Dorpel 0 isolatie hoe kunnen we dit het beste oplossen?

Jordansz

  • #1
IMG_6908.jpeg
IMG_6907.jpeg
IMG_6914.jpeg
 

Jordansz

  • #2
Normaliter valt een deur tegen een dorpel rand aan bij ons is dit echter gewoon een open verbinding naar buiten.

Eerder zat er een tochtstrip voor de deur toen ik deze verwijderde zag ik dat je gewoon zo naar buiten kon kijken.

gezien de hoge stook kosten is dit echt iets wat ik wil oplossen.

helaas kan de deur niet lager zonder de schanieren lager te plaatsen wat ik niet zelf kan. Het is een huir woning van esrm die weinig doen voor je als klant. Ik heb dus verzocht dit op te lossen maar eerder kreege ik al een bericht terug dat zij het “toelaatbaar vonden” dus dan kan je het als hiirder bekijken.

wat kan ik tegen deze kier doen?

Het mooiste zou zijn de deur infrezen onderaan maar gezien het naar mijn idiote “dorpel ontwerp” gaat dit nooit goed te isoleren zijn.

kan ik eventueel de dorpel modificeren bijvoorbeeld door er een stenen lijst op te kitten?

eventueel een plaatje hout of alu onder de deur om de kier te dichten?

Wie o wie heeft ervaring met zon “dorpel “ als de onze? Is dit uberhaubt wel een deur dorpel?

ik woon al n paar jaar in t huis afgelopen winter plakte ik met tape de onder en zijkanten van de deur af dat hielp enigzinds maar wil het voor de winter definitief goed oplossen als mijn woning verhuurder niks wil doen.

mijn dank is groot voor alle tips
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een tochtstrip terug plaatsen, die zijn er in vele vormen en maten.
Als je de deur open doet, wordt ruimte onder de deur dan groter of kleiner? Als deze groter is als ie open staat, dan heb je wat meer mogelijkheden.
 

Jordansz

  • #4
Hoi Jackd,

Eigenlijk blijft de ruimte gelijk.
Het probleem van de tochtstrip is dat deze niet afdoende werkt omdat in de dorpel rechts en links ook een open gedeelte zit ( zie foto ) daardoor is er tussen de straat en mijn hal slechts 1 dunne tochtstrip die de kou moet buitenhouden.

mijn buren hebben hetzelfde gewoon een heel stom ontwerp in mijn optiek maar ik heb verder geen verstand van deuren. Mijn boerenverstand ;) zegt me echter dat als ik kijk naar hoe dorpels normaal zijn ( met opstaande rand waar deur tegenaan valt) dat dit grapje me al een paar jaar ongewenst zeer hoge stook kosten geeft.

ik wil het liever wat “radicaler” oplossen.
IMG_6909.png

Zoals op deze foto verzocht mijn verhuirder dit te plaatsen maar ik krijg waarschijnlijk weer een nee het is toelaatbaar vinden wij dus zoek het maar uit reactie
 

Jordansz

  • #5
IMG_6915.jpeg

Het enige wat ik kan bedenken is een laag alu profiel in l vorm over de vestaande kieren heen zodat de kier dunner wordt onder de deur (rood )

en dan n klein stenen balkje oplijmen waar ik het wit heb gearcheerd. Het enige nadeel is de deur heeft onderaan een houten opdek balk voor de sier( welke niks doet tegen de rocht) die zou ik dan moeten verwijderen en de deur opnieuw schuren en schilderen zodat dit niet opvalt weet allen niet in hoeverre dit realiseerbaar is lijkt me verlijmt.

het is welliswaar een huurwoning maar eigelijk is onze voordeur toch al afgeschreven als ik het enigzinds netjes kan oplossen hoeft dit geen probleem te zijn een ander idee kan zijn dat ik deze houten lijst inkort zodat ie over de nieuw te plakken ateenlijst valt
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zolang het maar niet flink tocht is er geen groot probleem.
Je kan het wel helemaal dicht gaan maken, maar ergens heb je toch iets ventilatie nodig, hoewel er vast meer kieren in het huis zijn.

Je kan misschien iets van de houten opdek balk afhalen zonder die eraf te halen. Het hoeft alleen maar over de nieuwe blak heen te kunnen, scheelt ook met regen, want met een stenen balken kan regenwater tegen de deur daar achter terecht komt.

ps. ik vind het een prachtige drempel, vooral op water gebied. Wel uit een tijd dat energie nog goedkoop was.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Als je een dam op de voorzijde plaatst, kan het water wat langs de deur stroomt alleen maar naar binnen. Dat wil je niet.

De beste oplossing (maar ook niet ideaal) is een valdorpel plaatsen, in combinatie met een tochtstrip op de vloer.

Maar is het ook niet zo dat je zelf de vloer hebt door gelegd naar de dorpel toe, waarna je in de problemen bent gekomen met de tochtstrip?
 

Hharbers

  • #8
Ik heb precies dezelfde dorpel en groeven.
Ik heb een valdorpel in mijn deur gefreesd. zoals walker ook zegt. deze zakt in de doorlopende groef en dicht tocht voor 95% af.
 

Charel

  • #9
Zo'n valdorpel bestaat ook in opbouw en kan je dus gewoon aan de binnenkant van de deur op de onderlijst schroeven.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Kozijndetail is niet heel gelukkig gekozen. Ik zou zelf deze dorpel alleen toepassen bij een naar binnen draaiende opdekdeur (deur met aanslag rondom), waarbij het belangrijk is om water vanaf de onderkant van de deur af te voeren. Bij stompe deuren werkt dit minder goed. Foute keus van de werkvoorbereider bij de timmerfabrikant.
 

Charel

  • #11
Jackd schreef:
Zolang het maar niet flink tocht is er geen groot probleem.
Je kan het wel helemaal dicht gaan maken, maar ergens heb je toch iets ventilatie nodig, hoewel er vast meer kieren in het huis zijn.
We mogen inderdaad niet de indruk laten bestaan dat alles potdicht moet zijn in een woning.
Afhankelijk van de verdere toestand van de woning, van het aanwezig of afwezig zijn van voldoende ventilatiemogelijkheden zou het bijvoorbeeld kunnen dat die kier onder de voordeur broodnodig is om de woning van voldoende luchtverversing te voorzien.
Ik veronderstel ook dat die voordeur niet rechtstreeks in een woonruimte uitkomt en dat er bijgevolg ook geen tochthinder is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Kieren ≠ ventilatie!

Het energieverlies door kieren wordt ook wel "dwarsventilatie" genoemd. En deze moet je zoveel mogelijk reduceren.
 

Charel

  • #13
Inderdaad, maar wel met de zeer belangrijk voorwaarde dat men dan op een andere manier voor voldoende ventilatie zorgt.
Het is een typisch probleem bij vele oudere woningen die geen ventilatiesysteem hebben maar waar er wel nog een minimale luchtverversing is door slecht sluitend schrijnwerk en/of een niet luchtdicht afgewerkt dak.
Van zodra men zulke woningen hoe langer hoe luchtdichter probeert te maken, komen er andere problemen zoals ongezonde en te vochtige binnenlucht met condensatie en schimmelvorming hier en daar tot gevolg.
Ventilatie houdt in dat er steeds voldoende gebruikte binnenlucht kan verdwijnen en verse lucht in de plaats kan binnenkomen. Het maakt daarbij weinig uit op welke manier en langs waar dat gebeurt als het maar gebeurt. Maar uiteraard is het uiteraard altijd beter dat het via een gecontroleerd systeem kan gebeuren.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Niets gelezen maar bij mij heb ik dat zo afgewerkt. Een duurdere oplossing zal best wel bestaan. Maar dat zie ik niet zitten.

IMG_6040[1].JPG
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu