Advies voor het afwerken plafond dakkapel

Misterq

  • #1
Enige tijd geleden hebben we een dakkapel laten plaatsen. Deze wil ik van binnen aftimmeren. Ik zou graag advies willen hebben hoe ik het plafond van het dakkapel van binnen kan afwerken. Zoals je op de afbeelding kan zien zijn er dwarsbalken geplaatst.






Als ik bijv. gipsplaten op de dwarsbalken zou plaatsen kom ik halverwege het raam uit. Om de dwarsbalk die bij het kozijn is gelegen wil wegwerken moet ik volgens mij eerst verticaal vanaf het kozijn beginnen. Alleen krijg ik dan ergens een knik in het plafond. Hoe kan ik dat het beste aanpakken? En met welk materiaal? Het frame rondom het kozijn is van hout, het kozijn zelf is van kunststof (zie afbeeldingen)



Daarnaast heb ik nog een middenstuk die nu ondersteunt wordt door een tijdelijke balk. Het bedrijf dat deze dakkapel had geplaatst adviseerde mij het dak vanaf dat gedeelte te ondersteunen vanuit het al bestaande tussenschot.



Ik hoop dat iemand mij kan helpen met een goed advies.

alvast bedankt.

Sjors
 

Michiel_H

  • #2
Heb je ook een wat grotere overizchtsfoto? Dat zou het iets duidelijker maken, nu is niet helemaal te zien waar wat zit en in welke afmetingen.
 

Misterq

  • #3
Beste Michiel

Het is lastig om een overzichtsfoto te maken. Ik heb een tweetal foto's gemaakt met daarin wat afmetingen geplaatst. De zolder bestaat uit twee ruimte (a-b) en (c-d). Dit wordt gescheiden door een tussenmuurtje (hout frame met MDF platen) van 68 mm. Totale lengte van het dakkapel bedraagt 4,01 meter.
De lengte van het schuine dak bedraagt (van punt a - b) 2,20 meter.

Ik hoop dat dit voldoende informatie oplevert.






Sjors
 

Michiel_H

  • #4
Je zou een knik kunnen maken in het plafond ter plaatste van de onderste gording. Wat ik met spoed zou doen is de gordingen in het midde deugdelijk gaan ondersteunen. Ik snap niet dat jouw aannemer het op deze manier heeft willen maken (met deze hulpconstructie).
 

Gekske

  • #5
De doorbuiging van het hout is uit te rekenen, als je het gewicht van de dakpannen+dak weet. Ter vergelijking bij mij overspannen 3 balken 320 en deze liggen 120 uit elkaar maar goed over de constructie stijfheid van je dak en tussen schot wil ik behalve dat het er wat slordig en niet heel stevig uitziet (het tussen schot) niet uitlaten

wat ik me afvroeg... waar zit je isolatie bij het plafond? Zit dat aan de buitenkant? of moet je ook nog isoleren?
 

Misterq

  • #6
Het dak moet ik nog isoleren. De aannemer had niet het idee dat het dak zou doorbuigen. Maar voor de zekerheid het middenstuk laten ondersteunen.
Hoe kan ik het beste de knik bij de onderste gording aanpakken? Met gipsplaten of ander materiaal? Ik wil de knik zo netjes mogelijk wergwerken.

alvast ´bedankt

sjors
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Haal er iemand bij die verstand heeft van dergelijke constructies, het is niet goed te zien maar het lijkt me geen correcte uitvoering van het werk.
 

Superkees

  • #8
Als ik het zo zie, loopt het wel los met de constructie. Ik neem aan dat er een muurtje komt ter plaatste van de ondersteuning? Voor de zekerheid kun je die alvast zetten. Ik neem iig aan dat je garantie hebt op je dakkapel?

Is het dak van de dakkapel wel geïsoleerd? Dat lijkt me toch wel gebruikelijk.

Met een bovenfrees kun je de gipsplaten van de achterzijde infrezen (met een v-vormige frees). Vervolgens kun je ze knikken, terwijl je een heel plaat houdt. Waar precies de knik kom zal je zelf moeten bepalen. Het makkelijkste is omdat op de zijkant van de dakkapel af te tekenen. Houdt er wel rekening mee dat de maatveoring in het midden wat kan afwijken van die van de zijkanten.
 

Misterq

  • #9
De dakkapel is geheel geïsoleerd. Ik heb er tien jaar garantie op.
Ter plaatste van de de ondersteuning komt inderdaad het muurtje. Deze stond er al en zal ik tot het dak verlengen.
De tip met de bovenfrees een v-gleuf maken in gipsplaten zal ik gaan uitproberen. Lijkt mij inderdaad de mooiste oplossing.
bedankt.

sjors
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu