Stroom op aardedraad?

JohGi

  • #1
Hoi, recent al aan het stoeien geweest met de electra. Ik voelde stroom op de vijver staan waarna ik ben gaan onderzoeken.
Eerst dacht ik dat de pomp stuk was maar daar lijkt het niet op want ik meet inmiddels stroom op de groen-gele aardedraad.

In de stoppenkast heb ik alle aardedraden los gekoppeld om zo te vinden welke groep de stroom 'voedt' en nog steeds staat er stroom op de aardedraad nu alles los is.
20230305_142841.jpg
Dat lijkt mij gek. Of is dit normaal en maak ik me druk om niks?

Zie ook foto waarop de 1.8 volt ziet staan. Hier is de ene pool op de aardedraad aangesloten. De ander heb ik vast.
Buiten meet ik ruim 50v als ik een pool in stopcontact houd en de ander in de grond steek.
20230305_142836.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die 'stroom' op de aardedraad, hoe heb je die gemeten?

Het lijken mij heel erg dubieuze metingen, zoals het meten met één pool in je hand. Met je lichaam vang je namelijk allerlei capacitief overgedragen spanningen op en omdat je meetinstrument een zeer hoge ingangsweerstand heeft (ik neem aan dat je spanning en geen stroom hebt gemeten), kun je gemakkelijk 50 Volt meten en is die 1,8 Volt nog heel gering. En een meetpen in de aarde duwen heeft natuurlijk ook geen enkel nut. Bij het (vakkundig) controleren van aarding komen heel andere dingen kijken.

Ik hoop wel dat je de hoofdschakelaar hebt uitgeschakeld voor je die aardedraden hebt losgetrokken (waar was dat in hemelsnaam voor nodig?). Zo niet dan ben je werkelijk levensgevaarlijk bezig! Want dan kunnen apparaten in huis ten gevolge van netfilters zonder meer op 115 Volt staan, zelfs als ze niet ingeschakeld zijn! Laat staan als er eentje een lekstroom heeft, die nog net niet de aardlekschakelaar eruit liet gaan. Dan staat er zonder aarde de volle 230 V op de buitenkant van dat apparaat!

Indien de vijver 'onder stroom' staat zul je het in eerste instantie bij de vijverpomp of diens aarding moeten zoeken. Je zou dan de aardedraad van de vijverpomp-aansluiting kunnen meten ten opzichte van de aardedraad die aankomt in de meterkast, dat met behulp van een lange (enkelpolige) draad. Of een lang verlengsnoer aansluiten op een stopcontact dichter bij de groepenkast (en liefst op een andere groep dan die van de pomp) en dan de aarde van de pomp meten ten opzichte van de aarde op dat verlengsnoer.

Dat zijn dan geen metingen die een installateur zou verrichten als hij een aarding controleert, maar in elk geval beter dan metingen ten opzichte van je eigen lichaam...
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
er van uitgaande dat je goed meet zoek je verkeerd om .

begin bij de aansluiting van de pomp en volg deze dan retour naar de meterkast
meet steeds bij elke centraal doos die je in de groep tegen komt of de spanningen op de draden zijn zoals je mag verwachten.

Dan kom je het probleem waarschijnlijk vanzelf tegen zonder alles in de kast los te trekken.
je bent overigens bekend met het fenomeen dat als draden een stuk parallel aan elkaarr lopen er een spanning kan omstaan in de andere draad
 

JohGi

  • #4
Ik ben specifiek de aardedraden gaan checken omdat het erop lijkt dat die de stroom overbrengen naar de vijver. Immers: bij een test met verlengsnoer zonder aarde was het probleem in de vijver er niet.
Dus misschien maak ik een verkeerde aanname maar er hoort toch geen spanning op die draad te staan?

Hoeveel parallel mogen ze lopen voordat de stroom overspringt? ik bedoel: de draden lopen toch altijd paralel door de buizen..
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Op deze manier ga je het probleem waarschijnlijk ook niet vinden.
Als je voelt dat er ergens stroom bij je vijver staat dan is er bij voorbaat al iets fout want zodra er ergens spanning staat op een geleidend deel dan zou je aardlek uit moeten vallen.

Je werkt dan ook andersom nl. alles aangesloten (dus al je aarde draden weer aangesloten) en meten of je tussen het blok bovenin (waar al je aardes op aangesloten zijn) en je aarde (de pin die de grond in gaat en vaak met een blanke draad naar je meterkast loopt) weerstand of spanning staat.
Zo ja dan zit daar je 1e probleem want er behoort geen weerstand of spanning te meten te zijn.
Maar in een enkel geval kan ook je aarde niet meer goed zijn als de waterstand bijv. flink is verlaagd.
(in dat geval heb je toch vaak een elektricien nodig die de spreidingsweerstand kan meten)
Is dat goed dan ga je kijken op welke eindgroep je vijver zit en zet je die uit.
Dan de stekker er uit en ga je op het stopcontact van de vijver meten of daar ergens een weerstand tussen fase/nul of aarde staat. Zo ja dan kan er een probleem zijn met de aanvoerkabel.
Is die er niet dan de stekker van je vijverpomp door meten of wat er nog meer op dat stopcontact zit.
Ergens zal dan wat te meten moeten zijn wat niet klopt.
Heb je een dubbel geïsoleerde vijverpomp dan is er geen aarde aanwezig, maar dan is het simpel voel je spanning met de pomp er in en niets zonder de pomp er in dan de pomp de kliko in en een nieuwe kopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu