WA regeling

Evarist

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik denk een WA regeling te plaatsen voor mijn vloerverwarming. Maar in augustus bedacht ik dat de regeling fout zou kunnen gaan werken.
Het is overdag zonnig en de temperatuur in de living loopt op tot 22°. 's Nachts koelt het buiten echter af tot 11°. In de living is het nog steeds 20°, maar de WA zal de vloer beginnen warm stoken terwijl dit niet nodig is. Wat is er aan zulke situatie te doen?
 

Chathanky

  • #2
Het ligt aan wat voor soort wa regeling je toepast. In bepaalde typen en merken wordt dit ondervangen dmv. een gemiddelde temperatuur over een aantal uren.

Correcties van de cv temperatuur lopen dan dus niet gelijktijdig op met de buitentemperatuur.
 

Evarist

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een WA regeling die een gemiddeld neemt van de buitentemperatuur over een paar uur, is niet meer voorspellend, en dat is nou net wat je nodig hebt voor een vloerverwarming. Is er geen andere oplossing? Hoe werkt ruimtecompensatie?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
U zal meer moeten denken aan een proportionele regeling op basis van ruimte temperatuur met eventueel compenstie van de buiten temperatuur het is dan geen WA regeling maar een RWA regeling.

De aanvoer temperatuur van het water wat de vloer in gaat is dan in overeenstemming met de gevraagde ruimte temperatuur.

In een koudere periode zal de temperatuur kunnen stijgen voor en zover dat nodig mocht zijn op basis van ingestelde waarde.

De water temperatuur kan dan bv varieren tussen de 20°C bij ruimte temp 21°C en bij ruimte temperatuur 18°C verhogen naar 32°C.

Het is dus geen regeling die echt op ruimte temperatuur de ketel aan en uit stuurt, maar zorgt voor constant aanvoor van de juiste water temperatuur voor zover de ruimte temperatuur daar om vraagd.

Bij een buiten temperatuur van 22°C bv de water temperatuur laten blokkeren op 20°C continu.

Er zullen afhankelijk van de omstandigheden kleine aanpassingen aan de temp instelling nodig zijn, omdat iedere woning zich anders gedraagd.

Dit principe van regelen heb ik al vaker toegepast, met het gevolg, zeer tevreden klanten met een constante ruimte temperatuur.

Vr Gr
 

Chathanky

  • #5
Dat is toch een wa met ruimtetemperatuurcompensatie?

Over de gemiddelde uren kan met vele regelingen tot een 50 uur genomen worden. Je woning zal niet gelijktijdig met de buitentemperatuur afkoelenafhankelijk van de zwaarte van de constuctie zal je hier een goede tijd aan moeten hangen.

Ok zit er een stookgrens die de ketel boven een bepaalde temperatuur de cv blokkeerd om nog warmte te geven bij een temperatuur (in mijn geval) van 16 graden is het in huis nooit onder de 20 graden. dit zou dus het instelpunt van de stookgrens zijn.

Een wa met of zonder compensatie zal altijd meer energie kosten dan een pure ruimteregeling. Om deze redelijk zuinig te laten werken zal je je huis goed moeten kennen en zo ook de parameters die hier invloed op uitoefenen. Voor elke woning is dit weer anders.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Hoi Chathanky,

De truc zit erin dat bij een normale WA regeling de watertemperatuur inherent is aan de buiten temperatuur.

Bij de regeling die ik voorstel is de water temperatuur inherent aan de ruimte temperatuur met de mogelijkheid een bepaalde temperatuur van water te blokkeren op een minimale temperatuur als de buiten temperatuur boven een waarde uitkomt.

Ook bij bv extreme kou kan de water temperatuur extra verhoogd worden, maar steeds op basis van kamer temperatuur anders wordt het op basis van ruimte temperatuur een aan uit regeling en dat is niet wat ik bedoel.

Vr Gr
 

Chathanky

  • #7
Het werkt toch ook met een stooklijn principe? Bij het aankomen van de gewenste temperatuur wordt de cv temperatuur toch verlaagd zodat die niet overschreden wordt.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Ja dat klopt, maar op een andere referentie. :wink:
 

Chathanky

  • #9
Daar moeten wel je radiatoren op de andere vertrekken anders dan normaal berekend zijn want anders wordt het nog niet warm. Veel huishoudens die dit hebben kampen met problemen met koude vertrekken. En zeker als er een vloerverwarming aanwezig is.

Dit wordt zoals ik net noemde gewoon een wa regeling met compensatie genoemd en vele regelaars heb je de keuze om dit wel of niet in te schakelen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
Nee dan ben ik toch niet duidelijk geweest :oops:

De regeling komt uitsluitend op de vloerverwarmingsunit aangesloten met een 0/10 v klepje voor of na de bewakingsthermostaat kraan.

Het kan zelfs per groep worden uitgevoerd door per groep een 0/10 v klepje toe te passen.
De regeling wordt dan wat duurder maar alles is mogelijk :mrgreen:

De CV ketel moet met een normale Wa regeling wel of niet modulerend zorgen voor aanvoer van warm water als de vloer daarom vraagd.

Met een buffervat als basis voorraad voor de voor vloer kan de overige verwarming zefstandig werken met thermostaat kranen als dat nodig is.
 

Chathanky

  • #11
Ok dat is inderdaad wat anders. :mrgreen:
Ik weet wel dat de verdelersets kant en klaar te koop zijn met een dergelijke voorziening. Maar die zorgen voor de vloertemperatuur op peil te houden.

De vloerverwarming is grotendeels zelf reguleren en zal met een goede instelling zal de ruimtetemperatuur niet overschrijden. Over het nut hiervan zet ik m`n vraagtekens.

Terugkomend op Ervarist betekend dit dat de bij warme dagen in het overgangs seizoen dat de vloer zijn warmte grotendeels vast zal blijven houden totdat het echt nodig is. De vloer moet wel aan de onderzijde geïsoleerd zijn. Om het verlies dat er nog is beperkt te houden is bij de wa regeling een stookgrens die voor ieders wens ingesteld kan worden als het bij een bepaalde gemiddelde temperatuur binnen koud gaat worden.

Helemaal 100% efficiëntie is niet te realiseren. Het gaat er toch om dat het hele jaar je comfort van je woning hebt zodat je niet in bepaalde tijden hoeft te zitten in een te koud of een te warm huis.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #12
Zo zijn er dus vele wege die naar een goed werkende verwarming lijden/leiden :mrgreen:
 

Chathanky

  • #13
Verwarmen is vaak het probleem niet maar als dit ook nog eens zo zuinig mogelijk moet zijn de kansen op problemen veel groter en heb je een uitdaging. :mrgreen:
 

Evarist

Vaste Beantwoorder
  • #14
Dat is een hele brok en een ingewikkelde brok.
Het is inderdaad moeilijk om een regeling tegelijk goed en zuinig te laten werken.

Het simpelste zie ik een niet zuinige regeling, met een zgn warme ketel. De ketel wordt door de WA steeds op constante temperatuur gestookt. Er wordt een bypass aangebracht. De badkamer is een kille ruimte en staat rechtstreeks op de ketel. De badkamer heeft een designradiator met in de retour vloerverwarming. De temperatuur wordt door een thermostaatkraan constant gehouden. Zo kan bij gematigde temperaturen toch nog een beetje verwarmd worden.

De vloerverwarming (in de living) staat via een ruimtecompensatie ook rechtstreeks op de ketel.
De radiators in de living en in de kamers staan via een thermostaat en elektrische kraan aangesloten op de ketel. Dit is hetzelfde als thermostaatkranen maar eenvoudiger te bedienen en nauwkeuriger in werking.

Klopt mijn redenering en hoe kan ik de regeling zuiniger en toch even efficiënt maken?
 

Chathanky

  • #15
Je schrijft dat je vloerverwarming rechtstreeks op de ketel staan.
Wat is de cv temperatuur in de winter?
Door je vloer mag je niet meer dan 40 a 50 graden water doorvoeren, dit zou betekenen dat je radiatoren nooit een hogere aanvoer hebben dan je vloerverwarming.

Volgens mij zit het niet helemaal goed zo als dit zo is.
 

Evarist

Vaste Beantwoorder
  • #16
Dat was fout geschreven, uiteraard staat er een verdelerunit tussen met mengkraan en beveiligingen, pomp enzo.
 

Chathanky

  • #17
Bij je badkamer zit in de retour de vvw opgenomen. zit daat ook een rtl ventiel achter die de retourtemperatuur begrenst of zit er niks?

Dit kan een modulerende ketelsturing in de war sturen. De lage retourtemperatuur en de hoge aanvoer door dit deel doet de ketel denken dat er weinig vraag is (dichtlopende thermostaatkranen creëren dit effect ook) en zal de ketel terug moduleren terwijl er in die situatie juist veel vraag is aan vermogen.
 

Evarist

Vaste Beantwoorder
  • #18
Chathanky schreef:
Bij je badkamer zit in de retour de vvw opgenomen. zit daat ook een rtl ventiel achter die de retourtemperatuur begrenst of zit er niks?
De leverancier van de materialen heeft me aangeraden de vvw simpelweg in de retour van de radiator te plaatsen, wel met een thermostaatkraan op de radiator.

De ketel is niet modulerend. Het is een oudere ketel met alleen aan/uit, een Radson ER318.
 

Chathanky

  • #19
Voor de komst van een nieuwe ketel een punt om aandacht aan te geven.
Vreemd dat er niet gewezen is op een rtl ventiel als je cv temperatuur 80 of 90 graden is of je badkamerradiator niet zo best is ingeregeld komt er te warm water door je vloer. Hier hoort een beveiliging tussen.

Als je beslist geen wa regeling wilt zijn er tegenwoordig ook thermostaatkranen die de ketel kunnen aansturen als het betreffende vertrek dit wenst. Dit is zonder al te veel aanpassingen uit te voeren. Het is niet echt een goedkope oplossing maar het werkt wel effectief. Zorg er voor dat er wel een minimale stroming over de ketel gewaarborgd wordt. Dit is op te lossen door een bypassventiel te plaatsen.
 

Evarist

Vaste Beantwoorder
  • #20
Chathanky schreef:
Vreemd dat er niet gewezen is op een rtl ventiel als je cv temperatuur 80 of 90 graden is of je badkamerradiator niet zo best is ingeregeld komt er te warm water door je vloer. Hier hoort een beveiliging tussen.
De heren hebben mij dus slecht ingelicht. Ik kreeg wel de indruk dat het bij die man niet zo nauw stak. Het probleem is dat de retourleiding vd radiator rechtstreeks de muur in gaat en van daar naar de vloer. Ik kan er niet meer bij.
In de winter komt echter de ketel nooit boven de 60°.
Chathanky schreef:
Als je beslist geen wa regeling wilt zijn er tegenwoordig ook thermostaatkranen die de ketel kunnen aansturen als het betreffende vertrek dit wenst.
Evarist schreef:
Het simpelste zie ik een niet zuinige regeling, met een zgn warme ketel. De ketel wordt door de WA steeds op constante temperatuur gestookt. Er wordt een bypass aangebracht. Klopt mijn redenering en hoe kan ik de regeling zuiniger en toch even efficiënt maken?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu