Aardedraad aanleggen.

Rob G

  • #1
In mijn huis heb ik maar twee groepen die geaard zijn. Dit is mijn keuken, en mijn badkamer. Graag zou ik echter ook mijn wcd's in de huiskamer en studeerkamer geaard hebben. De centrale dozen voor deze ruimtes zijn alleen niet voorzien van een aardedraad met lasdoos.

Hoe kan ik nu het beste een aarding maken?. Kan ik vanuit een centrale doos waar wel een aarde aansluiting in zit, deze draad doortrekken naar een andere doos (en mogelijk ook andere groep) om vanuit daar vervolgens weer de wcd's mee te aarden? Of moet er vanuit de meterkast een aardedraad naar de centrale dozen worden getrokken?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Dat laatste is de enige correcte wijze. Iedere groep waar je geaarde wcd's op aan wilt sluiten, moet zijn eigen aarddraad, via de desbetreffende centraaldozen, vanuit de groepenkast krijgen. Verder is het voorgeschreven dat in één ruimte alle wcd's geaard dan wel ongeaard zijn.
 

Rob G

  • #3
Bedankt voor het (snelle) antwoord, al is het niet helemaal het antwoord waar ik op gehoopt had.
De aardedraad vanuit de groepenkast doortrekken, kan dat ook zelf gedaan worden, of moet hiervoor een installateur ingeschakeld worden?
 

Fiesiekus

  • #4
Kan je zelf, maar bereid je voor op een hoop gewurm. Soms is het makkelijker als je een bestaande draad gebruikt als trekdraad en daaraan aarde & dezelfde kleur meesleurt.
 

Rob G

  • #5
Dat is mooi.
Ik zal me zeker voorbereiden, als het echt lastig gaat wordt het waarschijnlijk gewoon alle draden opnieuw trekken....
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Als het goed is, staan de buizenstelsels van de verschillende groepen ook niet in verbinding met elkaar. Dus vanuit een centraal doos met een aardedraad kun je doortrekken tot alle daarop aangesloten centraaldozen/wcd's. Bij centraaldozen zonder aardedraad zul je terug moeten werken richting de groepenkast totdat je ergens een aardedraad tegenkomt.
Kijk ook eens in je groepenkast. Vertrekt daar wel bij alle groepen een aardedraad?
 

Fiesiekus

  • #7
Als je een foto plaats van je groepenkast (zonder deksel) kan iets meer over de aanleg van je aarde uitgelegd worden.
 

Rob G

  • #8
Ik zal daar vanavond eens naar kijken / foto van maken.
 

Rob G

  • #9
Hierbij de foto's..

helaas nu offline

Gek genoeg gaan er vanuit de stoppenkast naar elke aansluiting een aardedraad. Ik moet dus nog eens goed nagaan waar die eindigt.
 

Fiesiekus

  • #10
Klopt! Dus de centraaldozen eens openmaken. Van welk jaartal is de aanleg van de electriciteitsdraden?

Iets anders: die aardlekaschakelaar rechtsboven: als je op de testknop drukt: vliegt ie dan uit?
 

Kloek77

  • #11
Ik heb het in mijn huis ook, ongeaarde wcd's in de woonruimtes maar wel "voorbereiding" d.w.z. een loze aardedraden vanuit de meterkast die in de centraaldozen eindigen.

Het kan wel een flinke (en misschien frustrerende) klus worden om overal aarde bij te gaan trekken, het is maar dat u het weet.
 

Rob G

  • #12
Het huis is uit begin 80-er jaren meen ik. Dat het een frustrerende bezigheid geloof ik wel, bedankt voor de waarschuwing :) .

Als ik op die knop druk viegt idd de aardlekschakelaar eruit.

Is er trouwens nog ergens een hoofdschakelaar om de stoppenkast geheel snapingsloos te zetten?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
Is op de foto niet te zien, waarschijnlijk niet aanwezig.
 

Ronald42

  • #14
Nog iets anders op sommige automaten zitten er meer dan 1 draad onder een klem. Rechtsonder zelfs 3. Dit is verboden en niet om de minste reden want hierdoor kan er brand onstaan. De 3 draden kunnen nooit allemaal goed vast zitten.

Dit kunt u opplossen door boven de groepenkast een lasdoos te plaatsen en hier de draden met elkaar te verbinden met lasklemmen of lasdoppen.
 

Rob G

  • #15
Ik zie jouw punt. Die linksonder staat tevens aangeduidt als reserve groep, en ik vind het wat vreemd dat daar zoveel aansluitingen op zitten...
Ik ga morgen eens na welke aansluitingen er op welke groep zitten.

Kan het zijn dat hier door een vorige bewoner aan is geklungeld?
 

Fiesiekus

  • #16
Duidelijk ja. Er loopt ook een drietal draden zonder pijp boven uit de kast. Die moeten, zoals de rest, in een PVC-pijp.

Het advies van Ronald 42 is gebaseerd op het voorschrift dat je geen (steek)lassendoppen in de kast mag maken. Eerst erboven kan je die in doosjes maken.
 

Rob G

  • #17
Die 3 draden lopen ook door een pvc-pijp, op de foto's niet te zien, maar deze zit wat omhooggeschoven.

Vreemd dat hieraan geknoeid is, het is een huurhuis waar je dit al niet verwacht, maar daarnaast kan ik ook niet zomaar zien waar het een en ander voor gewijzigd is. Ik zal morgen eens kijken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #18
Ik vermoed dat die twee voorste buizen later zijn toegevoegd en gewoon bij 2 bestaande automaten zijn geschroefd. In huurhuizen zie je juist vaak geknoei omdat de verhuurder niet verplicht is, bestaande installaties aan de nieuwe normen aan te passen (bijv. een hoofdschakelaar/aardlekschakelaar toevoegen). Daarbij staat vaak in het huurcontract dat aanpassingen aan de elektra voor kosten huurder zijn. Huurders hebben dan geen zin geld te spenderen aan uitbreidingen van de installatie/groepenkast die wel aan de laatste norm voldoen, omdat het niet hun eigendom is.
 

Fiesiekus

  • #19
Er zijn wel ergere knoeiwerken op dit forum te zien. Als die 2 extra verbindingen buiten de groepenkast in een lasdoos wordt ondergebracht, ben je al een heel eind op streek.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #20
Het hangt er wel vanaf wat er op die 2 verbindingen is aangesloten. Vaak zie je dat er later keukenapparatuur wordt toegevoegd, die soms op een eigen (nieuwe) groepsautomaat aangesloten zou moeten worden. Dit mag dan echter alleen weer als er een hoofdschakelaar aanwezig is etc etc.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu