Advies gevraagd voor isoleren onderzijde dakbeschot

Charliefox

 • #1
We zijn onze bovenverdieping aan het verbouwen. Overloop, 2 tienerkamers en badcel. Op de overloop het systeemplafond van 1985 eruit gesloopt en het oorspronkelijke riet/stuc plafond van 1921 (wat een bende!). Nu willen we de binnenzijde van het dakbeschot isoleren, maar wel zo dat je de gordingen nog blijft zien. Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? We zitten op 3 hoog, bovenste verdieping.

In de aanlendende meidenkamer heb ik 8 jaar geleden ook de 2 plafonds verwijderd. Daar heb ik direct tegen het dakbeschot piepschuimplaten van 5 cm dikte gebruikt met daarop weer gipsplaten. Het zit er allemaal nog steeds op, maar heb gelezen dat dit eigenlijk niet de bedoeling is.

Eventueel kan ik op de overloop de gipsplaten op de onderzijde van de gordingen schroeven als isoleren met gordingen in het zicht niet lukt. Dan krijgen we weer een strak plafond alleen een stuk hoger dan de vorige. We willen in de nok van muur/plafond over de gehele lengte van de overloop een rij kasten hangen als bergruimte.

Extra vraagje:
De meest rechtse gording zit slechts enkele cm van de muur af. Ik overweeg om de gehele lengte tussen gording en muur dicht te maken. Iemand advies hiervoor? Ik dacht zelf aan gipsplaat, maar hoe krijg ik dat netjes aan de randen, als ik dat op de onderzijde van de gording schroef?

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
"Ik bereid liever vooraf een klus goed voor dan dat ik tijdens de klus tegen allerlei vragen oploop"

Met zoeken beginnen en zoveel mogelijk vragen lezen die er misschien betrekking op hebben. :lol:

Ik zie planken wat is daar boven?
 

Charliefox

 • #3
Ben idd al vele uren aan het speuren en googlen, maar in de praktijk loop ik nu toch tegen vragen aan. Wat boven de planken zit weet ik niet exact, wel zo ongeveer. Het betreft namelijk een huurwoning.

Wel eens op het dak geweest voor de schoorsteen ivm mijn houtkacheltje. Dak is bedekt met grind en hier en daar rijen stoeptegels om te kunnen lopen. Ik gok dat onder het grint een soort afdekfolie zit en iets met teer. Want aan de onderzijde van het dakbeschot zie ik hier en daar draden uitgehard teer vanuit de groeven hangen.

Mocht ik nog meer informatie moeten geven of foto's moeten plaatsen, laat het me weten. Dank alvast voor de verdere adviezen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
Ligt de dakbedekking dus direct op de houten planken van de foto? Zo ja om dan iets meer gericht te zoeken hoe isoleren platdak onderkant zijde.
Is het anders precies even opgeven hoe het zit boven die planken van de foto.
 

Charliefox

 • #5
Ben even op dak geweest. Als ik de kiezels wat weghaal stuit ik op zo'n bitumenlaag met van die grijsachtige schilfertjes erop vastgeplakt. Met de schroevendraaier drukkend lijkt het erop dat eronder de planken zitten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Voor mij moet het dan zo zijn.
Of er ligt isolatie op de planken, onder de bitumen.
Of in die ruimte onder de planken is wordt nooit gestookt.
 

Charliefox

 • #7
De "ruimte onder de planken" is onze overloop van de bovenverdieping en daar wordt wel degelijk gestookt (cv radiatoren). Ook in de aanlendende slaapkamer en de badkamer.

Nog even zitten speuren o.a. op dit forum, maar wat het lastig maakt is dat wij de gording balken het liefst in zicht willen houden. Als we die wens laten varen, dan is het isoleren eenvoudiger.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
Ik kan er geen soep van maken.

Simuleer ik, gips plafond, 150 mm loze ruimte, planken vloer, bitumen 5 mm en een laag grind 50mm begint er condens te vormen bij 7 graden boven nul.
Dat dit niet het geval is is duidelijk.
Maar wat hier aan de hand is waarom het in orde lijkt te zijn. Geen idee.
Tenzij er boven het riet en onder de planken een goede ventilatie met buitenlucht is.

Uiteraard is het eenvoudiger om dat van de balken te vergeten. Je zal gelezen hebben dat de damprem ontzetten belangrijk is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #9
Het zijn geen gordingen maar draagbalken. :wink:

Als er genoeg ruimte is kunt u de zaak net zo ver isoleren als de balken dik zijn, wilt u balken in het zicht schroef dan een nieuwe balk onder elke bestaande balk.
De ruimte tussen muur en balk zou ik dicht maken met pur.
 

Charliefox

 • #10
Dank weer voor de reacties. Hmmmmm, ik weet het effe niet meer. Extra balken eronder schroeven vind ik ook weer zo wat. De originele (draag-) balken zijn bijna 19 cm hoog. Misschien een compromis door alleen de eerste 8-10 cm te isoleren? Dan blijven ze toch nog deels zichtbaar.

Wat is de functie van het pur schuim in de ruimte tussen de muur en draagbalk? De ruimte is sinds 1921 zoals ie nu is, maar dan bedekt door de 2 verwijderde plafonds. Volume is 40x2x1dm is 80 liter per zijde. Nu zet pur natuurlijk wel ontzettend uit. Als het echt nodig is, dan haal ik natuurlijk een paar bussen pur.

In elk geval dank voor al het meedenken en ik slaap er zelf ook nog een paar nachtjes over.
 

Charliefox

 • #11
Haha, opeens realiseer ik het me vanmorgen net na het wakker worden: Die pur is natuurlijk voor het isoleren :-)

Na meten blijkt de ruimte toch nog wel 15 cm breed te zijn. Mogelijk dat ik daar misschien dezelfde isolatie ga gebruiken als de grotere oppervlaktes.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #12
Let op met het afsluiten van ruimtes onder het dak en plafond. Zover ik het kan zien moet er bij jouw een vorm van ventilatie zijn en zou je deze nu gaan afsluiten wordt de situatie na 1921 totaal anders. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu