Zoneregeling bij stadsverwarming - VVW in huiskamer, radiatoren op etages - Hoe?

dansmans

  • #1
Na wat zoek- en leeswerk online en op dit forum, nu toch mijn eerste vraag omdat ik niet terug vond wat ik wil weten. Excuses wanneer het voor de hand ligt; wij zijn niet heel handig met klussen aan verwarming e.d.

Hoe kunnen wij het beste de verschillende temperaturen per kamer regelen?

We wonen in een relatief nieuw huis met standsverwarming. Op de begane grond hebben we vloerverwarming als hoofdverwarming. Deze is opgebouwd uit 2 zones: zone 1 is de originele zone met 3 aansluitingen, zone 2 is de toegevoegde zone met 2 aansluitngen in een aanbouw. Alleen bij de voordeur hebben we een radiator. Op de 1e en 2e verdieping hebben we standaard radiatoren met standaard draaiknoppen. We hebben 1 Honeywell digitale thermostaat in de huiskamer. Op de vloerverwarming zit een slimme schakelaar om de stroom van de installatie in en uit te schakelen.

Na lang met de thermostaatknoppen en de knoppen van de aanslutingen van de vloerverwarming te hebben gespeeld, hebben we nu een relatief goede verhouding van temperatuur in de woonkamer en aanbouw. Los van koudeval wat we nog moeten oplossen, is de temperatuur nu zo gezet dat zone 1 (30 in, 25 uit, stand 2) en zone 2 (40 in, 30 uit, stand 4), samen zorgen voor een comfortabele warmte bij een continu thermostaatstand van 19 graden.

Omdat de vloerverwarming de hoofdverwarming is en de temperatuur in de huiskamer leidend is voor de warmtevraag, hebben we al snel geen warmte uit de radiatoren op de andere verdiepingen. We kunnen dan ofwel de Honeywell thermostaat hoger zetten, ofwel de VVW uitzetten. We doen nu dit laatste door de slimme schakelaar te gebruiken. Het alternatief zou zijn om de prettig ingestelde VVW helemaal opnieuw in te regelen en te knijpen om zo te proberen het boven ook prettig te krijgen.

Het vervelende is dat vanwege de standverwarming we geen invloed hebben op de temperatuur van het inkomende warmwater. Dit is bij ons in de regel tussen de 75 en 80 graden. Het allergrootste nadeel is dan ook dat als we bijv. op de slaapkamer de radiator nog geen paar millimeter opendraaien, deze direct veel te warm wordt. Dat geldt ook voor de andere kamers. Ons kantoor op de zolder gaat dan nog best goed, door de radiatoren 1 slag open te draaien, maar de badkamer is vaak óf heel warm, óf heel koud.

Ik heb gekeken naar een aantal typen slimme radiatorknoppen, maar heb ook gelezen dat het beter zou zijn om een aantal zones te maken met ieder een eigen thermostaat die iedere kamer afzonderlijk aan zou sturen. Vraag is dan wat er met de thermostaat in de huiskamer moet gebeuren. En of de VVW dan ook een eigen systeem moet gaan hebben. Iemand vertelde me dat daar ook een slimme oplossing voor zou zijn, zodat de motoren zuiniger en het verbruik minder zou worden. Weer iemand anders gaf het advies om een andere warmtewisselaar te nemen om daarmee de starttemperatuur te kunnen verlagen.

Wat is het beste advies?

Thermostaatknoppen op de radiatoren
Slimme radiatorknoppen, evt. met losse thermostaat per kamer
Vervangen van Honeywell centrale thermostaat door slimme zoneregeling
VVW/huiskamer aanpassen, rest zo laten

Het liefst zouden we met minimale ingrepen het maximale willen bereiken :wink:

Dankjewel alvast voor tips.

IMG_7669.jpg IMG_7670.jpg IMG_7671.jpg IMG_7668.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Alles voorzien van slimme radiatorknoppen/afsluiters en dan elke groep thermostaatknoppen/afsluiters aansturen met een of eigen thermostaat od een systeem met een centrale regelunit zoals bv. Evohome. Zo is elke ruimte afzonderlijk in te stellen op de gewenste temperatuur.

Gezien het te heet zijn van de radiatoren ga deze voorzien van dubbelinstelbare ventelen, dan kan je de maximale waterstroom instellen zodat de radiator wel warm genoeg word maar niet helemaal loeiheet.
 
  • Like
Waarderingen: dansmans

dansmans

  • #3
Dankje voor je reactie. Ik zal eens opzoeken wat dubbel instelbare ventielen zijn; geen idee wat dat zijn.

Overigens, ik heb na wat zoeken de volgende link gevonden naar een uitgebreide beschrijving van een vergelijkbare situatie.

Ik ga me daar verder in verdiepen en kijken of dat de beste oplossing voor ons kan zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu