Vragen over mechanische bventilatie in keuken

RobvanB

  • #1
Goedenavond, onlangs ben ik verhuisd naar een woning met mechanische ventilatie. Aangezien het mijn eerste keer met een dergelijk systeem is, zijn mij een paar zaken niet duidelijk. Graag jullie goede raad:

1. Keuken heeft 2 ventielen. Kan ik er 1 afsluiten als ik een afzuigkap ophang (neem aan dat 1 van de ventielen voor een motorloze kap bedoeld is)? Dit ivm met een koof die over 1 van de ventielen zal moeten komen. Het is een huurwoning dus een gat naar buiten gaat hem helaas niet worden; er zal een recirculatiekap of motorloze kap komen.
2. Het is een systeem met aanzuiging door de raamroosters in de kamers. Moeten die dan ook ten allen tijden en allemaal open staan?
3. Er zit nu een Stork CME 14/3-5-15 box op met schakelaar in de keuken en perilex aansluiting. Vanwege de absurde energieprijzen wil ik die nu zelf vervangen ook al is het een huurwoning. Begreep dat een vrij simpele vervanging is met een nieuwe, maar ik weet niet wat de capaciteit van de stork is. Heb het hele internet afgezocht, maar 0 op het rekest. Weet iemand hoeveel m3/uur hij doet?

Alvast bedankt voor het deskundig advies!!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De tak van Stork die deze ventilatieboxen in de markt heeft gezet heet nu Zehnder (overname).

1) Bij een recirculatiekap kan deze dicht. Bij een motorloze moet je die dus aansluiten op dit kanaal. Tenminste... zo heeft de bouwer het bedoeld. De leverancier van de MV-box denkt daar iets anders over ivm vervuiling van de leidingen en de box.

2) Ja. Tegenwoordig zijn de roosters "zelfregelend". Dat wil zeggen dat er bij winddruk op de gevel een kunststof flap dichtgedrukt wordt waardoor de hoeveelheid lucht afgeknepen wordt. Bij extreme storm of kou icm wind kun je de roosters zelf tijdelijk dichtdoen. Alleen zal er dan langs deze weg geen verse lucht binnenkomen. Waarschijnlijk komt er bij storm genoeg verse lucht binnen via alle andere naden en kieren.

3) max (afhankelijk van de instelling) 350 m3/h, maar kan teruggeregeld zijn tot een minimum van 100 m3/h. Voor een standaard woning is 250 - 300 m3/h meer dan voldoende, tenzij je hier met 8 personen gaat wonen...

Met de huidige energieprijzen heb je een nieuwe box (met gelijkstroommotor) binnen 1 jaar terug verdiend.
 
  • Like
Waarderingen: RobvanB

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Let wel op, dat in de keuken het andere ventilatie kanaal open moet blijven.
Op de andere kun je dan de motorloze afzuigkap plaatsen.
 

RobvanB

  • #4
Top hartelijk bedankt, ik kan hier weer mee door!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu