Spanning op aardedraad en blauw draad?

Izi

  • #1
Tijdens onze verbouwing is de elektrische installatie grotendeels vernieuwd. De aannemer heeft de klus niet kunnen afmaken waardoor wij nu met vragen zitten, waar we niet zomaar uitkomen. Probleem is o.a. dat er in de badkamer spanning lijkt te staan op de aardedraad en blauwe draad van het linker stopcontact (gemeten met een spanningzoeker). Er zijn komen meer stopcontacten hiernaast en ook lampaansluitingen in deze ruimte.

Er staat dan juist weer geen spanning op de aansluitingen voor de brandmelders die in de gang zitten (andere groep, maar zelfde etage).
We hebben een centraaldoos op deze etage waar nog dingen in moeten gebeuren. Kan dit de oorzaak zijn van de problemen? (centraaldoos op foto)

image.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een spanningszoeker is niet het juiste instrument om te bepalen of een elektro-installatie correct is opgebouwd. Daarvoor heb je een tweepolig meetinstrument nodig, zoals bijv. een Duspol.

Toch heeft in dit geval de 'meting' met de spanningszoeker wel enige waarde, want het betekent, dat de blauwe en geel/groene draden zeer waarschijnlijk ergens in een doorverbindingspunt (bijv. een centraaldoos) domweg niet aangesloten zitten. De draden ontvangen dan langs capacitieve weg de spanning van andere (bruine) draden in de buis en dat beetje spanning is voldoende om het lampje in de schroevendraaier te laten branden.

De doorverbindingsdoos op de foto is beslist geen centraaldoos. Die hoort in het plafond te zitten, vaak boven de aansluiting van een lamp.

Ik denk niet, dat het verstandig is om ook maar te proberen op afstand advies te geven over deze wirwar van draden. Bovendien is mijn indruk, dat er ook nog een grijze draad bij zit (dat was de oude kleur voor aarde), die nergens aan vast zit. Het lijkt me dus ook niet verstandig dat je hier zelf probeert uit te komen.

Voor elektroinstallatie heb je geen aannemer nodig, maar een electricien / elektroinstallateur. Ik raad je dringend aan zo iemand erbij te halen. Probeer dan bij voorkeur een locaal iemand erbij te krijgen, dus uit de omgeving. Gebruik niet de bovenste links in google resultaten, want daar heb ik niet zulke goede berichten over gelezen.
 
  • Like
Waarderingen: Izi, stylish en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Die centraaldoos is inderdaad een rommeltje. Haal er een electricien bij of iemand uit de omgeving die redelijk thuis is in elektra. Dan is het met een ochtendje puzzelen wel geregeld.
 
  • Like
Waarderingen: Izi en stylish

Izi

  • #4
Bedankt voor de reacties! We gaan er zeker een elektricien bijhalen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu