Hemelwaterafvoer onder fundering door

MichelcVe

 • #1
Hallo,

in mijn achtertuin ontbreekt het momenteel aan hemelwaterafvoer, en daar wil ik verandering in gaan brengen.

Deze afvoer wil ik onder mijn huis aansluiten aan de daar lopende afvoer (gedeelde afvoer voor keuken en afvoer hemelwater dak, hoewel ik die laaste ook 'buitenom' wil gaan leggen ipv door het huis heen zoals het nu is).

Probleem is echter dat deze vrij hoog ligt (en ook nog eens vrij vlak vrijwel geen afschot helaas). Om er bij te komen, wil ik onder mijn fundering heen gaan, maar daarmee creeer ik in feite een soort sifon natuurlijk.

Daarin zal zich ook de nodige troep verzamelen door de tijd heen, dus daar moet ik op de een of andere manier dus ook schoon kunnen maken. Ook zal ik waarschijnlijk rekening moeten houden met dat het 'rioolwater' van de keuken wel eens terug zou kunnen stromen.Hoewel ik daarvoor misschien de afvoer onder de fundering nog wel iets kan aanpassen om een beetje afschot te creeren (al komt hij daardoor dan wel weer hoger te liggen).

Kortom, genoeg uitdagingen ;-). Ik heb maar even een plaatje gemaakt van de situatie.

1637494664306.png


Heeft er iemand tips/ideeen hoe dit op te lossen? Ik hoor het graag!

Groeten,
Michel.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Willem52

  • #2
  Gat op de gewenste hoogte door de fundering heen boren.
   

  MichelcVe

  • #3
  @Willem52 Dat is een idee, maar bij voorkeur niet. Dan ligt de leiding in de tuin ook maar op zo'n 30/40cm diep, en dat is voor de vorst natuurlijk niet echt wenselijk.

  Dus ik hoop eigenlijk op wat alternatieve ideeën.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  dan een put met dompelpomp om het omhoog te pompen naar het riool onder de vloer maar dan moet je ook een gat door de fundering heen maken.
   

  MichelcVe

  • #5
  @Henk253 Op zich niet, dan kan ik onder de fundering door wel in de kruipruimte komen.

  Is die dompelpomp echt nodig?
  Ik dacht erover om het water gewoon in de leiding te laten staan, aangezien die in de tuin dan toch op 70cm diep ligt.

  En dan misschien in de kruipruimte er stuk tussen zetten met keerklep ofzo, zodat het rioolwater niet terug kan stromen zeg maar.

  Grootste probleem leek mij om het stuk wat onder de fundering langs gaat "schoon" te kunnen maken van tuin troep zeg maar.

  Maar misschien denk ik er te simpel over, ben geen expert :-).
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #6
  Je sifon-idee zal niet gaan werken. Als de leiding in de tuin gewoon leeg kan lopen door het afschot, kan er ook niets bevriezen.

  Hoe langer je de afvoer maakt (buitenom leggen van keuken en plat dak), des te meer hoogteverschil je nodig hebt om tot het juiste afschot te komen.

  Kun je het hele deel onder de woning niet lager leggen? Waar kom je aan de voorzijde van de woning op uit?
   

  MichelcVe

  • #7
  @Walker Aan de voorzijde van het huis zit het vrijwel net zo hoog als achter. Zou dan echt in de tuin moeten gaan graven, maar dat wordt wel een heel project met een onzekere uitkomst vrees ik.

  Maar als ik je goed begrijp zou ik er beter aan doen om toch een gat te boren, en de pijp met voldoende afschot op 30/40cm diep te leggen.

  Reden dat ik mijn dak, en het dak van de bijkeuken buiten wil leggen, is omdat ik er een overstort tussen wil hebben. Heb eerder al eens gehad dat mijn bijkeuken blank kwam te staan vanwege hevige regenval (en ietwat verstopte leiding waarschijnlijk, heb 'm toen voor de zekerheid door laten spuiten). En dat wil ik voor de toekomst graag voorkomen.

  Ik dacht dat een afschot van 1 cm / meter voldoende zou zijn. Tuin is 13 meter diep, dus ik ga achterin op die manier wss al erg hoog uitkomen vrees ik, maar mss gaat dat nog lukken. Moet ik eens precies nameten.

  Iedereen bedankt voor de reacties trouwens, wordt erg gewaardeerd!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu