Twee vragen licht badkamer (dimmer en lichtsterkte in serieschakeling)

MartijnWolfs

  • #1
Hallo! Onze badkamer begint te vorderen. Maar ik heb twee probleempjes met de verlichting waar ik niet uit kom, hopelijk kan iemand hier mij helpen.

Plafondlampen in serie op hotelschakeling
Wij hebben in het plafond / dak twee lampen die ik op een hotelschakeling op twee plekken aan en uit kan zetten. In serie aangesloten, want de draden maken een soort cirkel over het plafond en dan via de wand terug. Maar.. de eerste lamp is veel feller dan de tweede. Daar komt maar een heel klein beetje licht uit. Als je de eerste lamp er helemaal tussenuit haalt en het draad direct doorlust doet de tweede lamp het wel helemaal goed.

Wat kan dit zijn? Heb alles geprobeerd wat ik kon bedenken, fittingen vervangen, lampen vervangen, alleen de tweede aangesloten. Maar niks lijkt het op te lossen. Kan het zijn dat er te weinig stroom bij de tweede lamp komt? Ik kan niks anders bedenken. En komt dat dan doordat we ergens iets niet goed hebben aangesloten / maar half vast zit? Of is dat niet hoe het werkt?

Spotjes op dimmer
Boven de wastafels hebben wij twee spotjes op een dimmer aangesloten. Heeft voor een maand heel mooi gewerkt, prachtig trapsgewijs dimmen zonder flikkeringen of ander euvel. Maar sinds een paar dagen doen ze het alleen nog maar op zo goed als de volle sterkte. Ook zijn ze verschillend, de linker doet nog een stuk meer dan de rechter. Een beetje flikkeren, of helemaal uit.

Ik heb de dimmer er tussenuit gehaald om te kijken of die wellicht niet goed (meer) was. Het linker spotje brandde toen weer vol, maar de andere bleef kuren vertonen.

Zou iemand weten waar ik hier de oplossing voor moet zoeken? Nog een sterkere dimmer? Hij zou afdoende moeten zijn. En ik vind het zo gek dat het dan wel een maandje helemaal goed werkte. Zekering doorgebrand in de dimmer? Kan dit ook één van de spotjes kapot hebben gemaakt? Want die doet het nu ook zonder dimmer minder goed dan voorheen.

Of hebben we iets verkeerd aangesloten in de electra?


Beide lampen halen hun stroom overigens van hetzelfde punt. Wellicht is dat relevant.

Enorm bedankt voor de hulp!! Sorry, veel tekst.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Plafondlampen in serie op hotelschakeling: Wat voor een lampen? De meeste verlichting moet je niet in serie aansluiten maar parallel. Dat zou je problemen wel eens kunnen oplossen.

Spotjes op dimmer: Welke spotjes? Zijn deze wel dimbaar? Anders zou het goed kunnen dat er één kapot is gegaan door het dimmen.
 

MartijnWolfs

  • #3
De plafondlampen zijn nu nog twee verhuisfittingen met simpele E27 ledlampen. Zijn er lampen die we wel in serie kunnen schakelen? Want als het toch parallel moet worden moet de bedrading anders, en dat. heeft nog wat voeten in aarde.

De spotjes bij de Hornbach gekocht, nog extra geverifieerd dat ze dimbaar zijn. Volgens mij zijn het deze, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dat niet zeker weet. Kan het zijn dat ze het maar deels doen en minder goed dimmen als ze kapot zijn? Doen ze het dan niet gewoon niet meer?
 

MartijnWolfs

  • #4
Spotjes even uit het plafond gehaald: het zijn zijn de BRILONER LED Inbouwspot 7048 Ø 90 mm wit. En die zouden Dimbaar moeten zijn volgens de website van Hornbach.

Dimmer ook open gemaakt, dat is deze.

Wat betreft de plafondlampen heb je mij volgens mij al richting het juiste antwoord gewezen. Ik vond onderstaand plaatje hier op het forum. Dan moet er nog één extra draad van de ene plafondlamp naar de andere. Dat is goed nieuws, want dan kan de muur blijven zoals hij is. Morgen proberen!

2626_22739_dubbele_wisselschakeling2_1_1.jpg
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ik begin mij nu toch af te vragen welke normen gehanteerd zijn bij deze verbouwing.
 

MartijnWolfs

  • #6
Wij hebben ons best gedaan ons aan de NEN 1010 te houden. Maar als ik jouw antwoord goed interpreteer Headhunter zeg je: val ons niet lastig en zoek professionele hulp.

Dat gaan we dan maar doen! Bedankt voor de moeite / het meelezen in ieder geval.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Dan interpreteert u dat niet goed, volgens mij is dit meer een waarschuwing.
Het is wel een badkamer!
En als er een draad aangepast moet worden en daar voor een wand open moet dan gaat er iets niet goed.

Als het al mis gaat met een setje lampjes vraag ik mij gewoon hardop af of basisvereffenning een. Wel juist is toegepast.

Of u daar iemand voor inhuurt of hier vraagt maakt mij niet uit, hier zijn ook genoeg professionals die u kunnen assisteren op afstand.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu