Advies nodig voor dakconstructie / koudebrug betonplaten

We hebben een huis op het oog dat voldoet aan onze wensen, maar ik maak me zorgen over de situatie van het dak. Dit zou zomaar de prijs enorm kunnen opdrijven na aankoop. Na het doen van een bod wil ik uiteraard ook een bouwkundig onderzoek laten doen, maar ik wil het liefste eerder al een plan hebben of een ruwe schatting wat er nodig is om het te fixen.

Het dak heeft momenteel 2 issues die verholpen moeten worden omdat ze anders in de toekomst grote problemen kunnen veroorzaken:

  1. Tussen het dak en de muurplaat zit rondom een kier, dit is niet dicht en sluit niet aan. Dit is denk ik het eenvoudigste op te lossen door het dicht te metselen i.c.m. pur
  2. De dakconstructie ligt op de betonplaat die doorloopt vanuit de (zolder)vloer. Deze plaat staat dus in contact met de buitenlucht en zal een behoorlijke koudebrug veroorzaken met vocht/condens in de muren/plafonds als gevolg.

Ik ga er vanuit dat ik hier iets aan moet laten doen, maar ik heb écht geen idee wat. Omkisting? Wegkappen? Nieuw dak? Ik krijg ook heel weinig online gevonden over soortgelijke situaties, het lijkt namelijk niet snel voor te komen. Ik vermoed dat door de kieren onder het dak de betonplaten nu nog voldoende kunnen ventileren, maar zodra ik het dak dicht maak en er 16cm isolatie tegen monteer, dat dit een behoorlijk issue in alle ruimtes van de woning gaat vormen.

Het gaat overigens over een huis in België dat in 1965 gebouwd is. Zie foto's voor referentie. Iemand een idee wat je in deze situatie dient te doen en wat hier voor kostenplaatje bij komt kijken?

dak.jpg Untitled.jpg
 
De dakconstructie ligt op de betonplaat die doorloopt vanuit de (zolder)vloer. Deze plaat staat dus in contact met de buitenlucht en zal een behoorlijke koudebrug veroorzaken met vocht/condens in de muren/plafonds als gevolg.
Waarom heb je nu niets kunnen zien van vocht en condens. Toch zeker in de ruimte onder de vloer van de zolder.
De tekeningen van de bouw zouden je kunnen helpen.
 
Enige wat je met zoiets kunt doen is warm inpakken. Oftewel isoleren vanaf de buitenzijde. Als er nu geen schade is zal het meevallen. Hooguit is het energieverbruik veel te hoog.

Maar wacht het bouwkundig rapport af, dan kun je ook een reëel bod plaatsen.
 
Dank voor beide jullie reacties.

Waarom heb je nu niets kunnen zien van vocht en condens. Toch zeker in de ruimte onder de vloer van de zolder.

Dat was ook te zien. In één van de slaapkamers was er duidelijk vocht gerelateerde plekken/schade te zien aan het behang, dit stond ook bol en het stukwerk erachter was poreus geworden (zat een gat in het behang waar ik even in kon prikken).

Ik heb de bouwtekeningen, maar deze komen niet overeen met wat we visueel zagen op zolder. De dak constructie lijkt anders op de tekening. Op de tekening loopt de binnenmuur hoger door (zie foto), maar als dat het geval was dan had je geen daglicht kunnen zien onderaan bij de betonplaat. Ook laat de tekening zien dat de vloer op de binnenmuur rust en dat er een cementplaat, die je vanuit buiten ziet , hier weer op ligt. Wederom, bekijk je de zolder foto dan lijkt de situatie anders.

Op de tekening is het uitgewerkt hoe de isolatie dan geplaatst zou worden mits het in de praktijk ook daadwerkelijk zo is. Hierbij het idee om de beton in te pakken en de bovenste rij stenen van de buitenmuur te verwijderen om de isolatie door te laten lopen tot de spouw.

isolatie.jpg
 
wanneer is dat gebouwd? is het in nederland?
op het oog is het nog niet zo oud.

hiervoor heb je uitvoeringsdetails nodig 1:10 of iets dergelijks op de 1:100 of 1:50 tekeningen is dit meestal niet uitgewerkt

Dat je aan twee kanten beton ziet wil in het geheel niet zeggen dat er geen thermische onderbreking tussen kan zitten
 
Dit kom je best vaak tegen in bouw uit jaren '50-'60. Hier zie je plaatjes van soortgelijke situaties en kun je er iets over lezen (ook enkele oplossingen).
 
Dat was ook te zien. In één van de slaapkamers was er duidelijk vocht gerelateerde plekken/schade te zien aan het behang, dit stond ook bol en het stukwerk erachter was poreus geworden (zat een gat in het behang waar ik even in kon prikken).
Dat zou ook een aanwijzing kunnen zijn dat er bij bewoning heel slecht is geventileerd.
dat klopt maar op die foto ziet het metsel en voegwerk er als nieuw uit.
(kan uiteraard ook zijn schoongemaakt en opnieuw gevoegd)
Dat viel mij op en heb geprobeerd een aanwijzing te kunnen vinden of er steenstrips met isolatie zijn aangebracht.
Het ziet er in ieder geval heel erg strak uit.
 
Het is een Belgische (splitlevel) woning gebouwd in 1965. Nu nog gestookt op stookolie, zolder is nooit geisoleerd geweest. Weinig/geen ventilatie in de muren en/of kozijnen, dus mogelijk "natuurlijke" ventilatie via alle kieren.

Onbekend of de muren recent nog opnieuw zijn gevoegd. Wel zijn de dakpannen vervangen door plastic/metalen (niet zeker) platen die eruit zien als pannen. Het onderdak en het dakbeschot zijn nog origineel (asbest dakbeschot).
 
Zie je eerste foto. Ik zie panlatten dan kijk ik toch tegen de pannen aan.

Waar je tegenaan kijkt op die 1e foto zijn asbest cementplaten, dat is het onderdak. Zie bijgevoegde foto, de "dakpannen" zitten op het dak gespijkerd.

dakpannen.jpg
 
Neen neen, waar je langs onder tegenaan kijkt is geen onderdak (dat is er niet) maar wel de oorspronkelijke dakbedekking met asbest leien. De foto van de buitenkant laten een later aangebracht overzetdak zien van staalplaten met het uitzicht van dakpannen.
Wellicht is dat later aangebracht omwille van problemen met het oorspronkelijke leien dak.
 
  • Like
Waarderingen: wgb
Weer wat geleerd.. Ik dacht echt dat het een soort van dakbeschot was. Vreemd dat ze dat destijds niet meteen vervangen hebben met normaal asbest vrij dakbeschot voordat er een overzetdak op kwam. Kosten besparend? Enkele leien zijn gebarsten dus het zal wel niet meer waterdicht zijn geweest.

Naja goed, na isolatie ga je er niks meer van zien. Zijn er dan bij het isoleren nog zaken waar je rekening mee moet houden? Kan dat gewoon tegen de leien of dient er nog hout en/of folie tussen te komen?

Om terug te komen op het oorspronkelijk probleem, ik kom dus waarschijnlijk het stuk van de betonplaat die uitsteekt in te pakken met PIR platen? En dan de bovenste rij stenen verwijderen zodat de isolatie tot de spouw komt.

Ik heb geen andere bouwtekeningen met meer informatie tot mijn beschikking.
 
Laatst bewerkt:
Aanwezig asbest zou ik in ieder geval ook meenemen in de waardebepaling van een huis en dus bij het doen van een bod (in Nederland gaat de WOZ zo een stuk omlaag als dat er nog zit, ook al hoeft het (nog) niet verwijderd te worden).
 

Gerelateerde klussen

Reacties
0
Weergaven
449
Dak en schoorsteen
WIWIWWII
Reacties
24
Weergaven
2K
Dak en schoorsteen
BasGoed
Reacties
3
Weergaven
1K
Dak en schoorsteen
Vonken_trekker
  • Gesloten
Reacties
21
Weergaven
14K
Dak en schoorsteen
Jan
Reacties
1
Weergaven
58
Dak en schoorsteen
Walker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu