Advies zolderisolatie (voorkomen vochtproblemen)

zolderisolatie

  • #1
Beste forumleden,

Wij zijn ons aan het oriënteren op het (zelf) isoleren van onze zolder, het betreft een hellend dak op een woning uit 1978. Het is opbergzolder welke op dit moment enkel gebruikt wordt voor de CV installatie, omvormer zonnepanelen en er lopen een aantal leidingen. Van binnenuit kijk je tegen het dakbeschot aan (geen enkele isolatie/afwerking). We willen deze zolder graag gaan afwerken tot een (redelijk) nette opbergzolder, zodat deze op termijn eventueel ook als hobbykamer gebruikt kan worden.

Inmiddels zijn we zover dat we overwegen het dak aan de hand van 16cm dik glaswol (voorzien van dampremmende aluminium bekleding) te isoleren, dit willen we daarna afwerken met gipsplaten. We willen graag jullie tips en advies m.b.t. het voorkomen van vochtproblemen.

Zoals jullie bekend is op woningen uit dit bouwjaar meestal al (matige) dakisolatie te vinden aan de buitenzijde, zo ook bij ons hooguit een paar centimeter en zeker niet voldoende. Ik ben zelf niet het dak op geweest, maar heb kunnen zien dat er ook een soort folie tussen de isolatie en de dakpannen ligt.

Zover ik heb kunnen nalezen zou normaal gesproken geen probleem moeten ontstaan mits we het glaswol goed afsluit met isolatietape, maar er wordt nergens gesproken over onze situatie. Hoe zit het met de dampremmende werking van deze reeds aanwezige folie? We willen geen risico lopen op vochtproblemen.

Misschien is dit een domme vraag, aangezien het aan de koude zijde van het dak is, maar is er een kans dat de folie onder de dakpannen ook al een dampremmende werking heeft (en we daarmee dus het hout "opsluiten")? Hoeven we ons hier geen zorgen over te maken en zal dit altijd een dampopen werking hebben, of is het raadzaam om beluchtingsgaten door het dakbeschot te boren?

Ik zou het erg op prijs stellen als jullie met ons willen meedenken, dankjewel alvast voor jullie tijd!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Wat voor folie ligt er onder de pannen?
 

zolderisolatie

  • #3
Rola schreef:
Wat voor folie ligt er onder de pannen?
Hoi Rola, bedankt voor je reactie.

Dat is eigenlijk het probleem ook een beetje; we kunnen zelf niet zo eenvoudig op het dak komen om dit te bekijken. Wel kunnen we vanaf binnenuit op een plek achter het dakbeschot kijken, hier zat voorheen een ventillatiekanaal waar nu enkel een plankje hout tegenaan zit.

Ik ben echter bang dat zo een opening niet genoeg ruimte geeft om de folie goed genoeg te bekijken of heb jij tips hoe we het type folie snel kunnen herkennen?

Maar ik begrijp uit je reactie dat het wel dus kan zijn dat deze folie voor problemen kan zorgen? En niet altijd dampopen hoeft te zijn?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
De folie is meestal dampopen, maar ja er zijn uitzonderingen.
Als het dakbeschot aan de buitenzijde niet onder de schimmel zit en niet zwart is, dan ligt er bijna zeker een dampopen folie.
In geval van twijfel zou je aan de binnenzijde een klimaatfolie kunnen aanbrengen ipv dampremmende folie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dakbeschot is van platen of planken? PU isolatie werd vaak op een spaanplaat aangebracht.
 

zolderisolatie

  • #6
Hoi Rola,

Het dak is bij de aanschaf van de zonnepanelen gecontroleerd en was nog in goede staat.

Hoi Wgb,

Het dakbeschot is zover ik kan zien van platen, ik heb voor de volledigheid een foto toegevoegd.

Als dit inderdaad PU isolatie is, dan neem ik aan dat deze vanwege zijn vochtwerende eigenschap niet dampopen (genoeg) is?


coronaklusser21_01.jpeg
 

zolderisolatie

  • #7
Inmiddels ben ik nog eens verder gaan zoeken op na-isoleren vanuit de binnenzijde i.c.m. PU isolatie aan de buitenkant. Als ik zo kijk naar de isolatie vanuit de binnenkant en dit vergelijk met de foto's van PU isolatie denk ik inderdaad dat dit type bij ons is toegepast.

Dus Wgb dank voor je tip! Dit leverde veel nieuwe zoekresultaten op waarmee ik verder kon. De adviezen bij een dergelijke isolatie lopen echter heel erg uit elkaar.....

Wat ik wel uit alle verhalen kan opmaken, is dat glaswol of steenwol zonder dampremmende laag (dus enkel de isolatie eventueel met comfortvlies) met een klimaatfolie de veiligste keuze is c.q. de minste kans op grote vochtproblemen.

Ik ben erg benieuwd of iemand ervaring heeft met deze combinatie; PU - spaanplaat - glaswol/steenwol - klimaatfolie - gipsplaat (van buiten naar binnen)?

P.S. Jammer dat door een aanpassing van een moderator mijn bovenstaande bericht niet meer netjes is, zou fijner zijn geweest als ik de optie kreeg dit zelf aan te passen. Want m.i. is deze reactie zonder de quotes nu rommeliger en minder goed leesbaar dan de vorige reactie mét quotes.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu