Geen stroom op groep, aardlek & groep staat wel aan

pc1404

  • #21
Geleen was beter geweest dan Kerkrade want nu sta ik met pech onderweg bij Kerkrade..karma of zo

Maar mooi de tijd om te vragen of deze goed is , typenummer is iets anders dan de oude maar voor zover ik zie zelfde soort.

PXL_20210619_145032491.jpg


En ik dacht voor de tuin dan zet ik die op deze aardlekautomaar (en ja volgende stap is het probleem echt oplossen )
PXL_20210619_145043783~2.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #22
Beide componenten zijn prima.

Let er wel op dat je die aardlekautomaat natuurlijk niet achter de aardlekschakelaar moet aansluiten, maar rechtstreeks achter de hoofdschakelaar / op de verdeelblokjes. Je zult daar dus e.e.a. voor moeten aanpassen.
 
  • Like
Waarderingen: pc1404

pc1404

  • #23
Na 2 uur op de wegenwacht wachten was het klusje in de meterkast (nieuwe als) uiteindelijk in 10 minuten gedaan. Dank nogmaals allemaal !

Wat ik me wel nog afvroeg maakt de volgorde van de ingaande & uitgaande fase draden nog iets uit ? Ik heb het precies in dezelfde volgorde gedaan maar lijkt mij niets uit te maken ? Door dat het al wat donkerder was en vrij vol in die kast kan ik niet precies zien waar die drie draden zelf vandaan komen; misschien wel uit hetzelfde punt.

Dat brengt me bij mijn laatste vraag ; de aardlek automaatzou ik ook graag willen aansluiten. Ik begrijp de opmerking over de verdeelblokjes; moet ik hier nog een bepaalde fase "kiezen" of maakt dat niet uit ? Ik denk eigenlijk dat ik 3-fasen en meerpolig gewoon niet goed begrijp ;)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #24
Bij driefasen apparaten maakt de draairichting soms uit (een motor gaat anders letterlijk de verkeerde kant op draaien). Met alleen maar één fase groepen achter de aardlekschakelaar maakt het in beginsel niet echt uit.

Wat natuurlijk wel van belang is, is de verdeling van de diverse eindgroepen / apparaten over de hoofdzekeringen. Je hebt waarschijnlijk 3x25A, oftewel 3 hoofdzekeringen van ieder 25A, en het is de bedoeling om de belasting zo goed mogelijk over die zekeringen te verdelen. Als je te veel zware apparaten op dezelfde fase / hoofdzekering aansluit (denk wasmachine, droger, vaatwasser, oven en kookplaat ofzo), kun je meemaken dat je een hoofdzekering overbelast wanneer je die apparaten tegelijkertijd gebruikt. Als dat gebeurt moet je de netbeheerder laten langskomen voor een nieuwe zekering...

Als het goed is is hier ooit over nagedacht. Ik zou daarom ook in beginsel de fasen weer gewoon hetzelfde terug aansluiten. De groep met de tuinverlichting lijkt me niet echt een zwaar belastte groep, daarvoor is het dus niet zo heel erg interessant op welke fase je aansluit.

In een ander topic loopt toevallig net de discussie over het toepassen van spanningsafhankelijke aardlekautomaten in woningen: https://www.klusidee.nl/Forum/topic...kast-huurhuis-mag-dit-wel.136714/#post-830384. Jouw 1-module brede ETI automaat is zo'n spanningsafhankelijke automaat. Misschien vind je dit een interessante discussie om te volgen...
 
  • Like
Waarderingen: pc1404

pc1404

  • #25
@XanderH dank je wel weer (voor je uitgebreide en snelle reactie).
 

pc1404

  • #26
Ik heb die andere thread ook gelezen & even wat gegoogled. helemaal duidelijk wat het niet veilig is is het met nog niet. Maar dat maakt niet uit. Als het wordt afgeraden ga ik het niet gebruiken. ik focus wel even op de boel in de tuin beter te maken & evt later een dubbele spannings onafhankelijke als erbij te zetten als ik ruimte creer. Dank weer !
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #27
De discussie over spanningsafhankelijke aardlekautomaten is voor mij ook een nieuwe.

Maar even los van die discussie: als je deze terugbrengt en online een "normale" aardlekautomaat bestelt kun je nog 3 tientjes in je zak steken. :wink: De extra module ruimte is niet zo'n bezwaar, je kunt de beltrafo en die schakelaar ook gewoon helemaal verwijderen als je het toch niet gebruikt.
 
  • Like
Waarderingen: pc1404

pc1404

  • #28
Nog een allerlaatste (denk ik) vraag :lol: Ik heb vandaag aardlekautomaat aangesloten voor de tuin-groep.
Dat ding rechts naast de beltransformator was inderdaad een schakelaar op de bel aangesloten; dat scheelde qua ruimte !

Nu had ik 1 probleem bij het aansluiten; de draad die Hager meeleverde had een vrij dikke aansluiting; ik weet de exacte term niet. De blauwe draad heb ik met pijn en moeite een stukje in het kroonsteentje (of hoe het heet) beneden in de kast gekregen

De bruine lukte voor geen meter; daarom heb ik daar het gouden kapje (zie rood omcirkel op de foto) eraf getrokken en alleen de binnendraden in het kroonsteentje geduwd.

Twee verschillende situaties dus voor blauw & bruin; maar ik wou even dubbel checken of het wel veilig is:


Hier heb ik het gouden "kapje" afgehaald; waarna het prima paste
1624377725213.png



Op de nuldraad zit het "kapje" nog maar daardoor past het slecht; maar genoeg om contact te maken en vast te zitten.
1624377754386.png
1624377833370.png
 

ABCDE

  • #29
Dat is een machinaal aangebracht 'nietje'. Als je die er zo af kunt trekken is dat echt fout.

De pest met die dingen is dat het meer ruimte inneemt dan een adereindhuls in vierkant of zeskant persing.

In dat blokje onderin moet echt iets van adereindafwerking zitten.

Die blauw zit er ook maar half in zo te zien, dat is ook niet jofel.
 
  • Like
Waarderingen: pc1404

pc1404

  • #30
thx; dan haal ik die er binnenkort allebei af en zet er een kleinere adereindhuls op. Dan zou het goed moeten komen !
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu