1 groep (automaat 7)geen stroom

Abus

  • #1
Beste lezers,

In de ochtend nog stroom maar enkele uren later, na dat ik dacht dat de lamp in de wc stuk was want geen licht, bleek dat de hele groep zonder stroom was (dat is dan badkamer, entree en halve kant woonkamer). In groepenkast is alles goed, installatieautomaat van de betreffende groep geeft ook stroom op de bedrading. Wat kan dit veroorzaken hoe op te lossen?
Bij voorbaat dank voor reactie.

IMG_0291.jpeg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Losse bedrading ergens in de meterkast of in een centraaldoos of bij een 3 fasen/krachtstroom
aansluiting kan een van de hoofdzekeringen kapot zijn.
 

Abus

  • #3
Als een hoofdzekering defect is zou ik toch geen stroomafgifte uit de automaat van die ene groep hebben. Is er iets te meten op de nul of fase draad vanuit groep naar bijvoorbeeld een aangesloten stopcontact?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Als je wel spanning hebt op de automaat, maar niet op de contactdozen / verlichting, dan gaat het ergens daartussen dus fout. Je zou dat met uitgeschakelde groep met een multimeter kunnen doormeten (doorpiepen) tussen automaat en contactdoos maat eigenlijk voegt dat niet zo bijzonder veel toe.

Je moet de verbindingen ertussen nazien, in de meeste woningen vindt je dat in de centraaldozen. Ook in de meterkast kun je al een lasdoos met verbindingen aantreffen.
 

Abus

  • #5
Daar was ik al bang voor. Uit de meterkast verdwijnt pijp (de bovenste)in het plafond en geen flauw idee waarheen precies. Is een oudere woning dus zal het schrootjes plafond wel moeten verwijderen helaas.

image.jpg
 

Kaajee

  • #6
Je zou eerst eens kunnen beginnen met de wandcontactdozen en de centraaldoos (of -en) eens open te maken en kijken of daar iets niet helemaal lekker meer zit.
 

Abus

  • #7
Waar er ergens een centraaldoos zit weet ik niet maar kan de lichtpunten en stopcontacten wel eerst bekijken.

Ook een ieder bedankt voor de reactie’s.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Centraaldozen zitten over het algemeen bereikbaar boven de lichtpunten. Bekijk even wat er allemaal op deze groep zit en begin met het lichtpunt het dichtst bij de meterkast.

Als het echt een oude woning is dan zijn er misschien nog geen centraaldozen toegepast, dan wordt het misschien lastiger.
 

Abus

  • #9
Er zal best wel ergens een vertakking zijn want heb op zeker 7 verschillende plekken iets van elektra van die groep en het begint met twee draden uit de installatieautomaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu