Blanke aardedraad achter stopcontacten langs trekken

Hoi allemaal,

Ik wilde de blanke aardedraad van de drain en de aardmat omhoog trekken naar het CAP in de inbouwdoos achter de spiegel. Ik was hiermee bezig en bedacht me dat ik dan de aardedraden door een inbouwdoos achter de stopcontacten moet trekken. Mij lijkt dit niet handig dit met blanke aardedraad van 6mm2 te doen. Zijn er bezwaren als ik deze draden goed isoleer met isolatie tape oid? Of moet ik een andere oplossing zoeken.

Alvast bedankt!

IMG_2803.jpeg
 
Voor het centraal aardpunt plaats je een aparte inbouwdoos waarin je alle blanke draden bij elkaar laat komen en een aardrailtje plaatst. De doos die jij hebt omcirkeld moeten denk ik ook de voedingsdraden voor de contactdoos vandaan komen? Dat is dan een lasdoos, geen CAP.

Aangezien alles nu open ligt zou ik gewoon een extra doos boren en de draden daar rechtstreeks naartoe brengen. Je kunt vast wel 2 blinddeksels kwijt achter de spiegel.
 
  • Like
Waarderingen: SteenM
Dat klopt inderdaad, de omcirkelde inbouwdoos bevat ook de voeding voor de spiegelverlichting en is doorgelust naar de stopcontacten rechts. In dat geval plaats ik een extra doos onder de omcirkelde voor het CAP, bedankt!

Kan ik dan de aardrail via een 2.5 mm2 draad naar de omcirkelde doos voeren waar die verbonden wordt met de aardedraad die naar de centraaldoos gaat via een las? Of moet er een apparte draad naar de centraaldoos in het plafond lopen vanaf het CAP.
 
Dan is het feit dat er blanke draden zouden lopen door je contactdoos toch niet je grootste probleem? Zie maar eens 2x (?) 6mm² en 3x2,5mm² door die 16mm flexbuis te trekken, of een aardrail (ook blank trouwens) in een inbouwdoos vol met verbindingen te proppen... Niet aan beginnen.

In de norm staat niet letterlijk dat je een draad naar de centraaldoos moet trekken, in de norm staat dat "metalen gestellen" met de potentiaalvereffeningsinstallatie moeten worden verbonden, oftewel de behuizing van geaarde toestellen die je in de contactdoos steekt. Gebruikelijk is om dit te realiseren met een groen/gele draad vanuit de centraaldoos, maar er staat nergens dat dit niet op een ander punt in dezelfde eindgroep mag worden verbonden, mits het maar in de badruimte is.

Maar ik zou zelf niet willen vertrouwen op een lasklemmetje achter het wandlichtpunt, ik heb hier op het forum te vaak vragen gezien van het kaliber "er zitten meerdere draden van dezelfde kleur bij mijn lichtpunt en ik wist niet welke ik moest gebruiken, dus ik heb er maar 1 gekozen en nu werkt mijn stopcontact niet meer".

Ik zou dus wel een aparte draad vanaf de centraaldoos trekken. Desnoods 2x groen/geel door dezelfde leiding waarvan je er één ononderbroken laat doorlopen naar het CAP.

Hou je er rekening mee dat als je meerdere groepen in de badkamer zou hebben (bijvoorbeeld wasmachine / droger / sunshower / douchetoilet) dat je deze ook met het CAP moet verbinden?
 
  • Like
Waarderingen: SteenM
Bedankt voor je uitgebreide reactie! ik kan niet ontkennen dat dat een uitdaging geweest zou zijn :p

Ik ga dan inderdaad zoals je voorstelde een extra aardedraad vanaf de centraaldoos trekken zonder een extra las. Lijkt me de meest veilige en duurzame optie.

De badkamer zit niet op een apparte groep dus ik hoef verder geen andere groepen aan het CAP te bevestigen.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
7
Weergaven
10K
Elektrisch, verlichting en ventilatie
The headhunter
Reacties
2
Weergaven
3K
Reacties
8
Weergaven
11K
Reacties
6
Weergaven
6K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu