Vragen over kooldraad gloeilampen

MRNN

  • #1
Hallo allen,

Na een eerdere vraag over de verlichting in mijn tuin ben ik op dit moment de puntjes op de i aan het zetten. We hebben vijf staande lampen geplaatst.

Nu zag ik onlangs ergens gloeilampen met een zacht gloeiende lange draad, zag er erg mooi uit. Na wat zoekwerk blijken dit kooldraadlampen te zijn en worden deze (bijna) niet meer gemaakt. Ze zijn hier en daar nog te koop, sommigen als 'imitatie', wat dat dan ook moge zijn. En zijn met rond de 10 euro per stuk aardig prijzig.

Mijn vraag, weet iemand of deze lampen dimbaar zijn? Ik wil eventueel een dimmer op mijn tuinverlichting plaatsen, deze komt dan binnen te zitten. Ik heb een vieraderige ymvkas kabel waarbij ik dan het andere aderpaar voor de stopcontacten gebruik.

Volgende vraag, hoe verhoudt het vermogen van deze lampen zich tot de lichtopbrengst? Ik kom ze tegen van 60 watt maar dat is bij een normale gloeilamp niet echt een gezellig sfeerlichje meer...

alvast bedankt voor jullie reacties!
 

DeSoester

  • #2
Deze lampen zijn naar mijn ervaring met een gloeilampdimmer prima dimbaar. De 60 watt variant hiervan geeft niet zo gek veel licht.
Kooldraadlampen zijn nou niet bepaald zuinig te noemen.
 

Remsey

  • #3
Als je ze terugdimt verbruiken ze minder. Heb het hier getest met een verbruiksmeter. Het is altijd fijn om extra vermogen te hebben als iemand zn contactlens kwijt is..:)
 

MRNN

  • #4
Bedankt voor jullie reacties, ik pak dan idd een hoger vermogen, ook handig als je nog moet opruimen na een avondje doorzakken bij de vuurkorf :)

Zag ook dat je imitatie lampen (Deco) hebt die hetzelfde effect zouden moeten hebben. Ik ga wat spul bestellen, als ik verschil zie dan post ik het hier nog even.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu