Hemelwaterafvoer loopt niet meer door

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #21
Heb zelf het idee dat het zo loopt





B= een loze put die eigenlijk is afgekoppeld
 

Misiu

  • #22
Put B is geen loze put, hier op zit een HWA aangesloten vd aanbouw.

B heeft een korte uitloop met een T stuk waarop de leiding van A opkomt en de andere kant vd T gaat naar de haakse bocht richting verlengd hoofdriool onder de vroegere aangebouwde bijkeuken.

C is een lange buis in de grond die nergens naar toe gaat. Er zit geen HWA meer op, die zit nu aan de andere kant van deze stenen schuur.

De oranje lijnen cq de aangeduide loze pijpen zijn er dus niet.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #23
Net wat ik steeds zeg het word me warrig steeds die letters

is dit put A


en dit put B



want wat jij ziet en weet moet ik maar raden, daarom is het gemakkelijk om je schets te kopiëren en evt in paint een paar lijnen in te tekenen.
 

Misiu

  • #24
Put A en put B kloppen inderdaad zo.

De gele lijnen kloppen ook, de oranje zijn er niet
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #25
Zo nu word het ff weer wat duidelijke.



evt kan je er voor kiezen om put B er uit te halen en daar evt een HWA sifon te plaatsen.

Ook een eindstuk plaatsen in je 45 graden bocht waar specie in zat zodat je van voren en van achteren kunt ontstoppen.

Als je zelf handig bent kan je beter die leidingen er uit halen en een nieuw stuk buis met hulpstukken leggen.
Net achter put B daar een t-stuk met een HWA sifon 110 en dan leiding door trekken naar dat t-stuk onder keuken deur

Dit is goedkoper dan frezen
 

Misiu

  • #26
Dank voor deze schets en aanwijzingen. Voor het juiste begrip, in put B zit een stankafsluiter middels de schuine tegel zoals in put A.

Ik vermoed dat de wortel er in is gegaan bij waar de specie zat, en vermoed dat deze recht uit gegaan is, dus naar voren via de verlengde riool onder de keuken. Die wortel en aangroei zit dus muurvast bij het speciestuk. Dit komt of wel door een vertakking bij de T die naar B en verder naar A loopt.

Ik kan dus het T stuk , dus die met het speciestuk, er geheel uithalen en daardoor beter bij de pijp komen die door de muur naar voren gaat. En dan hopen zoals je zegt de wortels er met de hand recht uittrekken, tenzij er meer aan de hand is onder het huis. Dan dus laten frezen en inspectie ....

Verder kan ik dan ook de wortels vanaf de T naar B en verder naar A er uit trekken, is en recht stuk pvc pijp.

Een overweging is inderdaad om alles in PVC te maken, dus de putten er uit en vervangen door sifonnen en laten aflopen van A naar B en dan via een nieuwe ontstoppingsput er later bij kunnen, achter het huis.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #27
Oke :prima:

Hopelijk lukt het een beetje.

Succes
 

Misiu

  • #28
Vandaag riool vakman erbij, deze hebben haakse bocht bij de keukendeur buiten er uit gehaald zodat ze er beter bij konden. Maar bij het zien van het dikke pak wortels en zand, gaven ze weinig kans met een frees, zou er vastin gaan zitten; dus eerst overlegmet de baas die in de middag zou komen.

Met vml aannemer kennis zelf met langeijzeren pen en water hoge druk spuit na 1 uur zo'n 1,5 meter open gehaald, vervolgens was de spuit te kort om verder te komen; vervolgens heeft de riool vakman met nog meer druk 150+ bar, nog 1 uur gewerkt met hogedruk en wisselen met frees, diverse koppen, het geheel open gekregen. Camera ispectie gaf nog wel aan dat er voor aan het huis andere wortelingroei zit.

Vervolg wordt nu aan de achterzijde alle hwa in pvc en bij keukendeur in 2x 135 graden bocht aansluiten op verlengd riool. Tevens een ontstoppingsput daar plaatsen.

Aan de voorzijde zit geen ontstoppingsput in de gietijzerenpijp, daar komt dan ook een ontstoppingsput zodat we resterende wortels beter kunnen verwijderen, we kunnen namelijk niet onder de betonnenvloer, ds dat wordt om de x jaar het geheel doorspuiten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #29
Bedankt voor de terug melding.
 

Henk E

  • #30
Mooi dat het opgelost is, jammer dat ik er niet bij was, altijd interessant zoiets
 

Misiu

  • #31
Ondertussen is de dakbedekking vd aanbouw ook vernieuwd en kan ik de HWA bij A en B weer permanent gaan aansluiten en de verbinding met het riool herstellen. Zie de tekening eerder op 19/8 en de foto op dezelfde dag geplaatst.

Vraagjes:

1 Moet ik wel of niet de ondergrondse verbindingen lijmen? Zo nee, ivm voorkomen ingroei, in welke richting moet ik verbinden (inschuiven)?

2 Moet ik een T stuk met manchet gebruiken of is dat onnodig?

3 Het stuk tussen A en B is nog goed en ligt flink onder het zand; ik graaf dus alleen bij het gele kruis op de tekening om daar het T-stuk te plaatsen en ontstoppingsdop. Het stuk naar de keuken steekt nu vrij kort door de muur en het pijp stuk A-B ligt vast onder het zand. Is er een truc hoe ik dat T stuk er tussen krijg zonder te moeten graven om het stuk A-B in beweging te krijgen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #32
Gebruik gewoon manchet verbindingen in de grond lijm verbindingen gaan scheuren door druk van de grond.

 

Misiu

  • #33
Bedankt voor de reactie en tekening.

Ik begrijp uit de tekening dat ik 2 schuifmoffen (met manchet) moet gebruiken?

Daar waar dat niet van toepassing is, bv de aansluiting naar het riool onder het huis wat door de muur steekt, moet ik daar dan wel of juist niet lijmen?

groet
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu