Waterzijdig inregelen wel of niet doen.

Tungsten

  • #1
De energie prijzen zijn zeer hoog momenteel. Dus het loont de moeite te gaan isoleren en dergelijke. Ik kwam ook waterzijdig inregelen tegen.
Beneden vormen de 8 radiatoren een grote lus. Ik heb de temperatuur van de bovenkant en onderkant van al deze radiatoren opgemeten.
Bovenkant Onderkant
r1 60.0 53.5
r2 59.0 54.2
r3 56.0 53.0
r4 53.3 50.3
r5 50.7 48.1
r6 47.9 45.4
r7 44.9 43.4
r8 43.7 41.3
Ik las op internet dat de ideale verhouding tussen aanvoerleiding en retourleiding 0.8 is. Dus bijvoorbeeld 60 graden aanvoer en uiteindelijk 48 graden afvoer. Het is mij niet duidelijk of dit voor één afzonderlijke radiator geldt of voor het begin van de lus en het einde van de lus.
In het laatste geval klopt die 0.8 in mijn huis niet helemaal. 60.0 – 41.3 is een verhouding van circa 0.7.
De woonkamer en keuken waar die 8 radiatoren staan, is een open verbinding (dus geen deur naar de keuken). Als ik de temperatuur opmeet in de woonkamer en keuken is die vrijwel overal ongeveer hetzelfde.
Dus dan heeft waterzijdig inregelen in mijn ogen niet zoveel nut, mede gelet op de hoge kosten ervan als je het laat doen. Ik zie prijzen tussen de drie- en vijfhonderd euro.
Of is het zo, dat als je waterzijdig inregelt de CV ketel efficiënter gaat branden en dus 10 tot 20% minder gas verbruikt. Dit feit kom ik nergens tegen op internet.
Ik kom wel tegen, dat de watertemperatuur op 55 graden of iets lager ingesteld moet worden. Pas dan komt het hoog rendement van de ketel tot zijn recht. De warmte van de rookgassen wordt beter benut.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Het heeft altijd nut omdat alle radiatoren dan dezelfde retour temperatuur krijgen en de ketel dan de juiste aanvoertemperatuur kan maken om alles warm te krijgen.
Als een retour te hoog blijft zal de ketel onnodig heter water gaan aanvoeren, en dan kom je op een lager ketelrendement uit.

Daarbij zal een moduleende thermostaat ook alleen gunstig werken als de installatie is ingeregelt omdat anders de warmtevraag vanuit de thermostaat niet het gewenste effect heeft in de gemeten ruimte en deze dus of de temperatuur verlaagt waardoor bepaalde delen te koud blijven, of juist hoger gaan stoken omsat het gewenste effect uit blijft.

Hoe lager de retour, hoe lager de aanvoer.
Hoe lager de retour hoe kouder de rookgassen hoe meer warmte je uit het gas haalt.
Inregelen altijd doen.
 

Tungsten

  • #3
Oké, ik ga eens informeren naar de mogelijkheden bij een lokaal loodgietersbedrijf hier in het dorp. De installatie is 30 jaar oud.
Bedankt voor de uitleg. Ik begrijp nu waar het om draait.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu