Dorpel badkamer zelf maken

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #1
Zo maak je zelf een onderdorpel voor de badkamer, toilet of andere ruimte. Materiaal wat je nodig hebt is betonplex, gietmortel (vezelversterkt of met losse wapening 2x6mm), beetje kit, olie, kleurstof voor beton.

De kist maak je van betonplex. Ik heb het met 12mm gedaan. Zorg dat er geen kopse kanten hout aan de binnenkant zitten. De voorkant maak je schuin, dus let op de hoeken. Maatschets volgt later. Maak het uit twee delen, die je los schroeft om te ontkisten.


De interne hoeken even met kit "afronden"


Als je de kist langer maakt dan nodig, kan je meerdere lengtes dorpel maken. Zijn alle deuren dezelfde maat, dan kan je de kopschotjes op het eind vastschroeven. Ik klem ze vast zodat er geen schroefgaten zichtbaar zijn als ik later een langere dorpel ga maken.


De kist ingeoliet. Het best is natuurlijk ontkistingsolie, maar een beetje WD40 werkt ook prima. Hier zie je het eindschot gefixeerd.


Het geheel. Twee extra plankjes zorgen ervoor dat de kist netjes recht staat.


En volgestort met gietmortel+zwarte kleurstof. Aan de twee latjes hangen twee stukken wapening, in een U gebogen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het resultaat. Denk eraan om goed tegen de kist te kloppen om zoveel mogelijk luchtbellen eruit te krijgen.


Onder het kozijn:


In detail. Uiteraard kan dit nog een stuk netter :) Je ziet dat de sponning verspringt. Dit zorgt ervoor dat als de deur dicht zit, er toch nog voldoende ventilatie tussendoor kan, zonder dat je een grote kier onder de deur hebt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Wil je neuten? Dat kan vrij eenvoudig. Je maakt op de gestorte dorpel een klein kistje:


Die klem je met twee lijmklemmen op de dorpel.


En giet je vol. Heb je de eerste keer genoteerd welke verhouding kleurstof erin ging? Vergeet dit niet te doseren zoals ik :roll:


Eindresultaat:

De hoogte kan je varieren aan de hand van de opstap. Maak gewoon de kist wat hoger. Ik heb het afschot van de badkamer verborgen door de dorpel half tussen het afschot en horizontaal van de hal te plaatsen. Wel de dorpel goed ondersteunen zodat deze niet breekt als je erover loopt.

De sponning heb ik bij de badkamer groter gemaakt dan bij het toilet. De opstap is groter, en door dit sprongetje dan groter te maken ziet het er minder massief uit. Ook dit kan met één dezelfde kist door bij de ondiepe er een losse lat onderin te leggen/klemmen.
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #4
Wow das pas vakwerk!
:prima:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Dank je Ralf.

Ik heb de schets met afmetingen ook even opgezocht:


Gebruikte schroeven 3.0x25 en 2.5x20, voorboren met 2mm. De schuine lijmverbinding door een plakbandje op de achterkant te doen.

De inhoud van de dorpel kan je berekenen. Die van mij was 5.1lt. Dit betekent 9.8kg droge mortel & 1.22 lt water. Hier ging 245gram zwarte kleurstof bij (is de maximale dosering van 2.5%).

Verhoudingen:
5.1 : 13 = 0.392
25kg mortel : 3.1lt water = 0.124 lt/kg
25kg drogemortel : 13 lt. specie = 1.933 kg/lt.
 

JayDee

  • #6
Kun je gewoon bij d ebouwmarkt naar 'gietmortel' zoeken? En kun je daar ook de kleurstof vinden?

Hoe zou je het aanpakken als de dorpel niet overal even hoog moet zijn? De vloer loopt bij mij een beetje schuin af.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik weet niet of een bouwmarkt gietmortel en kleurstof heeft. Een bouwmaterialengroothandel in ieder geval wel.

Je kan de dorpel schuin storten, of recht storten en schuin plaatsen. Er komt meestal een vloer tegenaan, afhankelijk van de dikte heb je wat speelruimte.
 

JayDee

  • #8
Ah, maar dat is nou net het probleem. De vloer ligt er al, compleet betegeld. En dan ligt een van de tegels ook nog eens een beetje hoger dan de rest...
Ik had eigenlijk gedacht een bekisting op de grond te timmeren en daar in te gieten. Op de plaats waar de drempel komt zelf dus. Maar dat wordt sowizo lastig door die ene tegel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Mooi gedaan IJkenhout.
Om het topic niet te "vervuilen" lijkt het me beter er een slotje op te doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu