Paar detail vragen over complexe installatie

DennisF

  • #1
Hallo,

Ik heb een aantal vragen over de eisen van een installatie. Ik denk dat ik het weet maar ik zou graag wat bevestiging hebben voordat ik m laat keuren.

1. Wat zijn de regels precies voor 2 meterkasten in huis (beter gezegd, 1 meterkast en 1 verdeelkast). Ik wil tussen de meterkast en de verdeelkast meerdere groepen laten gaan, dit om in de verdeelkasten te kunnen schakelen binnen verschillende groepen. De verdeelkasten zijn ruim en hebben meerdere plastic compartimenten. Mag ik op 1 din rail met klemmen bijvoorbeeld meerdere groepen binnen laten komen (zoals ze er ook uit gaan in de meterkast). (Uiteraard gaan ze door aparte buizen). En hoe dan verder, iedere groep een compartiment?

2. Moet je installatiedraad (litze) ook verplicht voorzien van adereindhulzen bij klemmen (ik las schroeven en daar is het logisch) maar ik heb bijvoorbeeld hager zekeringen met klem waar er niet zoveel plaats is, zelfde vraag voor Phoenix klemmen op een din rail bijvoorbeeld.

3. wat zijn de eisen voor 230 en slev te combineren in een kast? Als ik op een din rail een trafo zet hoe mag dat dan bij elkaar in de buurt zijn? Voorbeeld hier is dat ik een verdeelkast heb met aan de bovenkant slev rail en onderin 230v rail. Daartussen zitten een 3tal din rails. Moet ik dan compartimenten maken of is afstand alleen al genoeg?

4. Ik heb 2 kleine zonnepaneel installaties. Beiden met eigen schakelaar om het circuit spanningsvrij te maken. Mogen die samen op 1 groep?

Alvast bedankt!
 

ABCDE

  • #2
2; installatiedraad is per definitie harde kern. Montagedraad is soepel. Of dat al dan niet voorzien moet worden van adereindhuls zal afhangen van waar je het op aansluit. Raadpleeg de voorschriften van de fabrikant.

4; ja mits je natuurlijk niet de maximale afzekering overschrijdt.
 
  • Like
Waarderingen: DennisF

DennisF

  • #3
Dank ABCDE voor de info! (Bij 2 bedoelde ik inderdaad montagedraad)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu