Aardlek klapt eruit ook zonder aardedraad

Elstenaar

 • #1
Een groep waarop keukenapparatuur koelkast/magnetron, lampen, afzuigkap en buitenverlichting zit, klapt er na een aantal seconden uit. Elektricien is geweest en heeft tijdelijk de aarde aansluiting van die groep losgehaald. Maar helaas knalt de aardlekschakelaar van de groep er opnieuw uit. Wat zou nu oorzaak kunnen zijn? zee hebben bijna alle apparaten gecontroleerd. Alleen afzuigkap nog niet en de verdeeldozen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Aarde weer aansluiten, alle stekkers eruit. Buitenverlichting ook helemaal afkoppelen (fase en nul)
Buitenverlichting testen, en weer ontkoppelen.
Vervolgens alle andere apparaten 1 voor 1 weer aansluiten.

En die elektricien zou per direct moeten stoppen met werken.
 
 • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #3
Dat was geen elektricien maar een beunhaas.
Nu hebt je kans op 230V op de buitenkant van de apparaten.
 

Elstenaar

 • #4
Buitenverlichting is ook eerst ontkoppeld. Daar zat t probleem niet. Ik heb nog vergeten te melden dat er een kleine lekkage is van badkamer doorvoer leiding naar beneden. Mss dat door lekkage water op deel van de leiding komt van de groep die er uit knalt, maar dat is niet te zien omdat dit achter muur zit. Meterkast zit wel (uiteraard apart met muur er tussen) naast de afvoerkolom. De stekker van de afzuigkap is nog niet losgekoppeld geweest. Dat zou ook nog kunnen naar mijn mening. Maar aardedraad van die subgroep loskoppelen is dus helemaal fout?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #5
Elstenaar schreef:
en heeft tijdelijk de aarde aansluiting van die groep losgehaald.
Levensgevaarlijk!!! Laat dit zo snel mogelijk herstellen
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #6
Aardedraad loskoppelen geeft als gevaar dat dus nu de buitenzijde vab de afzuigkap onser spanning kan komen.
Een goede elektricien zal dit nooit zo achterlaten, gaat het fout heeft hij een zeer groot probleem hier kunnen doden door vallen.

Een elktricien pakt een isolatiemeter en meet de installatie gewoon door zodat hij weet waar de fout zit.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Elstenaar

 • #7
Ik begrijp uit jullie reacties dat de aardedraad losmaken nooit moet. Wel gek want deze elektricien hoort bij een gerenommeerd bedrijf en staat bekend als zeer betrouwbaar. Ik weet nu echt niet meer wat betrouwbaar is of niet. De groep waar de sluiting op zit staat trouwens uit. Na 10 minuten sloeg de aardlekschakelaar weer uit. Ik heb m uitgelaten. Snap er echt niks meer van.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #8
Echte elektricien laten komen en met isolatiemeter dit circuit laten uitpluizen.
 

Lampje45

 • #9
Een aardlekschakelaar doet niets anders dan de stroom vergelijken, die er in de blauwe en de bruine draad in een aantal groepen loopt.
Dat is logisch dat die twee gelijk moeten zijn, zit daar een verschil van meer dan 30 mA in dan tript de aardlekschakelaar. Want dan verdwijnt er stroom via een weg, die niet normaal is.
Dat moet een oorzaak hebben.
Er is dus ergens iets wat de stroom naar aarde doet vloeien, dat kan een slechte isolatie van de spanning voerende geleiders zijn, maar het kan ook een mens zijn die met zijn vingers aan de spanning hangt.
Met een aarddraad aangesloten, krijgt de mens deze stroom niet door zijn hartstreek, maar gaat het via de aarddraad en tript de automaat.
Is de aarddraad losgenomen om het probleem te omzeilen, dan moet er eerst 30 mA door een mens vloeien, voordat de automaat tript. En zeker als de omstandigheden slecht zijn, zoals het vasthouden van bijv. een kraan, dan kan dat dodelijk zijn.
Ook bij gerenommeerde bedrijven lopen mensen rond die met een 5+ geslaagd zijn. Zeker nu de personeelsschaarste zo groot is. Dus daar kun je niet op bouwen.
Dit is zeker een prutser geweest.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu