Oude woning, keuken gekoppeld aan hemelwaterafvoer

Rvl1994

  • #1
Beste klussers, ik hoop dat jullie mij kunnen voorzien van advies. De situatie is als volgt:

Een aantal maanden geleden kwam er water naar boven in onze tuin op het punt waar de hemelwaterafvoer de grond in ging. Omdat het steeds meer werd, ben ik gaan graven. Ik kwam een grote bende tegen:
Het onderstuk stuk afvoerpijp zat vol met gaten (onder de grond) en het was nat, vies en stonk flink. Ik heb geen verstand van dergelijke zaken dus ben verder gaan graven om een beeld te krijgen wat voor systeem er onder de grond zit en waar het probleem vandaan komt.

De afvoer komt uit op een oude put van circa 50 cm diep die nergens aan is gekoppeld. Het water zou dus gewoon weg moeten trekken de grond in. Alleen met hemelwater zou dit geen probleem zijn denk ik maar ook de keuken van onze buren (die zitten schuin boven ons, niet in dezelfde VVE) zit gekoppeld aan deze afvoer. Foto 1 is wat ik aantrof.

Inmiddels heb ik alles leeggeschept en "schoon" gemaakt (kan nog veel schoner uiteraard). Het stuk kapotte pijp heb ik maar los getrokken zodat ik er beter bij kon. Het volgende tref ik aan (zie fotos).

Ik weet niet hoe ik dit op kan lossen. De buren (huurbaas van schuin boven ons, ik ben zelf wel eigenaar van mijn woning) lijkt niet bereid hun keuken los te koppelen van de hemelwaterafvoer. Als plan B zou ik het volgende willen doen:

Met een grondboor meerdere gaten maken, in en buiten de put en deze vullen met grind voor betere drainage. Dan een eerste laag grind overal overheen (put afschermen met een tegel) en het laatste stuk opvullen met zand zodat ik weer kan straten. De onzekerheid blijft in dat geval: wat gebeurt er als mijn buren vettige dingen doorspoelen/ hoe lang blijft het intact. Wellicht heeft iemand een beter idee. Ik hoor het heel graag. Ook ben ik benieuwd naar de functie van het ronde deel van de put..?

20230425_184208.jpg 20230502_172324.jpg 20230502_172337.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
dit is een oude gemetselde put met een schot als stankslot , van de 3e foto lijkt t me dat de afvoer naar rechts gaat. gaten boren zou als het goed is niet gaan want er zit/hoort een bodem in de put te zitten.
de elektra doos zou ik daar sowieso even weghalen dmv ophangen oid
 

Rvl1994

  • #3
Dank voor je reactie! Hmm als er een bodem in hoort te zitten dan heb ik deze nog niet gevonden. Het voelt namelijk nog steeds aan als harde klei o.i.d. ik begrijp echter niet zo goed hoe het water weg zou moeten lopen als er een harde bodem in de put zit..? Op de derde foto zie je rechts idd een opening echter begrijp ik de functie daar niet van. Dit is namelijk een bocht omhoog waarvan je de opening ziet op foto 2 (de ronde opening).

Denk je dat het klopt dat deze put niet is aangesloten op de riolering? En weet jij toevallig hoe ik kan voorkomen dat de boel nogmaals verstopt?
 

Charel

  • #4
Volgens mij moet je nog veel meer zand en rommel weggraven in het putje. Wellicht is dat een dubbele sifonput waarvan de overloop vanuit de rechterkant (het tweede deel van het putje), en een stuk dieper dan je nu hebt vrijgemaakt, verder gaat naar de riolering.
De bocht naar boven zou vroeger kunnen gediend hebben voor een klokput.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Buis kan verderop ook stuk zijn (of geknikt) en daardoor verstopt geraakt. Is waarschijnlijk nog van gres.

Ik weet niet wat de mogelijkheden zijn om de buurman te verplichten de afvoer van het riool over de eigen grond aan te leggen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
De afvoer van de bovenburen moet op het riool aangesloten worden.
Afwasmiddel, chloorbleekmiddel en wat dan ook mag niet de grond in. Zal ook snel weer verstopt raken zonder zandvanger en vetafscheider.

We doen hier niet aan juridisch advies, maar wat mij betreft nog een keer waarschuwen en dan handhaving erbij halen of een bus purschuim pakken. ;-)

Maar zoals eerder gezegd, eerst meer graven, want ik denk ook daar er meer zit en dat het wel ergens op aangesloten zit.
 

Rvl1994

  • #7
Goedenavond. Inmiddels zoals geadviseerd een stuk verder gegraven. Naast de put kwam ik nog iets van steen tegen, als verlengde van de put. Nogmaals de put schoongemaakt en jahoor ik voelde een gluif die helemaal vast zat met modder en klei. Op het.moment dat ik die loshaalde zoog al het water weg. Er is dus wel een aansluiting op het riool. Ik heb helaas niet de financiële middelen om het hele systeem te vervangen dus ik maak alles zeer goed schoon en maak het weer dicht op de juiste manier zodat alles schoon blijft (dus geen zand dat erin valt etc).

Dank voor jullie advies allemaal!
 
  • Like
Waarderingen: Deleted member 149159

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Waarschijnlijk kan dat tweede deel ook open,
goeie kans dat daar meer zooi inzit dan je verwacht en als je dat ook leeghaalt scheelt dat veel tijd tot de volgende verstopping.
Je kan de boel ook helemaal wegslaan en vervangen, want zo'n zinkput is tegenwoordig niet meer nodig.

Hier nog een foto van hoe het eruit kan zien, maar meestal zit er gewoon een open buis in het tweede deel.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #9
u kunt ook een camera inspectie laten uitvoeren zodat er zicht is op de staat van het riool/ putten
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu