Advies gevraagd voor isolatiesoort schuin dak

Bjansen

  • #1
Mijn naam is Bjørn, woon in Arnhem in een huis uit ±1900. Ik wil mijn zolder opnieuw isoleren en er een aangename werkkamer van maken. 30 jaar geleden is dit al een keer gedaan maar er hing een muffe geur en ik had het idee dat e.a. niet geïsoleerd was...

Ik ben me al geruime tijd aan het inlezen (en weet inmiddels alles van dampopen, -gesloten, -doorlatend enz) maar kan maar niet de juiste soort isolatie kiezen. Ik was op zoek naar Rockwool Rockflex 214. Dit heeft de dikte die ik kwijt kan (maximaal 8.5 a 9 cm) en geen spijkerflens ivm het vele snijden/knippen (het is een zadeldak met een aantal dakkapellen erop. Het leek mij handiger om een dampscherm te plaatsen na de isolatielaag. Op die manier hoef ik niet zo veel te tapen. Dit materiaal is echter niet te vinden op kleine schaal.

In mijn zoektocht heb ik een aantal leveranciers gebeld en om een alternatief gevraagd. Een van de tips was een PIR plaat maar dit heeft niet mijn voorkeur ivm met de vele lastige plekken en punten in mijn dak. Ook is het duurder.
Vandaag wees een leverancier me op SuperQuilt. Nadeel hiervan is dat het veel duurder is dan wol (steen of glas) en de brandveiligheid zit me niet zo lekker. De verwerking is echter wel weer erg simpel.

Ik neig er zelf toch naar om met Isover (glaswol) platen aan de slag te gaan. Daar komt een dampdichte laag overheen en uiteindelijk stucplaten. De dikte wil ik liever niet groter dan 8.5cm ivm ruimteverlies.

Wie kan me adviseren welk materiaal te gebruiken en een einde maken aan mijn twijfel :oops:

Alvast hartelijk dank!

mvg
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
We geven hier geen produktadviezen.

Om je toch een beetje op weg te helpen met wat je zelf al aangegeven hebt:

- superquilt is razend duur en zou ik alleen gebruiken als je echt superdun wilt isoleren met een zo hoog mogelijk Rc waarde (hoewel deze ter discussie staat)
- slappe dekens (dus op rol) hebben de neiging uit te zakken en alleen geschikt voor bevestiging op regelwerk
- pirplaat is duurder en je moet alles afpurren want je krijgt het nooit 100% sluitend. Bovendien moet je dan zorgvuldig meten en zagen en dat valt bij zo'n oud huis, waar vrijwel niks recht/haaks en waterpas is, niet mee.
- de ietsje hardere glaswol plaat is hier m.i. het beste. Goed op maat te zagen en vervormbaar genoeg om een beetje te 'prakken'.

Ik weet niet hoe je dakschot er uit ziet maar als dat nu enorm kierend is zou je nog kunnen overwegen om een dampopenfolie tegen het dakschot te zetten (liefst buitenkant maar aan binnenkant kan ook). Je kan ook met triplex werken. De isolatiewaarde neemt namelijk iets af als het ongenadig tocht aan de koude kant.
 

Bjansen

  • #3
Hartelijk dank voor je antwoord.

Zoals je zelf ook aangeeft heb ik dampopen folie aan de binnenkant geplaatst, van buiten werd me iets te duur. Deze laag is niet helemaal sluitend. Krijg dat bijna niet voor elkaar ivm alle hoeken en balken.

Ik denk dat ik maar op zoek ga naar glaswol in de juiste dikte. Aankleden tegen de jeuk en aan de bak :)

P.s. Helemaal vergeten dat je geen productnamen mag noemen. Krijg het eerste bericht helaas niet meer aangepast.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Glaswol met ecose jeukt minder. Steenwol jeukt nog minder :wink:

Je kan platen van 10cm dik gebruiken, als je in de dikte van de rachels ook isoleert. Scheelt weer wat... Bij steenwol moet je dan even de plaat wat aanpassen om de rachel heen, glaswol is flexibel genoeg.
 

Bjansen

  • #5
@IJkenhout:

Wat bedoel je precies met
als je in de dikte van de rachels ook isoleert
Gok: Over het wol komt een laag folie en dan stucplaat. Als ik 10cm glaswol neem kan ik het folie erover spannen en dan met de rachels het wol iets indrukken met bevestigen hiervan. De dikte van de rachels is voldoende voor de 2cm extra wol.

Goed gegokt of niet?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Yep. Folie mag ook over de rachels. Is makkelijker.
 

MvanV

  • #7
En volgens de theorie ook nog beter, want naadlozer afsluitend.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu