Hemelwaterafvoer aanleggen met sifon

WWouter

 • #1
Hallo!

Wij gaan binnenkort ons huis uitbreiden en renoveren. Ik wil de gehele riolering vervangen en nu heb 2 vragen:

1. Om ervoor te zorgen dat er geen geuroverlast is wil ik een stankslot maken in de standleiding in de kelder dmv een PP sifon van 110mm.
Voordeel lijkt mij, is dat ik in een keer alle afvoeren geurvrij heb en dat de sifon goed bereikbaar is.
Is dit een gangbare oplossing of heeft deze nadelen m.b.t. regelmatig verstoppen door bladeren e.d.?

2. De afwatering van het linker schuine dakvlak op de afbeelding wil ik op de standleiding aansluiten d.m.v. een liggende leiding van ca. 8,0m lang.
Is dit mogelijk m.b.t. risico op lekkages door uitzetten/krimp?

(Ik heb de betreffende riolering (lichtblauwe buizen) met een rode lijn gemarkeerd)

Alvast bedankt, groet Wouter
Naamloos2.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Je riool moet kunnen tochten waar is dan jouw standleiding, deze staat daarom boven op het dak inverbinding met de openlucht.
  Bij een ander vraag over riool wordt een filmpje aangeboden zou ik eerst even bekijken.
   

  Dimkal

  • #3
  Stel het water komt met bakken uit de lucht en je sifon kan het niet aan of raakt verstopt. Waar gaat al dat water dan naar toe?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Wat me te binnen schiet wat is de reden om de hemelwaterafvoer door het huis te leggen. Kan je deze niet laten zakken tot de grond en ergens in de grond aansluiten op het riool.
   

  WWouter

  • #5
  @Wgb
  - De aangegeven riolering betreft alleen hemelwaterafvoer, het vuilwater gaat via een andere standleiding die wel belucht is via het dak. In principe kan het riool toch luchten via alle dak-en gootdoorvoeren?
  - het filmpje heb ik helaas niet kunnen vinden.
  - Aan de voorgevel (linkerzijde op de afbeelding) is het niet wenselijk om een HWA te maken. Ik zit hier direct aan het trottoir en er is geen mooie plek in de gevel. (Stadswoning uit 1924). Aan de achtergevel vind ik het ook mooier om de HWA weg te werken en het hwa van het schuindak moet ik sowieso tpv het terras naar binnen leiden.

  @Dimkal
  Het water loopt dan over via de spuigaten van de daken /goten. Het is natuurlijk niet de bedoeling om iedere week een verstopping te hebben en dat de goten overlopen. Het is dan ook de vraag hoe betrouwbaar deze constructie is en of deze wat blaadjes kan verwerken?
   

  WWouter

  • #6
  Nee, de sifon in de kelder is idd geen goede oplossing. Ik denk niet dat de expansiestukken in de standleiding lekvrij zullen zijn als de standleiding geheel of gedeeltelijk gevuld is met water door een verstopping.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu