Adviesvraag dakafschot en afwatering.

WOLFJE01

  • #1
Goedemorgen allemaal, met het mooie weer en scherpe zon, ben ik in mijn megaklus project toe aan het bouwen van het dak van mijn aanbouw.
Betreft een plat dak, wat ik na super advies in een ander topic ga voorzien van bitumen dakbedekking.

Nu heb ik 3 vragen waar ik van hoop dat ik een aantal invalshoeken zou kunnen krijgen.

Vraag 1: vanwege dat het dak over het geheel een overstek krijgt en een lichtstraat, heb ik de dakbalken waterpas gelegd. Om de benodigde afschot te hebben heb ik nu de keus of om balkjes 44x70 schuin door te zagen, deze op de balken 70x195 te monteren en daarop de 21mm underlayment/dampscherm/12cm pir

Of

Ik monteer de underlayment waterpas op de balken, daarop het dampscherm, 12cm pir en daarop pir afschotplaten. De extra hoogte past makkelijk in relatie tot de opstand.

Voordeel optie 1 is dat het extreem veel goedkoper is dan pir afschot, pir afschot geeft weer extra iso waarde.

Vraag 2: de afwatering.

Omdat het eigenlijk 2 daken zijn, aanbouw en aangebouwd schuurtje, heb ik 2 verschillende punten van afwatering. Nu wil ik beide daken in het midden laten afwateren en daar de afwaterpunten voorzien. Zijn 2 afwaterpunten genoeg voor het dakoppervlak(35m2) ik weet dat de afwatering over het kortste deel van het dak moet lopen, maar met de overstek is het "schuurtje" 330 bij 350 dus dat moet volgens mij kunnen.

Vraag 3: mijn vriendin wil graag een groendak. Moet ik voor sedum met kruiden, nog een specifiek bitumen toepassen?

Afbeelding 1 geeft de indeling weer voor pir afschotplaten. De blauwe pijlen geven de afwatering weer. De platen met nr 4 zijn vlak, de paarse punten zijn de afwaterpunten.

Foto 2 en 3 zijn ter illustratie van het project. De balken van het schuurtje lijken lager te liggen, maar dat is omdat deze nog op hoogte gebracht moeten worden.

Alvast dank voor jullie tijd en meedenken.

Screenshot_20230610_114602_Photos.jpg 20230528_201001.jpg 20230528_200957.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
je kunt ook een verdiepte goot maken in de overstek, dakisolatie 14 cm pir en dan in het deel boven de overstek bijvoorbeeld 8cm pir en dan in het verlaagde deel de hwa doorvoer maken.
op deze manier zal het niet zo een probleem zijn als het dak waterpas is
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
WOLFJE01 schreef:
Vraag 3: mijn vriendin wil graag een groendak. Moet ik voor sedum met kruiden, nog een specifiek bitumen toepassen?
Bitumen kies voor een rol die daarvoor geschikt is. Afschot heeft wel invloed. Sedum moet afschot hebben hoeveel, weet ik niet uit het hoofd.
Bij overgang in de isolatie van 14 cm naar 8 cm zou ik houten mastiek hoeken plaatsen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu