Vragen over aansluiting kookplaat

Piet de Prutser

  • #1
Pas heb ik een keramische kookplaat vervangen en ik vraag me nog een paar zaken af over de elektrische aansluitingen. Er zit in de 1 fase stoppenkast een fornuisgroep met drie zekeringen, dit gaat dus naar een perilex wcd met 3 fasen en 1 nul. De kookplaat (zowel de oude als de nieuwe) is aangesloten met alle fase draden. Sticker aan de onderkant v.d. plaat geeft aan dat er drie aansluitmogelijkheden zijn, van 1 tot 3 220-240v fase draden. Het werkt allemaal goed maar ik vat nog nog niet goed wat de consequenties zijn van meer of minder aansluitingen, behalve natuurlijk dat er dan minder of meer vermogen gebruikt kan worden. Maar het apparaat wordt verkocht met '2-fase aansluiting nodig' bij de productbeschrijving. En 6600W aansluitwaarde. Heeft het dan nog voordeel om drie draden te gebruiken? En wat als er maar 1 fase gebruikt wordt? Daar staat dus niets over in de handleiding.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Piet de Prutser schreef:
Er zit in de 1 fase stoppenkast een fornuisgroep met drie zekeringen, dit gaat dus naar een perilex wcd met 3 fasen en 1 nul.
Hier gaat iets fout. Een krachtgroep met 3-fasen kan helemaal niet in een 1-fase groepenkast.

Dus of je vergist je en je hebt wel een 3-fasen aansluiting, of het zit goed fout en je kunt de enkele nulgeleider overbelasten. Dat laatste is een brandgevaarlijk situatie.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Piet de Prutser

  • #3
Hallo XanderH, het kan goed zijn dat ik me vergis aangezien ik er niet zo veel verstand van heb. Het is is bij mijn weten geen krachtgroep als dat een 3-fase netaansluiting betekent.
stoppenkast1.jpg

Er staat ook 220v op de meter.

Graag hoor ik of er dan nog steeds een gevaar bestaat dat de nulgeleider overbelast kan raken. De vorige plaat heeft overigens meer dan 20jaar goed gewerkt. En waarom zou er op de sticker v.d. plaat anders aangegeven zijn dat zo'n aansluiting wel kan? Of begrijp ik het niet goed?
kookplaat-aansluiting.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Dat is een 3-fasen krachtgroep inderdaad. Dat kan niet in een 1-fase installatie. Aan de foto is niet te zien of je een 1-fase of 3-fasen installatie hebt. Welke spanning meet je tussen 2 fasen op de Perilex contactdoos?

Dat schema staat op de plaat omdat je de plaat prima zo aan kunt sluiten in een 3-fasen installatie.
 

Piet de Prutser

  • #5
Waarom ben je er zeker van dat het een krachtgroep is? Op de wcd meet ik 230v tussen aarde en de 3 fasen maar niets tussen de fasen onderling.

Ik was in de veronderstelling dat als het apparaat op 3 fasen krachtstroom kan werken er dan ook iets van 380-400v op de plaat moet staan. Maar dat is dus niet zo?

En is er nog een voordeel van drie fasen of is dit enkel om het makkelijk te maken om bestaande 3 fasen aansluitingen te gebruiken zonder dat er een draad geisoleerd hoeft te worden?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Kan je een foto plaatsen van heel de meterkast?
Bij 3 fases meet je idd 400 volt tussen de fases.
 

Piet de Prutser

  • #7
stoppenkast2.jpg

stoppenkast3.jpg


Helpt dit?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Je hebt dus een 3-fasen groep in een 1-fase groepenkast. Dit kan helemaal niet.

Er lopen nu 3 fasedraden naar de contactdoos, allemaal verbonden met dezelfde fase (want je hebt er maar één), allemaal beveiligd met een 16A smeltpatroon, samen goed voor maximaal 3x16A = 48A. Nu zal er een hoofdzekering voor zitten die kleiner is dan die 48A, waarschijnlijk 35A. De kookplaat zelf neemt daarvan maximaal 29A op.

Maar die maximaal 29A die wordt aangevoerd verdeeld over 3 fasedraden moet allemaal terug door 1 nuldraad. Deze is daar niet op berekend, net zo min als de contactdoos, stekker en aansluitsnoer. Vandaar dat dit brandgevaarlijk is.

Er zijn in een Nederlandse huisinstallatie maar 2 gangbare manieren om een kookplaat aan te sluiten:
- In een 3-fasen installatie met een 3-fasen 3x16A groep. Daarbij gebruik je 3 fasendraden en 1 nuldraad. In een 3-fasen net zijn de fasen ten opzichte van elkaar verschoven, de maximale stroom "loopt niet tegelijkertijd", hierdoor blijft de stroom door de nulgeleider beperkt tot de stroom door de zwaarst belaste fase. Door de faseverschuiving meet je tussen de fasen onderling ca. 400V.
- In een 1-fase installatie met een 2x16A kookgroep. Daarbij gebruik je 2 fasedraden en 2 nuldraden. Omdat er geen faseverschuiving o.i.d. is loopt er door de nul even veel stroom als door de fase, daarom heb je er ook even veel draden voor nodig.

Ik weet niet hoe deze situatie bij jou ooit ontstaan is, maar er deugt echt niets van. Dat dit met de oude kookplaat goed is gegaan is geluk, of je bent niet zo'n enthousiaste koker die regelmatig meer dan 2 pannen op hoog vermogen gebruikt. Anders hadden je contactdoos en stekker er ondertussen zo uit gezien:
157858157_2911782345771418_6258422110510696387_n_copy_480x640.jpg

158622128_882873632501918_2331200882772283165_n_copy_480x640.jpg


Je focust nu op het aansluiten van de kookplaat, maar de groepenkast deugt dus al niet gezien de 1-fase netaansluiting. Ik denk dat je hier beter een vakman bij haalt.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Walker en Vonken_trekker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Piet de Prutser schreef:
En is er nog een voordeel van drie fasen of is dit enkel om het makkelijk te maken om bestaande 3 fasen aansluitingen te gebruiken zonder dat er een draad geisoleerd hoeft te worden?
Met deze vraag geef je indirect aan dat eea boven jouw kennis reikt. Ik zou als ik jou was hier idd ook een vakman bij halen, en hem tevens vragen om je oude groepenkast te vervangen door een versie welke weer up to date is.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Helemaal met Xander eens, dit is echt levensgevaarlijk gerommel. Haal er een installateur bij. Beste is om nu meteen maar de hele groepenkast te vervangen want die is ook al 30+ jaar oud.
 

Piet de Prutser

  • #11
@XanderH dank voor het uitvoerige antwoord. Je laat me wel even schrikken met die foto's zeg! Nou kan ik je vertellen dat er wel zeker op drie en ook vier platen regelmatig gekookt en gebakken is... en ik heb de oude perilex stekker eraf gehad en geïnspecteerd en weer opnieuw gebruikt voor de nieuwe plaat (ja alles doorgemeten), en nergens schroei/brand kenmerken kunnen ontdekken gelukkig.

Hoe het precies zit met eventuele overbelasting v.d. nuldraad kan ik niet goed inschatten, ik weet niet hoe dik de draden zijn in de buis, en hoeveel er lopen, en hoe het precies is aangesloten. Wel is het destijds door vakmensen aangelegd. Er zitten ook van de 'zegels' in de stoppenkast. Wellicht was er toen nog geen consensus over de beste, of juiste, manier van aanleggen?

Hoe dan ook als het echt niet goed genoeg is zal het toch aangepast moeten gaan worden uiteraard.

Alle tips en commentaar en uitleg zijn welkom.
 

Piet de Prutser

  • #12
@Walker er gaat een heleboel boven mijn kennis, daarom stel ik ook veel vragen. Het zou mooi zijn als daar dan ook een antwoord op gegeven wordt.
 

Piet de Prutser

  • #13
@Vonken_trekker ik weet niet of het "echt levensgevaarlijk gerommel" is. Het is destijds door een bekend keukenbedrijf aangelegd (ben ik niet bijgeweest, details kan ik verder niet achterhalen). De aansluitingen in de stoppenkast zijn ook verzegeld. Er is in meer dan 20jaar tijd nooit een probleem geweest. Er zijn geen tekenen van schade.

Desondanks neem ik al jullie waarschuwingen zeer serieus.
 

Piet de Prutser

  • #14
"Er lopen nu 3 fasedraden naar de contactdoos, allemaal verbonden met dezelfde fase (want je hebt er maar één),"

Dit snap ik trouwens niet. Kunnen deze niet parallel lopen dan?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Jawel, deze draden lopen parallel.

Ik snap je vraag niet.
 

Piet de Prutser

  • #16
Is het dan niet hetzelfde als met de andere groepen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
Delen 3 van de andere groepen dan ook dezelfde nuldraad? Voeden ze 1 toestel?

Nee, dat is niet hetzelfde.
 

Piet de Prutser

  • #18
Dus het gaat puur om de nuldraad. Maar hoe weet jij dan wat voor draad er in buis, en kastje, ligt? Zouden de vakmannen destijds daar geen rekening mee gehouden hebben. Ik neem aan dat dit basis kennis is voor elektriciens?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #19
Keukeninstallateurs zijn geen elektriciens.

Het gaat niet puur om de nuldraad. Het gaat er om dat men hier iets heeft proberen te maken wat in de basis gewoon helemaal niet kan of mag. Als je een aansluiting hebt voor de kookplaat met 3x fase en 1x nul dan hoor je daar ca. 400V te meten tussen de fasen. Zo niet dan is het foute boel. Inderdaad basiskennis, die ik zelfs van keukeninstallateurs verwacht.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #20
En 99% kans dat hier gewoon 5x2,5mm² ligt. Andere variaties zouden nog bizarder zijn. En nog steeds fout.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu