Waterzijdig inregelen alle thermostaatkranen open

PeBe1

  • #1
Men zegt dat bij waterzijdig inregelen alle thermostaatkranen open moeten. Stel dat ik dat een of twee radiatoren altijd bijna dicht heb, moet je die dan ook helemaal open zetten? De uiteindelijke flow moet toch optimaal zijn bij de stand van de thermostaatkraann zoals bij gebruik en niet bij vollast?

Kan iemand mij dit uitleggen?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Bij waterzijdig inregelen regel je per radiator de maximale hoeveelheid water die er door kan om het vermogen van die radiator te halen. Wanneer je inregelt met de thermostaatkraan bijna dicht dan zorgt die al voor een weerstand in het systeem en zal het voetventiel dat je inregelt daardoor te ver open blijven staan. Als dan toch eens de thermostaatkraan vol open gaat krijg je meer water door die radiator dan waarvoor hij zijn vermogen kwijt kan en krijgen andere radiatoren in het circuit daardoor te weinig warm water.
 

PeBe1

  • #3
OK bedankt voor je reactie.

maar stel nou dat ik die radiator nooit open doe?

Gaat het er bij WZI nou om

1) de juiste flow aan warmwater afgestemd op het radiatorvermogen (wat dus een gelijke retourtemperaturu zou moeten opleveren als je alles opendraait)

of om

2) een gelijke retourtemperatuur bij normaal gebruik
 

Chathanky

  • #4
Inregelen is nodig:

Om het beschikbare debiet te verdelen over alle radiatoren, doe je dit niet heb je kans dat er radiatoren zijn die water te kort komen en slecht opwarmen. De radiatoren die te veel krijgen zullen nauwelijks meer vermogen afgeven, dus zinloos.

Normaal heb je voldoende water ter beschikking, als je 6 van de 8 radiatoren inregelt moet je deze meer smoren en dit kan problemen geven met stromingsgeluiden. Gebruik je een enkele keer de overige 2 dan komen de andere 6 water te kort en dit kan problemen geven dat die ruimtes slecht warm worden.
Regel je ze alle 8 in dan zal door het dicht zetten van de 2 radiatoren de overige 6 wat meer water stromen, dit zal nauwelijks lijden tot oververmogen en de voetventielen staan voldoende open om het overdebiet zonder al te veel geluid door te laten.
De temperatuursverschil zal iets kleiner worden tussen aanvoer en retour.

Als je de gelukkige eigenaar bent van een ketel met een modulerende pomp zal deze het debiet aan passen aan de situatie. (tot de redelijke grenzen van de pomp)
Anders zal je de kleinere temperatuursverschil voor lief moeten nemen.

Inregelen is bij variabel gebruik Is niet ideaal te krijgen maar het beste is toch altijd om de gehele installatie op orde te hebben.
 

PeBe1

  • #5
OK duidelijk!

Bedankt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu