Naisoleren schuin dak, jullie advies?

Koen A.

 • #1
In mijn jaren 60 woning wil ik zelf de zolder isoleren (kouddak isolatie). Ik heb hier veel over opgezocht, ook gezocht naar vergelijkbare gevallen binnen dit forum, maar nog geen sluitende keuze kunnen maken.

Het gaat om een gordingenkap, in redelijke staat (droog) al zadelt het dak aan beide zijde wel wat door. Wat maakt dat het dakbeschot vanuit binnen gezien niet vlak loopt. Gevoelsmatig niet een dak waar ik veel gewicht aan zou willen hangen. Het dak is als volgt opgebouwd (v.b.n.b.):
 1. Dakpannen
 2. Panlatten
 3. (Buitenste) tengels
 4. Houtwolcementplaten (15 mm)
 5. (Binnenste) tengels
 6. Gordingen
De hwc platen zitten dus tussen binnenste en buitenste tengels geklemd. Bedekt aan de buitenzijde met een laag asfalt-papier o.i.d. (Geen idee of dit dampdicht, -remmend of -open is). Deze platen blijven gewoon zitten.
Tussen de binnenste tengels (juiste benaming?) zit op de meeste stukken piepschuim (18mm) geklemd. Dit kan ik zo nodig weghalen.

Mijn wens is uiteraard een zo hoog mogelijke rc waarde, maar ik wil niet teveel ruimte verliezen max. 15 cm incl afwerking. Rc waarde vanaf 5 ben ik zeker tevreden. Er staat veel zon op het dak, waardoor ik neig naar houtvezelplaten, maar die zijn wel fors in gewicht. Pirplaten twijfel ik over, omdat het dakbeschot niet vlak is, er zal dus een luchtspouw ontstaan, geeft dit problemen? Glas- of steenwol vormt mee met het niet vlakke dakbeschot, maar is weer gevoelig voor nestelen ongedierte (bos om de hoek). Ik kom er gewoon even niet uit. NB; het wordt een slaapkamer, dus de mogelijkheid tot strak afwerken (gipsen/stuccen) is wenselijk.

Wat zou jullie advies zijn?

Dank alvast. Groet Koen

IMG_8703.jpeg IMG_8691.jpeg IMG_8701.jpeg IMG_8693.jpeg IMG_0362.jpeg IMG_8700.jpeg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #2
De staat van het asfalt-papier is wel belangrijk, in zeer goeie staat is het best dampdicht, in verouderde staat iets dampopen, dat zou het makkelijker maken.

Als een -R-waarde van 5 een eis is, dan is PIR volgens mij je enige optie.
15 cm houtvezelplaat zit rond de 4, minerale wol is vergelijkbaar.
Maar je hebt geen 15 cm want je wilt het ook nog afwerken, dat kost 1 tot 3 cm.
Pir zit met 12 cm op 5.5
Let wel de deze waardes alleen zo blijven bij 100% isolatiemateriaal.
Balken en isolatie afwisselen en de waarde gaat omlaag.

Een combinatie kan ook nog, zo kan je de hoge isolatiewaarde van pir combineren met betere geluid eigenschappen van de andere opties.

ps. Zit of komt er een raam? Daar zou ik mee beginnen anders een goeie plek om naar het asfalt-papier te kijken.
 

Koen A.

 • #3
Wat een snel antwoord, bedankt!

Ik twijfel of het wel asfaltpapier is, had zoiets gelezen over oude HWC platen. Voelt als kartonachtig papier, iig in slechte staat dus dan waarschijnlijk niet meer dampdicht (zie foto’s). Zit nu een klein raampje in, maar komt nog een Velux in.

R waarde 5 is geen harde eis, maar ik denk icm met de huidige hwc platen wel realistisch. Al zou ik met 4 ook wel tevreden zijn. Ik begrijp dat ik wat verlies heb als ik het tussen de gordingen plaats, dat is oké.
Zou je dan de pir platen op de HWC platen purren of klemmen tussen de gordingen (met dus een luchtspouw door het doorhangen van het dak)? Is dan een dampdichte folie nodig en loopt dat dan tussen de gordingen of erover heen?

Combinatie had ik niet aan gedacht, wat is dan geschikt om te combineren?

IMG_8221.jpeg IMG_8228.jpeg IMG_8715.jpeg IMG_8714.jpeg IMG_8711.jpeg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #4
Dat ziet er inderdaad niet dampdicht (meer) uit.
Dan is een goed dampscherm aan de binnenzijde voldoende.
PIR platen met alu cache met afgeplakte naden is dan prima.

Isolatie kan tussen de gordingen, ook geen andere opties, dampscherm ook tussen de gordingen.

Een combinatie is wel duurder, in dit geval alleen nuttig voor eventueel geluid. Staat het huis in een rustige omgeving dan niet de moeite.

De 140 cm tussen de gordingen is wel redelijk veel. Blijven de gordingen in het zicht?
PIR+gips kan een goeie optie zijn, dat kan waarschijnlijk tussen de gordingen, zo komt er niks extra aan het dakbeschot te hangen.
 

Koen A.

 • #5
Dan ga ik voor de pir platen. Gordingen blijven in het zicht. Ik woon in een rustige buurt, ik hou het dan simpel en dus enkel pir. Tsja die afstand tussen de gordingen, inderdaad best veel, wat ook te zien is aan het doorzadelen van het dak. Hangt het gewicht van die pir+gips dan niet mee met het dakbeschot als je het vastpurt? Of verdeelt dit zich meer over de dakconstructie/gordingen? Ik vind toch ergens die extra 500 kg (50m2 isolatie opp.) aan het dak wel spannend.

Wederom bedankt voor je antwoord
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #6
Zo zwaar is pir niet,
minder dan 40kg/m3
Met 12cm en 50m2 is dat 6m3 dus minder dan 240 kg, niks in verhouding tot de dakpannen.
Pir kan je tussen de gordingen hangen, dan raakt het het dakbeschot helemaal niet.
Je snijdt of zaagt het 3 cm kleiner dan de tussenruimte, dan houdt je 1,5 cm ruimte aan beide kanten, klempt het ertussen met tijdelijke wiggen, de naad half vol met flex pur, wiggen weg en vullen met flex pur.

Gipsplaten zijn een stuk zwaarder.
 

Koen A.

 • #7
Ik was misschien niet duidelijk, maar ik bedoelde met die 500 kg de optie pir+gipsplaten. Maar als jij het zo verteld, dat het klemt tussen de gordingen dan ben ik met je eens dat dat wel te dragen is. Voor het laten aansluiten op de zoldervloer neem ik aan dat ik de platen in verstek zaag?
 
 • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu