Zoneregeling nodig? Vloerverming icm radiatoren

Pharan

  • #1
Beste forumleden,
Ons huis uit 1910 is vorig jaar compleet verbouwd en gerenoveerd. We hebben een gedeelte aan laten bouwen en daar vloerverwarming laten plaatsen. In het bestaande gedeelte van het huis zitten radiatoren. Zie hier het overzicht van de begane grond:

Schermafbeelding 2022-01-05 om 19.39.32.png


- Alle radiatoren hebben een gewone kraan, geen thermostaatkraan (wel allemaal nieuwe kranen). In de bijkeuken zit naast vloerverwarming ook nog een radiator (bij de kapstok, voor droge jassen). Deze staat een gedeelte open (30%). Op de wc ook kleine radiator die 20% open staat.

- De kamerthermostaat hangt in de woonkamer (ongeveer waar het woord "woonkamer" op de tekening staat). Het is een Remeha eTwist.
- Ketel is Remeha Calenta Ace 28C CW4
- Ketel hangt op bovenverdieping. Daar 2 slaapkamers en 1 badkamer. Allemaal met radiator met thermostaatkraan. Dit ter info.

De thermostaat staat overdag op 19,5 graden en in de nacht op 15 graden. De ruimtetemperatuur zakt eigenlijk niet onder de 17 graden 's nachts.
Het punt is nu dat we ons ongans stoken. November 278 m3, December 314 m3. Ja, het was koud, maar ik heb nog nooit in een huis zoveel verstookt. Vrijstaand huis. Zoveel mogelijk geisoleerd waar dat kan (uitbouw houtskelet bouw met 14cm steenwol en dakisolatie en 10cm piepschuim onder de betonvloer).

Ik heb het idee dat, vanwege langzaam opwarmen van de vloer, de radiatoren van de keuken en eetkamer e.d. de woonkamer helpen opwarmen. Ze staan allemaal voluit te branden, maar worden koud zodra de kamertemperatuur bereikt is. Dan koelt de vloer ook weer wat af. Deze cyclus herhaalt zicht de hele dag, waardoor het net onaangenaam is.

ik wil de temperatuur in de nacht wel verlagen anders draaien mijn radiatoren 24/7 door.

De installateur is niet bereikbaar voor vragen, dus vandaar dat ik hier op dit forum mijn vraag stel. Zou het plaatsen van thermostaatknoppen helpen? En moet ik dan een zone gaan inregelen oid?

Pomp is van Wilo (Para), Verdeler van VTE (Slim). 3 groepen: geen idee hoe de slangen gelegd zijn. Er is ook geen opleverrapport.
Pomp en verdeler zitten in de kelder. Slangen lopen dus een aantal cm omhoog. Kon niet anders in deze situatie.

Dank voor alle tips!
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Om te beginnen zou ik persoonlijk NOOIT een verdeler in de kelder hangen en dan met de slangen omhoog gaan hier verzameld zich namelijk lucht. je schrijft dat het niet anders kon maar dat lijkt me heel sterk het kan en moet altijd goed geen compromis zoals je nu hebt gedaan.
Verdeler kon in kantoor of in logeerkamer als ik het zo zie!
Je zou kunnen gaan regelen met groepenregeling. hier is zo veul over te vinden zowel hier als op Google. Maar e.e.a. hangt van de opbouw van je installatie af. Andere optie is de radiatoren met aparte knoppen te regelen ook hier zijn er zat voorbeelden van persoonlijk zou ik geen T-D- adviseren maar das een mening he.
Staat je E-twist ingesteld op vloerverwarming? en vloerverwarming af laten koelen naar 15 graden en
's morgens weer opstoken naar 20 graden en je vind het gek dat je veul verstookt? Stomste en duurste wat je maar kunt bedenken een vloer zo ver af laten koelen.
En hoe groot zijn de ruimtes waar vloerverwarming ligt zie meerdere ruimtes en dan zijn 3 groepen krap aan. Zijn ze in slakkenhuis gelegd wat is de Hart op hart afstand van de slangen?
 
  • Like
Waarderingen: Pharan en Degooyer

Pharan

  • #3
Dank voor de feedback. Ik zal een vakman inhuren om de verdeler te laten verplaatsen. Die kan inderdaad wel in de gang of kantoor of logeerkamer. Makkelijk.
Kan dat nog? De slangen zitten in het beton natuurlijk. Neem aan dat ik dan de vloer moet openbreken om de slangen te verleggen?

Volgens mij heeft de eTwist geen vloerverwarmingstand. Zal er naar kijken.
Zal ook verlaging meer doen van de nacht.

Wat bedoel je met T-D? Ik ben een leek. Maar dat was al duidelijk geloof ik
 

Pharan

  • #4
Heb nagevraagd: de afstand van de slangen is 15cm. Ze zijn heen-en-weer gelegd, niet in slakkenhuispatroon.
Daar is jammergenoeg niets meer aan te doen.
Ik zal zoals gezegd een vakman inschakelen om de installatie te laten beoordelen en aanpassen waar nodig. En accepteren dat goedkoop duurkoop is
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Nog geen man overboord hoor er zijn mogelijkheden. Voor je de verdeler laat verplaatsen laat eerst even de leidingen volgen met een infra rood camera, en wel om de volgende reden je kunt nu namelijk zien hoe de slangen aangebracht zijn en belangrijker nog waar de aanvoer zich bevind tov de koudste zijde van de uitbouw buitenmuur raam. Is dit het geval dat de retour aan de koude zijde zit dan kun je deze verwisselen en er voor zorgen dat dit de aanvoer word. Door dit te doen haal je een deel van de koudval weg. Dit is eigenlijk de enige manier om e.e.a. nog iets comfortabeler te laten werken, maar gezien de afstand van 15cm hoh en heen en weer gelus zul je zonder aanpassingen geen ideaal binnenklimaat krijgen
 
  • Like
Waarderingen: Pharan

Pharan

  • #6
Ik bump hier een oud topic.
Inmiddels hebben we een houtkachel staan die de woonkamer verwarmd.
Die staat echter niet altijd aan in voor en najaar en dan komen we weer op m’n oorspronkelijke vraag.

We hebben geen budget om de verdeler te verplaatsen. De enige kans die ik dan zie is om eventueel aanvoer en retour om te draaien.
Weet niet of dat noodzakelijk is. Heb gelukkig de foto’s van de aanleg gevonden en daar kan je met enig speurwerk de loop van de leidingen op zien.
Het koudst blijft het op het kantoor. Ik hoop daar morgen d.m.v. waterzijden inregelen een betere flow te krijgen.
Ik merk echter ook dat de aanvoerleiding niet geïsoleerd onder het beton ligt, dus tijdens koude dagen komt het water al niet warmer dan 30 graden de verdeler binnen.
Niet veel speelruimte dus.

Daar neem ik mn verlies wel.
Ik denk dat de enige manier om ook nog een beetje gas te besparen is het plaatsen van ‘domme’ thermosthaatknoppen op de radiatoren beneden.
Zodoende verwarmd de vloerverwarming nog door nadat woonkamer/eetkamer op temperatuur zijn.
Of zie ik het verkeerd?

30158b31-18fc-4235-8444-8ec2c999df6b.jpeg a94a18e4-2a97-47fa-a454-8188d32a1123.jpeg 6d914e5a-e262-44aa-86e6-38cc89957423.jpeg 3ca89af9-6fc5-4abf-9e3d-cb7895a048df.jpeg 694880eb-c104-416c-b7a2-c76e84b252d9.jpeg a6a5dc9f-f34c-49b6-b721-faec9d0a746c.jpeg 6d4fa4ae-bd34-4d20-9e55-44e0d149cbf5.jpeg 96f0cc9a-7685-49db-bd5a-30f7abe4c462.jpeg
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #7
Je slangen liggen dus tussen de 15 en 20 cm hoh en ook nog in een heen en weer patroon. Veul slechter krijg je ze niet. Het zal moeilijk worden dit weer goed werkend te krijgen. Maar huur eens een infra rood camera en kijk waar de aanvoer de ruimtes binnenkomen. Hier kan je misschien de warmte anders de ruimte in laten komen. Het nadeel nu is al je warmte word in het eerste deel van de slangen afgegeven, waardoor er voor de rest van de vloer te weinig warmte in de slangen overblijft om af te geven aan de rest van de vloer.
(maar dit was al duidelijk in mijn vorige bericht denk ik)
Heb je flow meters op je verdeler gemonteerd zitten?
 

Pharan

  • #8
Dank voor je reactie. Nee, geen flow meters op de verdeler. Ik zal morgen even een foto posten.
Bij de gemeente kan ik gratis en Flir camera huren, zal daar foto’s van de vloer mee maken.
Klopt mijn aanname mbt de thermostaatkranen op de radiatoren wel? Wil graag voorkomen dat die de hele dag staan te loeien terwijl de vloerverwarming opwarmt.
Of kan ik eventueel een zoneklep inbouwen op het punt waar de cv overgaat in vloerverwarming?
Zie foto (de witte uponor leidingen lopen naar verdeler).

IMG_3600.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu