Aardedraad met verkeerde kleur?

Jayrune

  • #1
Beste klussers,

Een tijd geleden een Duspol gekocht om op de bovenverdieping zelf de installatie te kunnen testen (vanwege renovatiewerkzaamheden).
Nadat ik de Duspol had ontvangen wilde ik deze testen op de installatie in de woonkamer. Bij een WCD in de woonkamer meet ik tussen de nul en de aarde 80V.
Twee elektriciens hebben dit bekeken en kwamen tot de conclusie er is tussen twee van de centraaldozen geen aardedraad aangebracht.

Uiteindelijk ben ik in de centraaldoos gaan kijken waarin geen aardedraad uitkomt. Hierin vond ik achterin twee draden weggestopt. Een rode en groene (de oude draadkleuren) allebei voorzien van lasklem. Deze draden hadden allebei geen spanning.
Tussen de huidige bruine werkende fase en de groene draad meet ik 230V (twee oranje omcirkelde lasklemmen). Als ik daarnaast de twee knoppen van de Duspol indruk springt de ALS. Kan dit betekenen dat deze groene draad aangesloten zit op de aarde?

Ik heb al dozen van deze groep open gehad maar kan de andere kant van de draden niet vinden. Vermoedelijk zijn deze lasdozen waarin deze draden uitkomen weggesmeerd. (Huis komt uit 1957). Tevens heb ik in de meterkast gekeken maar daarvan word ik helaas niet wijzer.

Op de foto heb ik even alle aardedraden los van elkaar gehaald en allemaal voor de veiligheid voorzien van een lasklem.

Bedankt wederom!

aarde.jpg
 
Laatst bewerkt:

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
De oude kleuren zijn als volgt:
Groen: fase
Rood: nul
Grijs: aarde

Tussen rood en bruin kun je in principe geen kortsluiting krijgen behalve als deze op een andere
fase zit van de krachtstoom.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu