Waterzijdig inregelen - pomp heeft te veel vermogen

huisverbouwer

  • #1
Beste klussers,
Ik wil mijn cv installatie waterzijdig gaan inregelen. Nu is het zo dat ik doorgaans maar een klein deel van het huis verwarm. Een snelle berekening laat zien dat ik om enkel mijn woonkamer te verwarmen met een delta-T van 20 graden ik een debiet van ongeveer 250 l/uur nodig heb.

Echter heeft mijn cv ketel (Valliant solide 24-28c) een pomp die niet geregeld kan worden en volgens de specificatie is het minimale cv debiet 475 l/uur.

Dus ik verwacht dat dit niet gaat werken in de huidige opstelling, heeft iemand ideeën hoe ik dit wel voor elkaar kan krijgen zonder een andere ketel te plaatsen?
Twee opties die ik aan het overwegen ben zijn:
- Een condensator plaatsen voor de pomp in de ketel. Hierdoor kan het voltage van de pomp verlaagd worden en daarmee ook het vermogen. Heb elders gelezen dat dit succesvol werkt voor deze ketel.
- Een bypass ventiel plaatsen zodat de pomp altijd zijn vermogen kwijt kan. Dit is wellicht sowieso een goed idee aangezien ik overal thermostatische afsluiters wil plaatsen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Zet alles op dezelfde dT, de ketel regelt dan zijn vermogen terug als de dT te klein word.
 

huisverbouwer

  • #3
Maar op welke dT moet ik alles gaan inregelen dan? In de huidige situatie met een aanvoer temperatuur van 60 graden en een debiet van zo’n 500 l/uur door drie radiatoren heen is de dT maar een paar graden.

Het kan ook zijn dat ik het verkeerd begrepen heb, maar volgens mij wil je een grotere dT hebben dan dat anders gaat de efficiëntie van je HR ketel achteruit. Bovendien is er in de huidige situatie veel stromingsgeluid.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
dT is geen vaste waarde.

Als je teveel stromingsgeluid hebt knijp je te veel of is je ketel te groot voor het systeem of zijn je kranen niet geschikt voor inregelen.

Temperatuurmethode:
Thermostaat op max.
Ketel temperatuur op max.
Systeem laten draaien en van elke radiator aanvoer en retour meten en daar dan dT van noteren.
Radiatoren met de kleinste dT iets knijpen.
Wachten tot het systeem weer stabiel is en weer een rondje meten, je gaat net zolang door totdat elke radiator ongeveer dezelfde dT heeft.

Als je het nu juist hebt en alle parameters op fabrieksstand hebt staan zal de ketel vrij laag in temperatuur blijven en pas bij zware vorst richting de 80 graden gaan.

De watertemperatuur word bepaald door de installatie en niet door de ketel.
 

Auto-Geen

  • #5
De pomp langzamer laten draaien is geen goed idee omdat de pompcapaciteit nodig is voor de warmwatervoorziening. Een goede bypass aan de CV zijde is een betere oplossing. Geen low budget want die hebben maar een beperkte capaciteit.
 

huisverbouwer

  • #6
Bedankt voor jullie reacties.

Als je teveel stromingsgeluid hebt knijp je te veel of is je ketel te groot voor het systeem of zijn je kranen niet geschikt voor inregelen.
Dat de ketel overgedimensioneerd is voor deze opstelling is denk ik een gegeven. Op de radiatoren zitten momenteel heimeier eclipse kranen, volgens mij zijn deze geschikt voor inregelen. Ze staan momenteel allemaal op de hoogste stand (150l/uur) en volledig open (zonder knop erop), maar dan haal je met 3 radiatoren dus net niet het minimum debiet van 475 l/uur. Als ik iets ook maar een beetje afknijp schiet de ketel in storing.

De pomp langzamer laten draaien is geen goed idee omdat de pompcapaciteit nodig is voor de warmwatervoorziening.
Deze ketel kan tot 8,4 l/min warm water leveren, dat is meer dan ik nodig heb met een waterbesparende douchekop die rond de 5 l/min gebruikt. Zou het kwaad kunnen om de pomp langzamer te laten draaien en dan te kijken of de water temperatuur lager wordt?

Een goede bypass aan de CV zijde is een betere oplossing.
Een bypass heb ik over nagedacht, maar doet deze dan niet het HR aspect van de ketel teniet aangezien er dan warm water direct weer terugstroomt naar de retour? In deze opstelling zou er namelijk permanent water door de bypass heen stromen.
 

Lange Herman

  • #7
Misschien moet je gewoon een inregelventiel plaatsen.
1665953278051.png

1665953353987.png
 

huisverbouwer

  • #8
Wat doet een inregelventiel anders dan wat de regelbare radiator knoppen doen? Beiden beperken de doorstroming toch? En in beide gevallen blijf je het probleem houden dat de pomp van de cv te veel vermogen heeft en dus afslaat op het moment dat je iets gaat afknijpen.
 

Lange Herman

  • #9
Jij wilt de pomp "knijpen" mbv een extra condensator.
Dan knijp je de pomp altijd, ook als je tapwater gebruikt.
Met een inregelventiel beperkt je de flow over de alle radiatoren en kun je beter inregelen. Maar heeft de pomp nog alle capaciteit om tapwater te verwarmen.
En zal het stromingsgeluid ook minder zijn.
 

Bernhard

  • #10
De delta t tussen de aanvoer en retour is afhankelijk van de belasting ( de benodigde capaciteit ).
In de winter tijdens het opstoken kan de delta t dan 20grd worden.
Indien de buitentemp hoger wordt zal de delta tussen aanvoer en retour steeds kleiner worden.
Een afwijking van de delta t tussen de aanvoer en de retour kan komen:
- bij te kleine of te grote radiatoren
- geen juiste instelling van het debiet voor elke radiator.
Met jouw gegevens kom ik uit op 3 radiatoren met elk een capaciteit van ca. 3480w/h.
Als je veel stromingsgeruis hebt is een bypass de oplossing.
 

DennisT

  • #11
Hoi Huisverbouwer.
ik had ook n te zware ketel voor m’n afgifte ( na isoleren ) en heb n extra pomp en bypass gemaakt met inregelventiel.
daarmee heb ik 2 afgiftelussen gemaakt met hun eigen aanvoertemp en de flow in de afgifte flink verhoogd. Geen geruis.Stabiele afgifte.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu