Lekstroom problemen - een serie vragen

elbarto

  • #1
Hoi allen,

ik heb de laatste tijd vaker aardlekproblemen.
Begon na hevige regen en besproeien tuin. Dit terug kunnen brengen naar een kapotte kabel (vorige eigenaar had normale grijze installatiekabel in de grond liggen.....daar had ik schade aan veroorzaakt bij afsteken gras).....nieuwe kabel gelegd, leek goed te gaan.
Toen een piekspanning gehad door zwevende nul. Dus kabels misschien op hun donder gehad? In ieder geval 3 airco's gesneuveld en wat andere spullen. Verzekerd, dus gelukkig alles hersteld.
Maar, na installatie nieuwe airco's op het dak begonnen er hele bijzondere problemen. De oude airco's gaven geen problemen, op diezelfde kabel. Toch weer aardlek die eruit klapte. Eerst vooral bij vocht, zo leek, maar later ook bij droog weer. Nog later klapte de groep van de airco's er ook uit zonder aangesloten aardlek.
De tuin (16a ckar), de airco's (16a ckar) en een tweetal keukenstopcontacten (16a bkar) zitten op een normale 40a 30ma aardlek.
Wat mij opviel was dat er vrij willekeurige zaken speelde: soms ene groep die aardlek deed klappen, soms andere groep. Soms dan in een keer weer alles normaal, zonder dat ik iets wijzigde (misschien vocht uit de lucht/kabel/aansluitingen).
Alle problemen zitten in die ene aardlek en dus de tuin - airco groep.

Ik heb wel een bijzonderheid, waar ik ook graag jullie mening over wil. Omdat ik maar 1 kabel op het dak heb (waar airco's zijn gekomen) zit daar ook 1 APS micro-omvormer op. De airco's hebben totaal lang niet 3000 watt aan vermogen en de omvormer levert max 700watt, dacht ik. Ik heb verder niets op die groep, zit allemaal op dezelfde grijze kabel rechtsreeks uit meterkast. Ik weet dat ik dan over de officiële grens ga van max 500 watt terugleveren op een normale gebruikersgroep, maar technisch dacht ik dat dit geen kwaad zou kunnen.
NB: die omvormer kan natuurlijk misschien een hogere lekstroom geven, maar ook zonder aangesloten omvormer (die ik los heb gehaald) ging de aardlek eruit met alleen de aircogroep actief (tuin/keukengroep uit gezet). Toen uit een lasdoos alle airco's (3 stuks) losgehaald en een voor een weer aangesloten en probleem weer weg. Nu hele dag max koelen, blijft goed.........snap er niets van, mn de willekeur van wanneer er iets gebeurt. Doet mij denken aan vocht verhaal, maar vandaag was het 30 graden en condens uit airco's liep keurig af.
NB: ik heb een nieuwe aardlekautomaat 16a, Ckar besteld die ik ga gebruiken voor of de tuin, of de airco's (met/zonder de micro omvormer) om eventuele opstapeling van lekspanning te beperken?
Daarover dan weer de vraag: kan deze op 1 fase naast 2 aardlekschakelaars van beide 40a?

Verder is de huisinstallatie 3x25 a. Er zijn twee losse 3 fase stroomgroepen onder een 3 fase aardlek (koken en warmtepomp binnendeel) en 2 x 3 fase aardlekautomaten (3 fase omvormer 5000watt, 300ma en laadpaal 30ma). Verder 3 losse aardlekautomaten (16a 300ma) voor 3 losse omvormers (3000 - 3300 - 3300) en in totaal 6 x gewone aardlek (40 a 30ma) met daarachter 24 groepen (waaronder dus de aardlek en groepen waar het om gaat).
Ja, wat veel, maar heb alles keurig verdeeld en het huis draait niet tegen max terugleveren of verbruiken.

Mijn vragen:
1. Ik zou graag horen hoe ik nu het probleem kan identificeren. Kan ik bepaalde zaken doormeten? Ik ben wel handig, maar die Electra metingen vind ik toch altijd weer lastig. Ik heb een multimeter. Door piekspanning mogelijk problemen in kabels (3 x 2.5mm2)
2. Tellen lekstromen bij elkaar op, ook als groepen waarin lekstromen spelen zijn afgeschakeld (automaat uitgezet)?
3. Zouden jullie die omvormer dan toch op een eigen aardlek zetten, of alleen eigen groep met gemeenschappelijke aardlek? Of zou ik deze omvormer kunnen aansluiten op de bestaande kabel die naar andere omvormer gaat (3000 watt) en samen op die aardlekautomaat 16a, 300ma, zodat ik de aircogroep volledig los heb op een groep.
 

elbarto

  • #2
Opgelost :-).
Bleek een kabel door vloer naar kruipruimte vast te zitten waar wrschl schade aan kabel heeft veroorzaakt. Door uitzetten en krimpen wel niet kortsluiting. Dat deel vervangen en het lijkt goed te gaan.....
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Goed gevonden.
Als dat het toch niet was: Groepen waarover je twijfelt op een eigen alamat zetten. Voor de tuin en airco groepen zou ik dat sowieso doen.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

john 3-16

  • #4
Fijn dat het opgelost is.
Alleen is niet duidelijk hoe je groepen nu verdeeld zijn en hoe groot je interne stroom in de meterkast loopt.
3x25A + 3300 PV = bijna 40A maar je hebt ook nog 700W PV bij compressoren op dak. Dus globaal 42A normaal is een kast goedgekeurd voor max 40A.
Verder op je vraag of die 700Watt van de PV op de compressor mag. Je bent redelijk veilig achter een 16A B-kar automaat. Nu ga je alleen een extra onbeveiligde voeding op de kabel zetten. Dus reageert de automaat later waardoor je te lang stroom door je krijgt en misschien het niet overleeft. Helemaal als de automaat 16A C-kar is.
Misschien extra groepje en kabel,?
 

elbarto

  • #5
@Jackd: ik denk dat het probleem daar zat. Kabel nu vervangen en het blijft werken.
De airco's doen het goed en inmiddels de zonnepanelen er weer bij. Blijft tot nu toe goed gelukkig. Ik had inderdaad een eigen alamat genomen voor de airco's maar die klapte er ook op enig moment uit. Toen alle airco's eraf en nog steeds. Toen die kabel zelf gecontroleerd. Nieuwe probleem is dan: waarom is die kabel in een buisje door vloer opeens een probleem...... toch door piekspanning die ik heb gehad kabel daar warm geworden, uitgezet, knel, beschadigd? Toch werken vloer, kapotte buis..... geen idee...... wel vreemd.
 

HBH

  • #6
elbarto schreef:
............ Toen een piekspanning gehad door zwevende nul. Dus kabels misschien op hun donder gehad? In ieder geval 3 airco's gesneuveld ...........

Mijn vragen:
1. Ik zou graag horen hoe ik nu het probleem kan identificeren. Kan ik bepaalde zaken doormeten? Ik ben wel handig, maar die Electra metingen vind ik toch altijd weer lastig. Ik heb een multimeter. Door piekspanning mogelijk problemen in kabels (3 x 2.5mm2)
2. Tellen lekstromen bij elkaar op, ook als groepen waarin lekstromen spelen zijn afgeschakeld (automaat uitgezet)?
Bij een zwevende nul wordt (theoretisch) de spanning over de aangesloten belasting tussen fase en nul niet hoger dan ca. 400 V. De isolatie van je installatie is tegen deze spanning bestand en zal er geen overslag hebben plaats gevonden, mocht je daar eventueel op hebben gedoeld met de term “piekspanning”.
Iets anders is dat als gevolg van die verhoogde spanning er een dusdanig hoge stroom heeft gelopen dat de draden oververhit zijn geraakt. Dit kan nl. wel degelijk de isolatiewaarde nadelig hebben beïnvloed.
(is te meten met een isolatiemeter, te beginnen met 250 V testspanning en daarna met max. 500 V)

Lekstromen van verschillende groepen achter dezelfde aardlekschakelaar tellen inderdaad bij elkaar op. Maar een uitgeschakelde groep kan geen lekstroom produceren, dus die kan dan ook niet meetellen.

P.S.
Oh, ik zie dat je de kabel inmiddels hebt vervangen. Waarschijnlijk heb je dan niet veel meer aan deze info.
 

elbarto

  • #7
@John:
Meterkast is 3x25a, 4 x 3 fase (2x alamat, 2 x lis op 1 3fase aardlek). 1 3fase stringomvormer 5000 watt.
Per fase vervolgens ook nog 2 aardleks van 40a met daarachter 24 groepen. Op de aircogroep dus de losse microomvormer. Per fase ook nog 1 aardlekautomaat 16a 300ma voor de drie losse stringomvorners met allen 3300 watt omvormer. Die 3300 watt is telkens wel ondergedimensioneerd, die komt er op piekmomenten dus ook uit.
Ik heb alles geprobeerd goed te verdelen. Mn zo dat keuken niet voor overload zorgt.
Maar, het zal allemaal op het randje zijn. De laadpaal werkt dynamisch. Tot nu toe geen problemen.
De warmtepomp en elektrische boiler zijn nieuw, dus aankomende winter wordt wel even kijken wat stroomverbruik doet op de verschillende groepen. Ik ga slim schakelen met slimme stekkers icm homey om de overproductie zonnepanelen weg te vangen.

Als het te kritisch wordt zal het 3x35a moeten worden, maar dat kost pittig extra.....

16943687017036390301709451343770.jpg

Nb: 4 reserve automaten niet aangesloten en 1 extra alamat op fase 1 voor de airco's.
Die ene microomvormer toch loshalen en op eigen groep ga ik nog eens over nadenken. Wel wat gedoe omdat er boven op dakkapel alleen die kabel van de airco's is....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu