Zoneregeling 2 thermostaten aansluiten op mijn ketel

KlusRob

  • #1
De situatie is als volgt:
Beneden vloerverwarming, boven radiatoren met thermostaatknoppen (stersysteem met een verdeler).
Houtkachel in de woonkamer.
Remeha Calenta cv-ketel met iSense-thermostaat.

Als nu 's avonds de houtkachel brandt, is het in de woonkamer warm genoeg en slaat de ketel dus niet aan, gevolg is dat het boven (waar ook de werkkamer met pc is) koud blijft.

Nu heb ik na wat speuren hier op het forum e.e.a. gelezen over zoneregeling.
Ergens ook het advies gelezen om te googlen op 'zoneregeling' en op de site die je dan tegenkomt bieden ze precies aan wat ik zoek: een zoneregeling met draadloze thermostaten.
Zie het schema van de bovengenoemde website:


Nu vraag ik me af of ik doodleuk 2 thermostaten (aan/uit) op mijn cv-ketel kan aansluiten? Want ik heb geloof ik ook ergens iets gelezen dat dit niet mogelijk zou zijn op moderne ketels.

Ik heb 2 vragen:
- Kan ik 2 thermostaten aansluiten op mijn ketel, dus de huidige modulerende thermostaat vervangen door een aan/uitvariant met daaraan een zoneklep gekoppeld, en daarnaast onder dezelfde schroefjes in de ketel een tweede aan/uit-thermostaat?
- Kan ik het aansluiten zoals in het schema, maar dan met 1 zoneklep (op de vloerverwarming beneden) en een enkele aan/uitthermostaat boven, waardoor ik een klep uitspaar? Waardoor ik het idee krijg van de getekende designradiator die altijd warm water krijgt als de ketel brandt, maar dan aangestuurd door een aparte thermostaat die de ketel kan laten aanspringen als het te koud is boven? (warmtevraag boven regel ik verder met de thermostaatknoppen op de radiatoren)

Graag jullie advies en ervaringen.
Alvast bedankt voor de moeite...

Groet, Rob
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #2
Je kan gewoon twee aan/uit thermostaten aansluiten op je ketel. Echter kijk eens naar de openhaard-functie in de Isense thermostaat. Dat is hiervoor bedoeld.
 

KlusRob

  • #3
Die functie is niet helemaal zoals ik het wil.
En bovendien, als ik de hele dag thuis ben en achter de pc zit (mijn vriendin en ik werken regelmatig vanuit huis) hoeft van mij alleen de radiator in de werkkamer aan te zijn en beneden mag het koeler blijven. Vandaar de gescheiden zones.

Maar ik kan dus gewoon twee draadjes in de aansluiting van de ketel steken?
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #4
Ja je kunt twee draden daarop aansluiten in d eketel
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Je kunt zonder problemen meerdere aan/uit thermostaten aansluiten opo een ketel: elke ketel heeft wel een aan/uit aansluitmogelijkheid.
Vergeet niet dat als je ergens een tweewegklep in een leiding zet en deze laat bedienen door een thermostaaat, je er nog neit bent: je zult ook de CV aan moeten sturen, want alleen met het openen en sluiten van een klep "weet" de CV-ketel nog neit dat er warm water geproduceerd moet worden.
In het schema krijgt de designradiator altijd warm water, maar als daar een thermostaatkraan op zit, is dat geen probleem.
Als je het doet zoals jij wilt, kan dat natuurlijk ook.
Er zijn natuurlijk vele varianten te bedenken. Dit schema is gebaseerd op het tegelijk schakelen van 2 functies: de CV-ketel EN de tweewegklep. Dat is met de gangbare aan/uit thermostaten niet mogelijk, omdat deze meestal maar één functie kunnen schakelen (en dan ook nog eens 24 Volt)
Je kunt geen aan/uit thermostaat tegelijk aansluiten op een CV-ketel met een modulerende thermostaat. (maar dat hoeft absoluut geen bezwaar te zijn)
Die I-Sense werkt gewoon heel anders dan het systeem in het schema wat jij toont.

Hier worden op één draadloze thermostaat, 2 (of meer) ontvangers aangesloten die tegelijk 2 (of meer)verschillende functies schakelen. Daarmee zijn m.i. zeer veel mogelijkheden denkbaar. Goed idee !!!
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #6
Ik zou de handleiding van de I-Sense nog een na lezen.
Volgens mij is deze voorzien van een openhaard functie. ( of het is toch de celcia, weet t niet zeker momenteel )
Dwz. De ketel houd de water temp. Vast voor zolang deze openhaard functie is ingeschakeld. Dus, gewoon overal warm. :mrgreen:

Calenta :cool:
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Calenta schreef:
De ketel houd de water temp. Vast voor zolang deze openhaard functie is ingeschakeld. Dus, gewoon overal warm.
En dat zal dus per definitie duurder zijn in energie, dan een aan/uit systeem voor begane grond en etage.
Het kan zijn, zoals de vraagsteller al aangeeft, dat hoofdzakelijk warmte gewenst wordt in een werkruimte op een etage en niet een situatie waarbij de begane grond ook de hele dag op temperatuur gehouden hoeft te worden.
Met het geschetste systeem is bijv. een werkkamer op een etage (of elders in de woning) op temperatuur te houden terwijl de rest van de woning op een ander temperatuurniveau ligt.
Met het huidige thuiswerken zal dit een veel voorkomende situatie zijn: je hoeft niet het hele huis te verwarmen om bijv. een werkruimte of praktijkruimte apart te kunnen verwarmen.
Dat zal met de I Sense niet gaan (of zeker niet energie-besparend gaan)
 

KlusRob

  • #8
@Degooyer: in je 2e bericht schrijf je precies wat ik bedoel. Inderdaad alleen de werkkamer warm en de rest van het huis koeler. Dat gaat inderdaad niet met de openhaardfunctie (die wel op de iSense zit), dat had ik dus al geprobeerd en dat werkte niet naar behoren zoals ik al eerder aangaf.

Het zonesysteem waarnaar ik verwees, gaat uit van een thermostaat met daaraan 2 ontvangers gekoppeld; een die de tweewegklep aanstuurt en een die de ketel aanstuurt. (in antwoord op je eerste bericht)
Mijn vraag is of ik, als ik deze set in de vloerverwarming zet, ik er een tweede losse aan/uitthermostaat aan de ketel kan hangen (in dezelfde aansluiting als de ontvanger) om de radiatoren boven een seintje te geven dat ze warm mogen worden (ketel dus opstoken). Het maakt mij daarbij inderdaad niet uit dat de radiatoren altijd warm water krijgen als de ketel brandt, ook al is de temperatuur boven hoger dan de thermostaat, ik knijp deze wel af met de thermostatische radiatorkranen (en zet deze op de werkkamer open als ik achter de pc ga zitten). Dus idd de situatie die op de schets wordt weergegeven voor de badkamerradiator, maar in mijn geval dus voor de hele bovenverdieping.
Ik ga dan ook mijn iSense vervangen door een aan/uitthermostaat met zonekleppen beneden, en voor boven heb ik nog een simpele aan/uitthermostaat liggen van de oude ketel (wel een model van H..well wat nog steeds in de verkoop is)

Als ik je zo begrijp kan ik beneden de set met zoneklep en dubbele ontvanger aansluiten en daarbij boven de aan/uitthermostaat van H...well erbij in de ketel pluggen in dezelfde aansluiting?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
KlusRob schreef:
Mijn vraag is of ik, als ik deze set in de vloerverwarming zet, ik er een tweede losse aan/uitthermostaat aan de ketel kan hangen (in dezelfde aansluiting als de ontvanger) om de radiatoren boven een seintje te geven dat ze warm mogen worden

Als ik je zo begrijp kan ik beneden de set met zoneklep en dubbele ontvanger aansluiten en daarbij boven de aan/uitthermostaat van H...well erbij in de ketel pluggen in dezelfde aansluiting?
Je kunt met een gerust hart 2 ontvangers parallel (of één ontvanger + een aan/uit-thermostaat van H...ll) op hetzelfde aan/uit contact aansluiten.
Of de ketel nu door de ontvanger van een draadloze thermostaat of een andere thermostaat wordt aangeschakeld (of beiden), dat maakt niet uit.
 

Aernout

  • #10
Die tweede klep heb je wel nodig.

In de ruimte waar de thermostaten zich bevinden dienen de radiator kranen helemaal open te staan. Anders loop je het risico dat de thermostaatkraan de waterstroom afsluit VOOR de thermostaat de ketel uitschakelt.
En dat gaat je ketel niet leuk vinden!

Stel nou dat je beneden op de CV stookt, dan staat in je studeerkamer de radiator helemaal open .........

Verder is het wijs om een overdrukventiel in je systeem op te nemen, zodat als beide kleppen dicht zijn de ketel zijn water rond kan pompen, en op de delta T zal uitschakelen. (of een radiator die permanent open staat).

Ketel aansturen doe je met een klep met eindcontact.
De thermostaat stuurt de klep, de klep weer de ketel ....

Ik heb het systeem ook geinstalleerd i.v.m. houtkachel, en als je het goed doet kun je er veel plezier van hebben .....
 

Cv service rotterdam

  • #11
Overal thermostaat kranen, buitenvoeler plaatsen, de isense op weersafhankelijk instellen, elke ruimte afzonderlijk teregelen, vergeet niet een bijpass onder de ketel tezetten, komt bij gesloten kranen de ketel niet in bespaart weer gas.
 

Aernout

  • #12
Op die manier is volgens mij niet elke ruimte te regelen op tijd.
Een nacht verlaging zal ook lastig worden.
De ketel zal ook elke zoveel tijd opstarten "om te proberen of ie warmte kwijt kan".
Volgens mij niet echt zuinig .....

Opzich is een weersafhankelijke regeling makkelijk in gebruik, maar heeft ook zijn nadelen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #13
Aernout schreef:
Op die manier is volgens mij niet elke ruimte te regelen op tijd.
Een nacht verlaging zal ook lastig worden.
De ketel zal ook elke zoveel tijd opstarten "om te proberen of ie warmte kwijt kan".
Volgens mij niet echt zuinig .....
Opzich is een weersafhankelijke regeling makkelijk in gebruik, maar heeft ook zijn nadelen.
Cv service rotterdam schreef:
Overal thermostaat kranen, buitenvoeler plaatsen, de isense op weersafhankelijk instellen, elke ruimte afzonderlijk teregelen
Jullie hebben echt door hoe het werkt.........

- Ooit gehoord van een klokthermostaat,
- Nachtverlaging? Geen enkel probleem.
- Ketel steeds opstarten? Onzinverhaal als een thermostaat via aan/uit contact geen warmte vraagt zal de ketel echt niet opstarten.
- weersafhankelijk regelen: onzinverhaal, als je maar één ruimte wilt verwarmen (zoals de vraagsteller oof aangeeft)

Elke ruimte is op deze manier te regelen, maar het is wel afhankelijk van de loop van de leidingen (die vaak erg dom is aangelegd)
Ik adviseer je om je toch maar eens goed te verdiepen in een dergelijke regeling.
 

Aernout

  • #14
Meneer de Gooyer weet blijkbaar veel beter hoe alles werkt, ik stel voor dat alle vragen voortaan aan hem gesteld worden.

Een weersafhankelijke regeling bepaald volgens mij aan de hand van de retour temperatuur van het water of er afgifte plaatsvind of niet.
En om dat te kunnen doen zal de ketel toch om de zoveel tijd warm water moeten rondpompen? Of niet soms?
En daar komt geen aan/uit thermostaat bij kijken!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #15
Aernout schreef:
Een weersafhankelijke regeling bepaald volgens mij aan de hand van de retour temperatuur van het water of er afgifte plaatsvind of niet.
En om dat te kunnen doen zal de ketel toch om de zoveel tijd warm water moeten rondpompen?
Dit werkt niet met een weersafhankelijke regeling: die is trouwens in dit soort situaties totaal overbodig (en energieverslindend)

Jullie denken alles altijd op te lossen met een weersfafhankelijke regeling, maar verdiep je nu eens in andere oplossingen (en denk ook eens uit oogpunt van de wensen en de portemonnee van de klant!)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Gewoon een zone regeling erin, alle radiatoren welke je zo wilt regelen voorzien van een radiothermostaatknop een radioketelregelaar en voor elke ruimte die je wilt aansturen een radiothermostaat.

Een bypass ertussen om de stroming te garanderen en gaan met die handel.
Je krijgt dan alleen warmte in de ruimte die warmte vraagt, geen geknutsel met leidingen, want die liggen toch altijd net verkeerd.
 

Aernout

  • #17
@degooyer

Als u eerst goed had gelezen ......... dan had u gezien dat ik juist aan wil geven dat een weersafhankelijke regeling niet zaligmakend is, en wellicht niet verstandig om toe te passen. Ook probeer ik aan te geven wat de nadelen zijn.

In een eerdere post heb ik ook gepleit voor een zone regeling.

Ik vind de manier waarop u uw mede forum leden aanspreekt, die ook hun best doen om een passende oplossing te vinden, op zijn zachtst gezegd bijzonder onprettig.

Ik stel voor dat u wat meer aandacht schenkt aan fatsoenlijke omgangs vormen.

Verder zal ik mij vanaf nu niet meer mengen in deze discussie.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #18
Laten we het gezellig houden heren. :bedankt:
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #19
Wil het wel gezellig houden hoor: voor mij geen probleem!
Maar dit is een benadering (zie schema in eerste vraag) gebaseerd op iets wat nog niet zo breed bekend is: het gebruik van een draadloze thermostaat met meer dan één ontvanger, waardoor je in staat bent om met één thermostaat meerdere functies in éénmaal aan te sturen.
Natuurlijk zijn er allerlei andere mogelijkheden en (conservatieve) oplossingen, maar probeer nu eens mee te denken met de vraagsteller, die een mening vraagt over een systeem wat hij op internet heeft aangetroffen.
Dan komen er direct weer reacties van forumleden die hun oude stokpaardjes weer naar voren brengen: daar vraagt men niet naar!

Wat ook nog van belang is: het prijsverschil (en energieverbruik) bij hetgeen de vraagsteller wenst en allerlei andere "oplossingen".
Probeer eens out-of-the-box te denken en niet altijd alleen op te lossen met de producten en methoden die je kent: er zijn inmiddels legio andere oplossingen.
Toch eens even googlen op "zoneregeling".........al is het alleen maar om kennis te nemen van nieuwe producten/mogelijkheden.
 

KlusRob

  • #20
@Degooyer, jij denkt tenminste met mij (de klant/vraagsteller) mee.
Ik heb inderdaad een hoop dingen voorbij zien komen waar ik niets mee kan. Bijvoorbeeld een weersafhankelijke regeling, want daarmee kan ik nog steeds de temperatuur niet per ruimte regelen.
En jij gaat inderdaad uit van het systeem waar ik zelf al aan dacht en geeft vandaaruit advies...
in ieder geval bedankt voor je antwoorden (net alks trouwens de anderen die de moeite namen om toch te reageren).

Ik ga hiermee aan de slag en zal tzt de resultaten nog laten horen, zodat anderen er ook iets aan hebben.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu