Aardedraad apart bijtrekken.

Aristonos

  • #1
Als je op zolder overal stroom hebt zonder aarde, en je wilt één stopcontact wel met aarde, mag je die aardedraad dan los vanaf het perilex punt voor de woonhuisventilator aftappen ? Zodat je op dat ene stopcontact een aparte aarde input hebt. Want dit punt is voor de wasmachine.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Nee, dat is niet toegestaan.

Aarde moet altijd meegetrokken worden met de overige voedingsdraden (bruin en blauw dus) vanaf de groepenkast of vanaf de op weg naar de groepenkast dichtstbijzijnde centraaldoos of lasdoos waar wél een aardedraad beschikbaar is.

Bovendien is het in principe zo, dat indien je in een ruimte één stopcontact van aarde voorziet, je ze allemaal van aarde moet voorzien. En die moeten dus allemaal meegetrokken worden met de bestaande bedrading in de buizen.
 

Aristonos

  • #3
Oke dan laat ik die aarde wcd zoals het is. Het aarde stopcontact wordt nu gevoed door blauw, bruin en aarde vanaf de perilex van de woonhuisventilator. Daar heb ik de draden ingeklemd, en zit al 18 jaar zo. Dus blijft de wasmachine ook op de groep daarvan zitten. De rest van de stroom zonder aarde, kan ik wel aansluiten op de andere groep. Ik wilde die groep met aarde ontlasten, omdat daar ook de tuin op zit, en in de zomer een warmtepomp draait voor een zwembad.
 

JFW

  • #4
Als je een beetje vrije tijd hebt ben je in één zaterdagmiddag klaar met het hele huis voorzien van aarde. In ons eerste huis begin dit jaar heb ik met een gepensioeneerde electricien in 2-3 uurtjes naar elke WCD aarde toegetrokken. Gewoon telkens aan de bruin of blauwe draad een nieuwe bruin of blauwe vastmaken én dus de aarde draad, daarna is het gewoon net touwtje trekken.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Dan heb je geluk, ik zou dat niet zomaar durven stellen voor elke woning.
Ik kan me ook een aantal gevallen herinneren waarbij het trekken van één draad al meer tijd kostte.
 
  • Like
Waarderingen: Boertje125 en Walker

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Bovendien moet je dan alle wandcontactdozen vervangen en dat gaat lang niet altijd even makkelijk, afhankelijk van hoe en waar ze zitten.

Ik denk dat @JFW veronderstelt dat het huis overal centraaldozen heeft en alle lasdozen vrij bereikbaar zijn. Juist bij oudere huizen heb ik nogal eens meegemaakt, dat er geen enkele centraaldoos was en lasdozen onder (verdiepings-)vloeren of boven verlaagde plafonds zaten. Of in de muur weggestuukt waren (en niet exact bekend was waar de weggestuukte dozen zaten).

Dan praat je over heel iets anders dan één zaterdagmiddag!.
 

JFW

  • #7
Kon inderdaad overal bij en niks geks tegengekomen. Misschien niet zo vaak voorkomend maar wel zoals het hoort lijkt
mij. Betreft ook een rijtjeshuis uit ‘92 dus wellicht dat dit al veel verschil maakt:roll:
 

Aristonos

  • #8
Ik heb natuurlijk in de keuken en badkamer aarde bij de stopcontacten. Ook de YMVK-as grondkabel vanaf de woonkamer naar de schuur is geaard. Bovendien met een hoofdschakelaar dubbelpolig bediend. Ook de schuur en tuinverlichting is geaard en dubbelpolig geschakeld. Verder in huis de stopcontacten zonder aarde.Dat werd in de jaren 80 nog niet gedaan. En daar sluit je toch vaak apparaten aan zonder aarde. Ja , op zolder. De wasmachine is wel geaard , en zit aangesloten op een punt met aarde van de woonhuisventilator. Maar juist die zit dus weer op een andere groep dan de zoldergroep, omdat de drie standen schakelaar beneden zit. En wilde ik de wasmachine op de zoldergroep zetten, maar die heeft dus geen aarde. Kan ook een YmVK kabel trekken uit de meterkast via de kruipruimte en langs het ventilatiekanaal. Zo lopen het internet, telefoon en coax draad ook naar boven. Al is dat wel weer een klus, de ruimte in kruipen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ronny schreef:
Dan heb je geluk, ik zou dat niet zomaar durven stellen voor elke woning.
Ik kan me ook een aantal gevallen herinneren waarbij het trekken van één draad al meer tijd kostte.
+1
dan heb je een huis getroffen waar een vakman de buizen heeft geplaatst
dat is wel eens anders
soms krijg je draden er niet eens heel uit laat staan dat je er nieuwe in krijgt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu