Pendelende CV ketel met alleen vloerverwarming en zone regeling

Smada

  • #1
Beste forumleden,

Wellicht nuttig om eerst achtergrond info te geven over ons project.

Wij hebben ruim 3 jaar geleden een oud pand gekocht wat zo slecht was dat we het volledig opnieuw hebben opgebouwd. In dit process hebben we het pand volledig geïsoleerd:

17cm EPS als vloerisolatie
10cm PIR in de gevels
22cm glaswol als dakisolatie

Hiermee voldoet het pand aan de huidige standaard qua isolatie. We hebben overal vloerverwarming aangelegd als hoofdverwarming h.o.h. 10cm. Ik heb een verdeler met pomp en 13 groepen onder. Daarnaast een aparte badkamer verdeler met pomp (1 groep) voor de bovenverdieping. De groepen zijn <100m lang per stuk.

De ketel is een Nefit Trendline 30kW uit 2015 die maar 4 jaar gedraaid heeft. Ik wil graag t.z.t. een warmtepomp, maar voor nu heb ik de ketel weer hangen. Ik heb deze ingesteld op een max. vermogen van 6.9kW en 30 graden aanvoer temperatuur.

Ik heb een TECH naregeling, die per kamer de temperatuur meet en bijhorende groepen aanstuurt. Als alle groepen open staan is er geen probleem en werkt alles. Echter als er meerdere groepen gesloten staan, dam gaat de CV ketel pendelen. Deze kan zijn warmte niet kwijt waardoor de aanvoer temperatuur oploopt tot bijna 40 graden, waarna deze uitvalt. Als de ketel in anti-pendel programma komt, dan krijgt die groep maar weinig warmte, waardoor de kamer temperatuur moeilijk bereikt wordt.

Ik heb dit probleem (wat achteraf heel logisch is) tijdens de verbouwing compleet over het hoofd gezien en weet nu nog niet gped wat ik hiermee moet. Ik denk dat ik in eerste instantie de zone regeling eraf haal en voor nu het hele huis aan/uit stuur via de koudste thermostaat in huis.

De zaken waaraan ik nu zit te denken als meer solide oplossing:
- Een buffervat plaatsen. Ik heb nog weinig achtergrond hierover en weet dus niet hoe en of dit kan werken.
- Toch al kijken naar een warmtepomp, omdat deze vaak met buffervat geïnstalleerd worden. Ik ben bang dat als ik zelf een vat plaats, dit laterna weer vervangen moet worden voor een andere. Wat betreft de warmtepomp; dit kan een hybride of bivalent oplossing worden dan.

Wat zouden jullie doen in mijn geval? Ik ben heel benieuwd naar jullie meningen/adviezen.

Alvast hartelijk bedankt!
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Als ik het zo lees stuurt je na-regeling de ketel NIET aan, dit moet wel gebeuren met een naregeling.
Weet niet hoe je ketel nu aangestuurd word?
Verder is 30 graden aan de lage kant voor een (mengverdeler met pomp) zet de ketel eens op 45 graden.
Hopelijk schakel je niet de pomp met je naregeling en heb je een hydraulisch neutrale verdeler.
Plaats eens wat fotos wil je
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
een buffer is nooit verkeerd helemaal gezien u ook een wp wilt plaatsen
 

Smada

  • #4
Goedemorgen,

Dank voor de reactie. Ik had erbij moeten vermelden hoe de ketel aangestuurd wordt. De naregeling stuurt ook de ketel aan (aan/uit contact). Hetzelfde geldt voor de pomp van de verdeler. De naregeling stuurt eerst de kleppen open en enig moment later de pomp en ketel voor warmtevraag.

Ik heb foto's bijgevoegd.

Ik zal eens testen met een hogere ketel temperatuur. Bedankt alvast.

17038421777416223041377867021407.jpg 17038422222254279695591679207694.jpg 17038422429395398015054572081619.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
het minimale vermogen van de ketel is te groot voor enkele groepen, een buffervat kan dan uitkomst bieden.
het enigste is dat u een extra pomp nodig bent of u moet de verdeler hydraulisch actief maken
 

Smada

  • #6
Goedemorgen,

Ik kan mijn verdeler ook als "open verdeler" configureren als ik het LTV ventiel indraai (zie foto).

Hoe werkt zo'n buffervat dan precies? Hoe groot moet zoiets zijn en wat zijn dan de temperaturen die ik kan aanhouden? Kan ik eventueel de pomp op de verdeler gebruiken?

17038430862015947689442860024625.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
een buffervat zorgt ervoor dat de ketel zn vermogen kwijt kan, in de praktijk zal dan een deel water over de buffer gaan en een deel de vvw in totdat de buffer op temperatuur komt
de ketel schakelt dan uit en de vvw kan warm water uit de buffer blijven halen totdat deze te ver afkoelt en de ketel weer bijkomt
 

Smada

  • #8
Ja inderdaad, maar hoe werkt dit dan precies? Ik vind alleen simpele schema's voor warmtepompen via search. Heeft een buffervat dan ook een thermostaat intern? De circuits werken an volledig onafhankelijk? Hoe zit het dan met de mengverdeler op de bovenverdieping? Die heeft dan nog een extra pomp nodig? Ik zal straks een schema tekenen van mijn installatie nu.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #9
Zoals ik het ff gou zie zou ik de schunt/AVDO even verder weg in de installatie plaatsen. Volgens de installatie handleiding zit ie goed hoor, zo omschrijft nefit het.
Maar de praktijk wijst anders uit.
Door het dichtlopen van de diverse groepen ontstaat er meer pompdruk in de installatie. En als de pompdruk meer als de ingestelde veerdruk van de avdo is gaat ie hier over circuleren. Wel doordat hij nu zo dicht onder de ketel gemonteerd is komt aanvoer en retour te dicht bij elkaar en schakelt je ketel in anti pendel.
Persoonlijk zou ik de shunt zo ver mogelijk in de installatie plaatsen, bij de verste verdeler. En dan juist afstellen uiteraard. Maar hier zit of zat een papiertje bij met l/h of m3/h en hoe deze in te stellen. Begin eens met hier me te spelen en de veerdruk te verhogen.

En zoals Marc88 reeds aangaf voor een WP is een buffervat geen overbodige luxe, vermindert het aantal schakelingen van de WP. En die wil je zo minimaal mogelijk hebben.

Hieronder een voorbeeldje van een van de mogelijkheden voor het plaatsen van een buffer. Er zijn meerdere opties mogelijk uiteraard.

1703868596995.png
 

Smada

  • #10
Goedenavond. Bedankt voor de reacties!

De AVDO gaat niet open, althans ik heb constant gevoeld aan de buizen en het leek alsof deze niet open ging. Deze staat op 300 mbar drukverschil ingesteld zoals Nefit aangeeft inderdaad.

Ik wist inderdaad dat een buffervat een eventuele warmtepomp ook ten goede komt. Ik weet alleen niet goed hoe dit exact werkt en ik kan er weinig over vinden eerlijk gezegd. Wat ik wel gevonden heb is dat een buffervat in serie of parallel te schakelen is. Ik hoop dat ik het zo goed begrijp:

In serie wordt het buffervat in de retour geplaatst met een bypass ventiel. Als er één enkele groep open staat, dan zal de retour vrij snel warm worden vanwege de lage warmteafgifte. Deze energie komt in het buffervat terecht en deze zal dus opwarmen. Als dit vat opgewarmd is, dan zal de ketel afslaan omdat ook daar de retour te hoog oploopt? De tijd die je hiermee wint is dus de functie van het buffervat, omdat die groep wel nog warm water gevoed krijgt? Als een andere enkele groep dan warmtevraag heeft, dan werkt dit weer, omdat het vat ook weer afkoelt met koud retourwater van de andere groep?

In parallel worden het als het ware twee aparte circuits, waar de ketel het vat opwarmt en afslaat op een thermostaat als dit warm is. De vloerverwarmingsverdeler kan dan onafhankelijk van de ketel energie uit dit vat tappen.

Verbeter me aub als bovenstaande niet klopt. Ik heb nog niet veel achtergrond hierin, maar het is zeker interessant!

Het vat is trouwens relatief simpel dan toch? Geen vat met verschillende warmtewisselaars e.d. Mengen van warm en koud is juist goed, want de restwarmte in het buffervat hoeft de CV ketel al niet meer te leveren in de volgende run.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Toevallig, of eigenlijk niet toevallig heb ik ook een Tech regeling.
Die werken echt goed.

Ik zou de regeling van de badkamer zo aanpassen dat deze altijd opwarmt als er ergens warmtevraag is.
Daarmee voorkom je pendelen en bij een warmtepomp kan deze dan ook zijn warmte kwijt.

Een andere optie bij de draadloze stelmotoren van Tech is dat deze zodanig in te stellen zijn dat ze altijd iets open staan.
Dat kan via de parameters van de Sigma regeling.
 
  • Like
Waarderingen: Smada

Smada

  • #12
Hallo Ronny,

Mooi, fijn om te zien dat nog iemand dit systeem heeft.
Ik heb die instellingen bekeken inderdaad, maar nog niks mee gedaan (druk in de verbouwing nog). Ik kan dus met een draadloze stelmotor ook de flow beperken in met badkamerverdeler dan? Door de minimale en maximale openingen te tunen?

Misschien een vraag aan jou Ronny, hoe gedraagt het TECH systeem zich bij jou? Ikzelf woon nog niet op het adres, maar hou het voor nu warm op 16 graden (ook om te testen of alles werkt en welke problemen nsar boven komen). De groepen worden dus afzonderlijk af en toe aangestuurd, maar de vloer voelt koud aan, eigenlijk altijd. Nu is 16 graden ook geen hoge temperatuur, maar ik lees dat vloerverwarming normaal "constant" aan moet zijn. Bij mij koelt deze tussendoor volgens mij gewoon helemaal af.

Ik heb dus wel 17cm EPS vloerisolatie en 8cm anhydriet gietvloer. Misschien reageert mijn vloer daarom sneller en koelt deze ook sneller af?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #13
Hoe je het vat of wat voor type vat je gaat en waar je het gaat plaatsen hangt af van of je ook wilt gaan koelen met je WP.
 

Smada

  • #14
Hallo de loodgieter,

Ik wil ook graag gaan koelen uiteindelijk met de warmtepomp. Waarom is dit precies van belang?
 

Smada

  • #15
Ronny,

Ik heb vandaag gekeken naar de instellingen, maar ik kan nergens iets instellen dat de badkamer groep open gaat bij warmtevraag van enig andere groep. Weet jij waar dit staat binnen de TECH regeling?

Daarnaast heb ik getest en ook als ik 2 groepen open zet, valt hij nog steeds snel uit. De hogere aanvoer temperatuur van 45 graden die de loodgieter voorstelde doet wel iets in de zin dat het langer duurt voor deze uitvalt.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #16
Het maakt uit waar je je vat gaat plaatsen in de aanvoer of in de retour. Wil je gaan koelen met je WP dan plaats je het buffervat in de RETOUR. Dit omdat het onnodig is eerst heel je vat terug te gaan koelen voordat het de installatie in gaat. Door het in de retour te plaatsen heb je direct gekoeld water je installatie in. De restwarmte uit de installatie gaat via de buffer retour richting WP en hierdoor word alles gelijdelijk terug gekoeld. Dan praat ik in dit geval wel over een kleine buffer van 50-100 ltr.

Maar heb je de mogelijkheid en de plaats voor een grotere buffer als je die kwijt kan ergens. Dan zet je deze natuurlijk in de aanvoer. Dit is voor WP beter die kan langer draaien en dan word de werking van de installatie weer net even anders, je hebt namelijk na je grote buffer ook weer een transportpomp nodig de de warmte cq koelte je installatie in transporteert.

Enige nadeel is dat je er weer een 3 weg klep extra bij moet plaatsen om het gekoeld water om je buffervat heen te leiden, met uiteraard de benodigde sturing.
Voor de TECH regeling moet je even kijken of je op je regeling of op je thermostaat een minimale temperatuur op kan geven. Op deze manier kan je er voor zorgen dat de badkamer bijna altijd open staat. Maar goed ik ken de TECH regeling persoonlijk niet. Weet dat bij andere regelingen deze mogelijkheid bestaat.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #17
Bij de draadloze Tech stelmotoren zit een mogelijkheid om deze een bepaald percentage open te laten staan.
Dat kun je vinden in de handleiding onder Sigma (zo noemen ze dat).
Welke type stelmotor gebruik je?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu