Zoneregeling: Logeerkamer verwarmen als woonkamer uit staat?

Jare30Hoek

  • #1
Goedemorgen,

Ik ben op zoek naar een manier om de temperatuur per kamer te kunnen regelen en kwam zo uit bij zoneregeling. Normaal gesproken wordt het het hele systeem aangestuurd op basis van de temperatuur in de woonkamer. Als het in de woonkamer de ingestelde 18 graden is stopt de verwarming overal. Of het in de slaapkamer nou 13 of 22 graden is. Met zonneregeling kun je er dus in ieder geval voor zorgen dat de radiator in de slaapkamer uitschakelt als daar de gewenste temperatuur is bereikt, terwijl de woonkamer door verwarmd wordt. Maar ik vraag me af of dit ook andersom werkt?

Als ik enkel op de radiator in de slaapakmer een slimme thermostaatkraan installeer, dan zal ik die kamer nog steeds niet kunnen verwarmen als de CV in de woonkamer op de insgestelde temperatuur is toch? Dan zal de thermostaat in de woonkamer het hele systeem uitschakelen terwijl het boven nog te koud is. Moet ik dan ook in de woonkamer slimme thermostaatkranen installeren, ook al gaat het om enkel de slaapkamer zelfstandig te kunnen bedienen? Of maak ik een denkfout?

Het gaat er vooral om dat een gast in de logeerkamer zelf vanaf die kamer de temperatuur kan instellen los van de rest van het huis.
 

stefan9

  • #2
In theorie kun je in de slaapkamer een tweede thermostaat plaatsen, maar dan wordt het hele huis meeverwarmd terwijl dat wellicht niet nodig is.
Om het goed te doen moeten alle radiatoren een thermostatisch ventiel krijgen. Dat is even een klusje, maar dan kun je wel elke ruimte afzonderlijk regelen en ga je waarschijnlijk zuiniger stoken.
 

Jare30Hoek

  • #3
Zuiniger zal het niet worden omdat ik de laatste 5 jaar boven eigelijk nooit iets verwarmd heb, met uitzondering van de badkamer op écht koude dagen en de slaapkamer wanneer er gasten zijn.

Eigelijk verwarm ik mijn eigen slaapkamer ook vooral niet omdat het dan al snel te warm wordt. Hem op 16 graden kunnen instellen zou best lekker zijn.

In de hal beneden en boven wordt eigelijk nooit verwarmd, die radiatoren staan ook altijd dicht. Om dit goed te laten werken moet ik dus iig alle radiatoren die ik zo nu en dan wil gebruiken uitrusten met een slimme thermostaatkraan en dan moet alles afzonderlijk te regelen zijn?
 

Jare30Hoek

  • #4
Dan nog een vraag, ik dacht te zien dat de thermostaatkranen worden geleverd met een draadloze thermostaat per ruimte. Maar bij andere opties zie ik enkel de thermostaatkraan. Deze zit zo goed als tegen de radiator aan. Als hij op dit punt te temperatuur meet lijkt mij dat niet echt representabel met de temperatuur van de ruimte zelf? Het wordt direct naast de verwarming natuurlijk een stuk sneller warm(er)
 

stefan9

  • #5
Niet verwarmen is inderdaad het zuinigst :-) (zolang je geen vochtprobleem krijgt)
Ik heb zelf ook overal losse thermostaten omdat een thermostaat vlak bij de verwarming inderdaad niet altijd de temperatuur kan regelen en vaak ook op een onhandige plek zit.
In een ruimte met meerdere radiatoren is het sowieso handig om één thermostaat te hebben.
Maar het kan wel werken. Er zijn systemen waar je achteraf een losse thermostaat kunt toevoegen. Dan kun je eerst proberen of het zonder losse thermostaat goed genoeg werkt.
Je moet inderdaad alle radiatoren die je gebruikt voorzien van een thermostaatkraan. En een bypass plaatsen als die nog niet aanwezig is.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Jare30Hoek schreef:
Als hij op dit punt te temperatuur meet lijkt mij dat niet echt representabel met de temperatuur van de ruimte zelf?
Dat hangt vooral van de plaatsing van de thermostaatkraan af. Als hij naar voren steekt (en er geen gordijnen over hangen, valt het op zich wel mee, maar als de kraan omhoog steekt heb je er al veel sneller last van. Overigens kun je het meestal enigszins corrigeren met een offset.

Bij kranen die geleverd worden met (of gekoppeld kunnen worden aan) een thermostaat is dat inderdaad geen probleem meer, want dan gebruikt de kraan als het goed is de temperatuur van de thermostaat.
 

Auto-Geen

  • #7
Voor een fractie van wat dit gaat kosten plaats je een paar infrarood paneeltjes.
 

Jare30Hoek

  • #8
Zit nu naar Plugwise te kijken, maar zie dat het best prijzig wordt idd.
 

stefan9

  • #9
Voor alleen af en toe bijverwarmen in een logeerkamer is het inderdaad wellicht overdreven om je hele huis te voorzien van thermostaten. Naast de "slimme" regelaars moet je misschien ook overal nog thermostatische ventielen op de radiatoren monteren.
 

Jare30Hoek

  • #10
Normaliter verhuur ik de logeerkamer op AirBNB als ik zelf thuis ben, en als ik op reis ben ook mijn eigen kamer. In dat opzicht is het dus ook een investering in comfort van de gasten, en zou het idd toch ook eventueel een besparing kunnen opleveren. De gasten zitten namelijk vaak op de kamer, als ik niet thuis ben hoeft de woonkamer dan niet verwarmd te worden.

Ook laten ze de kachel nog weleens branden als ze weer vertrekken. Wat dat betreft is het ook handig als ik vanaf de andere kant van de wereld de boel even kan controleren. Misschien toch de investering waard in dit geval.

Maar het is niet bepaald een impulsaankoop met deze kosten haha
 

Jare30Hoek

  • #11
Zijn er ook systemen die niet via internet werken? Het is zeker een goede aanvulling om het systeem via internet te bedienen, alleen wil ik wel dat het stabiel werkt, ook zonder internet.

Het moet wel foolproof werken. Als ik weg ben en het internet valt een keer even weg moet niet het hele systeem gereset worden..
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik heb je een tijdje geleden een privébericht gestuurd hierover. Bij het genoemde systeem is internet alleen een aanvulling.
 

Jare30Hoek

  • #13
Ooh, wat super. Sorry ik heb die even gemist. Thanks!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu