Hoe creer ik zoneregeling met vloerverwarming?

Nitwit1977

 • #1
We hebben nu een:
Intergas kombi kompact 36/30 die bedient word door een Honeywell Chromotherm 4 beneden en een boven. Daarnaast is er vloerverwarming van WTH op de beneden vloer.
Nu is het zo dat als ik het boven iets warmer wil hebben het hele systeem(dus ook vloerverwarming) moet aanslaan. Resultaat is dat het beneden 25 graden wordt om het boven 1 graden warmer te krijgen. En de vloerverwarming blijkft ook dagen aanstaan dus het is eigenlijk niet werkbaar zo. Ik wil gewoon in de ochtend en avond (indien nodig) kamer van ons en kind wat warmer hebben, thats it. Ik heb zelf nog 3 tadoo smartknopjes liggen die ik mogelijk zou kunnen gebruiken. Iemand ideen?

Merk en modelnr Intergas ketel .png Honeywell geeft aan dat verwarming aangaat .png Vloerverwarming WTH.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Impie

  • #2
  Dat stelt niet zo heel veel voor. Je koopt een zoneregelaar en 7 thermische motoren. De regelknoppen vervang je vervolgens door die thermische motoren, die je verbindt met de zoneregelaar. Tot slot koppel je de zoneregelaar met een thermostaat (indien de huidige niet geschikt is moet je die dus ook vervangen). Eventueel kun je dan nog in iedere ruimte van de vloerverwarming een thermostaat hangen voor betere regeling per kamer.
   

  Nitwit1977

  • #3
  Kan ik dan wel mn tadoo knoppen gebruiken of werkt dat niet samen? Heb je een linkje met een setje van producten. Het liefst gebruik zoveel mogelijk van wat er al is en smart?
   

  Impie

  • #4
  Productaanbevelingen mogen op dit forum niet, dus daar kan ik je niet mee helpen.

  Wat betreft de Tado: volgens mij werkt dat niet out-of-the-box. Je kunt wel alles met elkaar koppelen via Home Assistant, maar dat gaat je nog wel wat extra moeite en investeringen kosten. Het eenvoudigste is de bijbehorende radiatorknoppen te kopen/gebruiken.

  Afhankelijk van de thermostaten en CV-ketel kun je de thermostaten wel gewoon 'dom' parallel aansluiten. Dan zou je alleen de thermostaat beneden hoeven te vervangen, en kun je boven gewoon de thermostaat en radiatorknoppen gebruiken die je al in bezit hebt.
   
  • Like
  Waarderingen: Nitwit1977

  Nitwit1977

  • #5
  @Impie Dat dom aansluiten klinkt op zich wel goed. Zou een goede tussenstap zijn voor de komende paar jaar en dan rustig om naar volledig smart. Dat van die zoneregelaar snap ik, maar waarom heb ik dan een andere thermostaat beneden nodig? Kan die niet parralel aansturen?
   

  Impie

  • #6
  De zoneregelaar zal op één of andere manier bestuurd moeten worden, en dat gebeurt normaal gesproken via een geschikte thermostaat die je eraan koppelt. Anders weet die regelaar natuurlijk niet wanneer hij open of dicht moet.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #7
  Wat is slim of smart?
  Mijn zone regeling werkt ook perfect, maar die is niet meer of minder "slim" als de andere regelaars
  die ik 20 jaar geleden al moest instellen. Ze regelen temperatuur, meestal op basis van PID regeling,
  en ze kunnen b.v. een ketel en ventielen of motoren aansturen.
   
  • Like
  Waarderingen: Nitwit1977

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #8
  Slim of smart zorgt ervoor dat je bepaalde activiteiten tegelijk of meerdere activiteiten achtereenvolgens plaats kun laten vinden. Liefst omdat de ene activiteit of een combinatie van activiteiten een volgende actie genereert. Ook wel bekend onder IFTT, via een domotica-server, raspberry PI etc.

  Bijvoorbeeld zorgt de regeling ervoor dat IF (mobiele telefoon aanwezig in woning) AND (het is een werkdag) THAN (set temperatuur werkkamer op 21 graden tussen 9 en 17 uur).

  NB: Bij de meeste mensen stopt smart al bij het instellen van de thermostaat via de telefoon...
   
  • Like
  Waarderingen: Nitwit1977

  Nitwit1977

  • #9
  Hmmm, best wel lastig vind ik dit. Aan de ene kant wil je iets wat nu werkt(zoneregeling met tadoo knoppen voor radiatoren) aan de andere kant wil je wel iets wat makkelijk uit te breiden is naar een mogelijk nog beter systeem. Ik denk erover na om iemand in de arm te nemen, hoe pak ik dat aan? Als ik via zoofy kijk (eigenlijk niet zo lekkere ervaringen mee) zijn die gasten megaduur (100 eur per uur ofzo) en bij werkspot twijfel ik of ik aan de juiste mensen/vaardigheden gekoppeld wordt.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #10
  Een goed systeem kost veel geld. Daarbij moet je kunnen vertrouwen op een (liefst lokale) partij met kennis van zaken.

  Anders kom je idd in de hobby sfeer.
   

  Nitwit1977

  • #11
  Precies @Walker ik heb het idee van de mensen die ik spreek dat ze me meteen allerlei extra apparatuur eerst willen verkopen en dan nog eens de installatie. Ka-ching Ka-ching!
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #12
  Aan de andere kant: De ondernemer heeft ook tijd en geld moeten investeren om zich de kennis eigen te maken. Die investering moet zich ook terug gaan betalen. En technische oplossingen zijn niet goedkoop.
   

  Wessiejj91

  • #13
  Ik zou eerder gaan voor een zoneklep (bij de verdeler) in combinatie met een TADO slimme thermostaat. (Al kunnen volgens mij bijna alle thermostaten wel een klep aansturen, maar als je toch een beetje een toevoeging op je smart-home wilt hebben...:))
   
  Laatst bewerkt:

  Impie

  • #14
  Zo'n zoneklep is leuk, maar niet als je het in de toekomst nog slimmer wil maken met bijvoorbeeld instellingen per kamer. Dan heb je er alsnog weinig tot niets aan. Daarnaast moet je dan leidingen gaan aanpassen, iets wat Nitwit zo te horen liever niet zelf wil doen en dus ook in de papieren gaat lopen. Thermische motoren op de verdeler draaien kan iedere nitwit wel.

  Als je de thermostaat beneden vervangt en een zoneregelaar plaatst, kun je dat systeem natuurlijk in de toekomst nog uitbreiden met dingen van dezelfde fabrikant - je hoeft het dan niet weg te gooien of te vervangen. Die Tado's had je toch al wel liggen, dus dat is op zich geen verlies. En zoals ik al zei: je kunt als je er uiteindelijk een keer zin in krijgt, kun je alsnog alles koppelen via iets als Home Assistant.
   

  Bert pit

  • #15
  Het betreft dus de radiatoren. Zitten die op de verdeler, of worden die rechtstreeks gevoed door de CV? Hoe hoog staat de aanvoer temperatuur van de CV? Regel je met aan/uit of opentherm?

  Het geheel zal eerst goed in balans moeten worden gebracht. Dat gaat min of meer automatisch als je alles opneemt in een zone verwarmingssysteem. Een paar TADO knoppen heeft geen zin. Mocht je het voor elkaar krijgen dat de CV aan gaat door warmtevraag van de TADO knop, dan gaat het merendeel van de warmte toch naar de vloerverwarming legde je zelf uit, vermoedelijk door onbalans in het systeem.

  Uitsluitend goed waterzijdig inregelen is een mogelijkheid, echter je blijft dan toch de beneden vloer altijd mee verwarmen. Een compleet zone systeem lijkt mij de beste oplossing. Dus een klep voor de begane grond en slimme thermostaatknoppen op de rest.

  Je kunt wel besluiten bepaalde kamers niet te zoneren, echter dat zijn dan ruimtes die je nooit verwarmt.
   

  Wessiejj91

  • #16
  @Impie

  De bedoeling volgens TS is volgens mij dat verdeler beneden niet meeloopt als er boven warmtevraag is. Dan is een zoneklep naar mijn idee een betere oplossing.

  Je kunt op de verdeler beneden overal motoren opzetten, maar gaat z'n doel een beetje voorbij.
  Een verdeler beneden bestaat naar alle waarschijnlijkheid uit:

  -4 groepen huiskamer
  -1 groep keuken
  -1 groep hal/toilet.
  (Om en nabij)

  Naar mijn idee overbodig om aparte motoren voor te gebruiken.

  Alle groepen voorzien van motoren en een regelunit loopt ook in de papieren

  Overigens als alle radiatoren allemaal zijn voorzien zijn van thermostaatknoppen (smart of niet) moet er wel een AVDO bij de open verdeler beneden geinstalleerd worden.

  Een keer goed waterzijdig (laten) inregelen is ook geen overbodigheid uiteraard
   
  Laatst bewerkt:

  Nitwit1977

  • #17
  @Wessiejj91 heb je wat aan onderstaande schema tav vloerverwarming schema?

  WhatsApp Image 2021-10-25 at 15.08.29.jpeg
   

  Nitwit1977

  • #18
  @Bert pit @Impie @Ronny @Walker @Wessiejj91

  Even een update: de mensen die ik langs heb laten komen willen niet werken met TADO.
  Ze vinden het geen professioneel systeem, ze raden Honeywell evo systeem aan met 6 knoppen voor de radiator,een BDR91 unit om de thermostaat aan te sturen. En een zoneklep op de vloerverwarming.
  Al met al zon 1200 eur aan producten, of 900 eur als ik het zelf bestel. Ongeveer 200-300 eur aan arbeidskosten.

  Ze geven aan dat het ook toekomstvaster is aangezien ik volgend jaar van het gas afwil en naar elektrisch. Dan kan ik met een warmtepomp ipv de cv ketel werken maar dan dient de rest natuurlijk wel lekker mee te werken.

  En ik zou er mee kunnen koelen omdat ik vector radiatioren heb, ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
   
  Laatst bewerkt:

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #19
  Ik ben niet zo voor Honeywell omdat ze mij nooit verder kunnen helpen als ik ze vragen stel.
  (mijn vragen gaan meestal iets verder als de gemiddelde particulier en/of installateur)
  Niet dat die vragen zo bijzonder waren, maar er was niet voldoende kennis om ze te beantwoorden.
  Als de vragen ietsje moeilijker werden dan kwam er helemaal geen antwoord.
  Mogelijk dat ze nu wel zover zijn maar dat is voor mij te laat.

  Tado, daar heb ik geen idee van.
  Het lijkt me meer consumenten spul omdat hier nogal wat vragen over gesteld worden.
  Daar begin ik ook niet aan voor mezelf en kan daar niet over oordelen.

  Er blijven nog een paar merken over, maar daar mag ik hier niets over schrijven.

  Update, ik ga toch iets schrijven.
  Wij werken thuis met vloerverwarming, 9 groepen B.G., convectoren op de 1e verdieping,
  en nog een paar extra ventilator convectoren in de vloer van de uitbouw.
  Deze convectorputten gebruiken we af en toe als het nodig is tegen de kouval.

  Het systeem is zo opgebouwd:
  Centraal regelsysteem, geschikt voor bedrade en draadloze thermostaten en sensoren.
  230V thermische motoren op de vloerverwarming verdeler, draadloze "knoppen" en draadloze
  thermostaten in de ruimten boven en in de badkamer, in de woonkamer een centraal bedienpaneel,
  wifi verbinding met het netwerk voor het bedienen via de app en via de browser.
  De opzet en het programmeren is simpel, en het werkt tot nu toe altijd.
  Het ding kan verwarmen maar indien nodig ook verwarmen of koelen, dat is simpel in te stellen
  door één parameter in de regeling.
   
  Laatst bewerkt:

  Nitwit1977

  • #20
  @Ronny zou jou setup ook werken voor mij? Kan je trouwens naast temperatuur ook luchtvochtigheid meten in de kamer? Heb echt geen idee welk merk je bedoelt
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu