Hemelwaterafvoer via leiding binnenshuis

Marc2008

  • #1
Goedendag,

In een eerder onderwerp heb ik mijn afvoerprobleem benoemd, maar als sub onderwerp en nog niet ingezoomd.

Het nieuwe dak op onze dakopbouw heeft geen afschot. Jawel een beetje, van alle kanten naar het midden. Het water blijft liggen en wordt pas afgevoerd via de externe hemelwaterafvoer aan de rand van het dak, pas als er ruim 4 cm water op het dak staat. Het dak is 7x4m. Dus een enorm onnodig gewicht op het dak. Er ligt EPDM op het dak.
Dit probleem is niet meer te herstellen, jawel een compleet nieuw dak, volgens de dakprofessionals. Helaas hebben we daar geen budget voor.

Om toch het hemelwater af te kunnen voeren, wil ik een dakdoorvoer van 75 er op zetten en 75 mm leiding koppelen aan de standleiding die door het dak gaat voor ontluchting ( zie bijgevoegde plaatje).
Er zijn volgens enkele experts geen andere opties, ook geen andere extra leiding doorvoeren via één van de zijden van het huis. Dit hebben we onderzocht.

Ook al zijn er inderdaad risico's van een binnenhuisafvoer, wat al eens eerder is benoemd op dit forum, zoals het bij eventueel verstoppen van de beneden leiding en kans op lekkage bij hoosbuien, heb ik helaas geen keuze. Er komt een afsluiter op de afvoer voor het hemelwater die door het stookhok loopt. Dus bij calamiteiten kan er dan geen hemelwater doorheen.

Nu vroeg ik me af, of het wellicht nodig is om een aparte afvoerleiding van 75 mm in één keer naar de standleiding op de begane grond te koppelen (zie groene lijn in het bijgevoegde plaatje) ipv bovenin te koppelen met de standleiding. Immers hebben de andere aansluitingen dan geen "last" van de hemelwaterafvoer.

Mochten jullie nog andere suggesties hebben om het hemelwater binnenshuis af te voeren, dan heel graag!

Bijgevoegde schema is alleen een overzicht van de aansluitingen gekoppeld naar boven. De liggende aansluitingen verderop van de wasmachine, keuken en gastentoilet (nabij de hoofdaansluiting) staan er niet op.

Alvast hartelijk dank voor jullie reacties

Groeten,
Marc

afvoer schema + extra afvoer.png
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Marc2008 schreef:
Nu vroeg ik me af, of het wellicht nodig is om een aparte afvoerleiding van 75 mm in één keer naar de standleiding op de begane grond te koppelen (zie groene lijn in het bijgevoegde plaatje) ipv bovenin te koppelen met de standleiding.
Ja, zeker zo uitvoeren. En nog liever pas buiten de gevel aansluiten op het riool.
 
  • Like
Waarderingen: Marc2008

Marc2008

  • #3
Hallo Walker, dank voor je snelle reactie. Heel fijn. Snap dat het de voorkeur heeft om de leiding buiten de gevel te plaatsen maar dat lukt helaas niet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dan houdt het op, en is het te hopen dat alles heel blijft. Kies in ieder geval voor dikwandig PVC...
 
  • Like
Waarderingen: Marc2008

Charel

  • #5
Veel hangt af van de plaatselijke richtlijnen, vooral of regenwater mag samenkomen met afvalwater en niet apart moet worden afgevoerd naar een aparte straatriolering.
Indien daarvoor geen wettelijke bezwaren zijn dan kan je, technisch gezien, gerust uw regenwaterafvoer aansluiten op de bestaande standleiding.
Ik zou dan zelfs ipv met een aftakking te werken, de doorvoer van de standleiding omvormen tot een dakuitloop zodanig dat het dakwater rechtstreeks in de beluchtingsleiding loop. Die is ruim genoeg om tegelijk met het afvoeren van het dakwater zijn functie als beluchtingsleiding te behouden.
Nu is het wel zo dat dakafvoeren meestal los in een afvoerbuis worden geschoven. In dit geval moet dat dan wel met een volkomen waterdichte aansluiting gebeuren. Normaal is er dan geen groter risico op lekkages dan je zou hebben bij de aansluiting van bijvoorbeeld een WC. Ook die moet uiteraard volkomen waterdicht worden aangesloten.
 
  • Like
Waarderingen: Marc2008

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zorg voor een goede isolatie om de leiding smeltwater is erg koud.

ik neem aan dat je de andere afvoer ook laat zitten
dus heel veel kans op problemen is er niet
de andere afvoeren zullen bij een hoosbui ook hun werk gaan doen

er is overigens wel degelijk een alternatief
je kan de leiding ook verslepen naar de gevel mischien zelfs onzichtbaar als het tussen je balklaag kan.
 
  • Like
Waarderingen: Marc2008

Marc2008

  • #7
Hallo Charel, dank voor je advies. Helaas zit de dakdoorvoer voor de ontluchting er al op en aan de zijkant van het dak. Het water blijft in het midden staan. Is het een bezwaar als ik dan bovenin, in het midden van het dak, onder 45 graden een doorvoer van 75 mm plaats en laat uitkomen onder het dak bij de standleiding ongeveer 10 cm onder de dakdoorvoer voor de beluchting? Dat is toch bijna hetzelfde als direct. Ik plaats dan ongeveer 3 meter leiding 75mm naar dat punt toe. Uiteraard waterdicht verlijmd. Ik verneem het graag.
 

Marc2008

  • #8
Hallo Boertje125, dank voor je reactie. Het is idd wel een punt dat als ik de standleiding die voor ontluchting naar boven gaat ook gebruik dat ik voldoende diameter heb om het wate at te voeren. Dus minder belasting bij hoosbuien.
Ik vroeg me alleen af of eigen afvoer systeem overbelast raak als ik tijdens een hoosbui sta te douchen en net de wasmachine het water loost en het gasten toilet wordt doorgespoeld ;-).
Maar volgens mij moet het afvoersysteem dat toch aankunnen?
 

Marc2008

  • #9
Nog even vwb de lokale rioolregeling heb ik de gemeente vorige week gesproken en zij hadden, gezien de situatie, geen bezwaar als ik het hemelwater zo afvoer.
 

Marc2008

  • #10
Broertje125, er zijn geen andere afvoerleidingen. Slechts 1 en die wordt pas bereikt als er 3 cm op het dak staat.
 

Charel

  • #11
Marc2008 schreef:
Is het een bezwaar als ik dan bovenin, in het midden van het dak, onder 45 graden een doorvoer van 75 mm plaats en laat uitkomen onder het dak bij de standleiding ongeveer 10 cm onder de dakdoorvoer voor de beluchting? Dat is toch bijna hetzelfde als direct. Ik plaats dan ongeveer 3 meter leiding 75mm naar dat punt toe. Uiteraard waterdicht verlijmd. Ik verneem het graag.
Ja dat is ook mogelijk. Dan gaat het over het verslepen van de leiding zoals @Boertje125 het noemde.
 

Marc2008

  • #12
We hebben net nog even het platte daks exact nagemeten. 5,25 x 4,68. 2-3 cm water
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
ja en
ja dak kan minstens 5,6cm over het hele dak hebben (bouwbesluit)
en waarschijnlijk 10 omdat het maar een klein dakje is.

de bestaande afvoer gaat gewoon zijn werk doen als er 3 cm op staat
 

Marc2008

  • #14
Ok, dat is fijn om te horen. Alleen het is een epdm dak. Alles doorvoeren op het dak en het dakluik zijn goed ingelijmd, maar op een de of andere manier vertrouw ik het niet. Bovendien bij water op het dak tot aan de rand krijgen we bij vost ijspegels en ijscal bij smelten. Dat is gevaarlijk want ijs valt dan in de achtertuin ook bij de buren. Hebben vorige winter meegemaakt
 

Marc2008

  • #15
Voor de zekerheid koppel ik in het midden de afvoer aan de de ontluchting. Nogmaals veel dank.
 

Charel

  • #16
Boertje125 schreef:
ja en
ja dak kan minstens 5,6cm over het hele dak hebben (bouwbesluit)
en waarschijnlijk 10 omdat het maar een klein dakje is.

de bestaande afvoer gaat gewoon zijn werk doen als er 3 cm op staat
Ik zou er toch ook niet al te gerust in zijn.
Dat het dak volgens het bouwbesluit minstens een belasting van 5,6 cm water zou moeten kunnen verdragen wil natuurlijk nog niet zeggen dat dit hier het geval is.
Het zou best kunnen dat dit dak om een of andere reden ondermaats is uitgevoerd. Het feit dat dit in het midden blijkbaar doorhangt is daar wellicht een aanwijzing voor. Zo veel water op uitgerekend het zwakste punt van het dak (midden) zou ik ook liever niet zo laten. Veel kans dat de doorzakking met de tijd nog zal vermeerderen hierdoor.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #17
die doorbuiging is heel normaal voor een houten balklaag met een dergelijke overspanning.
de doorbuiging is gemeten met een plas water op dak
voordat het daadwerkelijk naar bezwijken gaat kan het nog wel een cm of 5 verder
het afschot moet je actief aanbrengen


zie je gelijk waarom je niet onversterkt moet inkepen
 

Charel

  • #18
Boertje125 schreef:
die doorbuiging is heel normaal voor een houten balklaag met een dergelijke overspanning.
de doorbuiging is gemeten met een plas water op dak
De overspanning is niet erg groot en sowieso moet een balkenlaag steeds zijn berekend in verhouding met de overspanning.
Het is de bedoeling dat er nooit enige doorbuiging van betekenis is bij veel meer dan een normaal te verwachten belasting. Zo mag het dak ook geen krimp geven bij latere onderhoudswerken waarbij verschillende personen met hun materialen het dak belasten.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #19
de overspanning is 4 of 7 meter
die eerste is redelijk groot de tweede is extreem groot voor gewone houten balken
elke constructie vervormd onder belasting dat je er niets van merkt wil niet zeggen dat het niet gebeurd
voor daken is de richtlijn max. 1/250 van de overspanning onder normale belasting
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #20
Is hier niet iets anders op te verzinnen?
Platen eps erop (die mogen nat worden) Iets op het eps op het er leuk uit te laten zien en het te verzwaren zodat het niet wegwaait.
Dat weegt ook wat, maar een stuk minder dan natte sneeuw. Water is niet het probleem, natte sneeuw is veel zwaarder, want dat kan veel dikker worden dan de paar cm water.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu