Stroom 1 groep eruit maar geen stop eruit

Darkabaz

  • #1
Hallo allemaal,

Maandag ga ik op vakantie dus dacht vandaag laat ik even wat voorbruinen en onder de zonnebank gaan.

Tegelijkertijd had mijn vriendin de grondwaterpomp aan staan. (Zelfde groep).
Verder zit hier nog een robotmaaier op en een stuk of 20 led lampen (philips hue).

Toen zij de pomp uit zette en even later weer aan knipperde de zonnebank al even. En net toen ik er eigenlijk uit voorzorg onder uit wilde gaan was alles in een keer donker. Stroom eraf. De kabel vd zonnebank was wel een beetje warm.. de kabel was bij de meterkast zelf niet warm of zo... De totale lengte van de meterkast naar het allerlaatste punt van de kabel is denk ik alles bij elkaar wel 150 meter. De zonnebank en pomp zitten halverwege, daarna nog wat aftakkingen naar verlichting (led). Er zitten 6 centraaldozen in totaal op de lijn.

Gelijk naar de meterkast maar geen zekering (incl aardlek) die eruit was. Vreemd dus.
Toen alle stekkers eruit getrokken en toen ik daar mee bezig ging sprong de stroom er ineens weer op, dat was na circa 8 a 10 minuten.

Wat zou dit veroorzaakt kunnen hebben? En hoe kan het dat hij er automatisch weer op zit?
Ik ben geen electrisch wonder en vind het een beetje creap dat ik maandag weg ga terwijl dit voorgevallen is...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Waar was de stroom van af? Enkel de zonnebank? Of heel de groep?

Indien heel de groep dan zou ik al door centraaldozen eens nalopen op zwart uitgeslagen klemmen.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Darkabaz

  • #3
Op de hele groep inderdaad. Dat kan ik wel even doen inderdaad. Kan het niet zo zijn dat een kabel ergens doorgesmolten is ofzo? Ik weinig zin om 150+ m los te graven daar de tuin net helemaal spik en span is.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Het klinkt inderdaad als een slecht contact, bijvoorbeeld door een uitgebrande lasklem. Als je de oorzaak niet vindt voor je vakantie dan zou ik de groep uitschakelen en uit laten!

Kun je de situatie wat beter schetsen? Want eerst had je het over centraaldozen (die zitten doorgaans in een plafond) en nu blijk je ineens te moeten graven in de tuin? Die centraaldozen zitten dan in een tuinhuis ofzo?

Wat voor een kabel is het en hoe is deze beveiligd? 150m is te lang voor een standaard 2,5mm² kabel achter een standaard B16 automaat. Dat zal niet direct een verklaring voor deze storing zijn maar bij kortsluiting riskeer je dat de automaat te traag afschakelt en er dus een hoge kortsluitstroom blijft lopen. Als er in het verleden eens een kortsluiting is geweest kan dit verbindingsklemmen hebben beschadigd.
 
Laatst bewerkt:

Darkabaz

  • #5
Wij hebben dit huis vorig jaar gekocht. Maar wat ik weet kan ik schetsen.
Er loopt een vrij dikke kabel van meterkast langs het huis op naar het tuinhuisje. Dit is zo'n 40 a 50 meter +/-. Afgelopen zomer heeft de boer bij het ploegen van van de wei de kabel doorgehaald, hier hebben wij een gietmofdoos op laten zetten.(door een eldctricien)


Meterkast ---> 35 meter -- gietmofdoos -- 10 meter --- tuinhuisje.
In het tuinhuisje zit één electradoos, van daaruit gaat hij 3 kanten op:
1. iets verder de tuin in (30 meter) waar ca.10 hue lampen hangen en een robotmaaier met zijn huisje staat.
2. Naar de achterzijde van de wei (50 a 60 meter) --- hier zit 7, 20, 30, 33 meter een electradoos tussen waar lampen aan gekoppeld zijn. Deze kabel heeft op zijn laatste punt een 2 tal stekkerdozen waar ook hue lage voltage buiten lampen op zitten.
3. Stroomvoorziening tuinhuisje --> daar zit een stekker waar een stekkerdoos van 5 stekkers op zit. Hier zaten vandaag de zonnebank en grondwaterpomp tegelijkertijd op. Toen mijn vriendin de pomp aan en uit zette enkele keren knipperde de lampen van de zonnebank. De zonnebank zat vandaag aan een verlengkabel van 10m zonder aarde.

Wij hebben overigens een perceel van 4500m en wou heel graag achter in de wei led lampen om de paarden te kunnen zien lopen.... hopelijk is het zo duidelijker


Ik heb alle dozen los gehad (behalve die onder de grond) en ik zie niets geks aan zwarte klemmen o.i.d.
Alles vanaf het tuinhuisje naar achter(kopje 2) heb ik afgelopen najaar zelf gemonteerd. Dit zijn allemaal 2,5mm buiten kabels. Met uitzondering van één lantaarntje (uit aftakking doos) daar heb ik een stuk van 1 meter met 1,5mm kabel omdat 2.5mm op was.
 
Laatst bewerkt:

Sander 1972

  • #6
Thermische storing? ergens in de zonnebank of pomp
 

Darkabaz

  • #7
Maar dan blijft de groep opzicht toch niet een tijdje uit en gaat het vanzelf weer aan na een paar minuten? Of kan dat wel?
 

Sander 1972

  • #8
Heb je gemeten? En waar je de stekker er uit trok en de boel weer aan ging, schroef dat eens open
 

Darkabaz

  • #9
Nee ik had net gemeten. En toen ik alle stekkers eruit had toen na een minuut of 5 nog daarna sprong ineens de stroom er weer op. Ik snap er echt geen reetje van. Ik hoop dat de electra monteur in de vakantie kan komen meten want ik heb echt geen idee waar het te zoeken is. Snap niet dat de hele groep er af kan gaan en vanzelf er weer op. Waar is de stroom in de tussentijd heen gegaan, omdat de zekering er klaar blijkelijk niet uit is geklapt. En sinds dat moment dat het er weer op is gekomen is het nog steeds aan. Uiteraard zonder pomp en zbank.
 

Sander 1972

  • #10
Wat voor automaat zit er in B-16 of C-16
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Dit klinkt toch echt als een slecht contact. Dat slechte contact zit dan ergens tussen de zonnebank en de groepenkast. Die gietmof is voor mij evengoed verdacht.

Heeft de zonnebank een stekker met randaarde? Dan ook altijd snoeren en wcd met randaarde gebruiken!
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Ik zou hier ook geen andere verklaring voor weten. Of er moet toevallig een stroomstoring van de netbeheerder zijn geweest waardoor je even een fase hebt gemist. Dan valt er meer uit dan die ene groep maar dat hoeft natuurlijk niet op te vallen. Je zou eens bij buren kunnen vragen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu