daar openen, laten schoonmaken en het stuk buiten daar weer sluiten; zo ja hoe maak je een doorgezaagde PVC pijp 12,5 cm rond in een kuil (van 40 cm doorsnede) weer aan elkaar aansluiten, er zit immers weining beweging in; mof gaat niet?

  Ik hoor graag, alvast dank!
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Sorry snap er even niks meer van die tekst

  kan je er iet van tekening maken wat je bedoeld zo is het erg warrig/

  of plaats evt ook wat foto`s bij.

  en mocht je er geheel niet uit komen haal er een loodgieter bij zodat hun kunnen bekijken wat mogelijk is.
   

  Misiu

  • #10
  Ik stuur de schets die bij een eerder bericht die hierover stond. Plaatje is kennelijk verwijderd op het forum.

  Ik verwacht dus dat rechts van B (vanuit de tuin) de bocht moet liggen richting riool dat (ipv inde hoek) onder de keukendeur loopt (zie mijn tekst daarover) .

  Ik kan natuurlijk ook besluiten deze afvoeren niet via riool te laten lopen maar op te vangen in een regenton; moet ik wel berekenen hoeveel wat per flinke stortbui) naar beneden komt en dus over 2 tonnen verdeeld wordt?
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Nee hoor, plaatje staat nog steeds bij je tweede bericht.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Ik bedoelde gewoon dat je een nieuwe tekening maakt waar je in zet wat en waar iets loopt.

  Want tekst zegt mij niet veel.

  Anders plaats je een water tank en ga je het water gebruiken voor spoeling toilet beneden
   

  Misiu

  • #13
  Zaterdag in de hitte de boel opgegraven, bij B en voor de keukendeur. Zie de schets. Daar zit dus een bocht waarbij de pvc leiding van A naar B (T stuk) onder de keukendeur naar het verlengde riool gaat onder de aanbouw.

  Bij de bocht zit een T stuk waarop, naar boven gericht, een 145 graden bocht zit. Deze is afgesloten met cement waar een flinke wortel door heen is gekomen, zie foto. Deze cement prop eruit gehaald en, zie foto, de wortel en kleinere wortels die flink vastzitten, net als bij punt B in de HWA put, als eerder gemeld.

  Ik zal nu bedrijf inschakelen, maar hoe krijgt men die wortels er uit, lukt dat zonder de pvc pijp te beschadigen? Dit betreft het deel tussen de opening en B en vanuit de opening het huis in?

  Nb fotoos plaats ik morgen, lukt niet met iPad.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  Je hebt wortel frezen door voor op de hogedruk spuit komen, maar dat kan je beter door exsper laten bekijken wat de mogelijk heden zijn.

  En als de buis niet te dun is voor deze frees
   

  Misiu

  • #15

   

  Misiu

  • #16
  Hier dus nog de 2 fotoos over de aangetroffen blokkade; een 135 graden bocht afgedicht destijds met cement kluit waar toch wortels hun weg konden vinden. Ik vermoed hier dus ingaand richting hoofdriool en/of naar punt B (zie eerdere foto met wortels in de uitlaat) en verder naar A, waar ik al eerder zo'n 2 meter dunne wortel met slierten erom heen uit kon trekken.

  Is dit dus te verwijderen met de genoemde frees en erna hogedruk spuit?
   

  Henk E

  • #17
  Dat ziet er lekker uit zeg, het zal nog een hele klus worden omdat eruit te halen,
  maar als je het goeie gereedschap hebt is het wel mogelijk denk ik.

  Wat je eerst nog kunt proberen is het T-stuk ook nog even verwijderen en hopen dat de pvc.buis verder nog intact is heb je kans dat je de hele streng in zijn geheel eruit kan trekken.(als er geen aftakkingen zitten op korte afstand)
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #18
  Kan je de vorige bewoner niet meer achter halen want het lijkt steeds meer op verborgen gebreken.
   

  Misiu

  • #19
  Ja, dat is vermoedelijk vanaf het begin, dwz 1978 ttt van de uitbouw.

  Ik vermoed dat de T stuk gelijmd is verder heb ik het nog niet ruim uit gegraven; zie foto; dat kan dan nog wel als de vakman er bij komt.

  Dank voor de tips etc.
   

  Misiu

  • #20
  Een evt verborgen gebrek kan zijn:
  - ondeugdelijk werk vd aannemer destijds
  - achterstallig onderhoud dus reiniging

  In beide gevallen geldt eigenaar overleden en kinderen erven huis.

  Iets voor later om uit te zoeken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu